Teknoloji

Mark Zuckerberg Facebook’un yeni misyonunu açıkladı

mark zuckerberg

mark zuckerbergFacebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, hayattaki amacının ne olduğuna dair sorulara “Dünyayı daha açık ve bağlı hâle getirmek” şeklinde bir cevap veriyordu. Ancak Facebook’un günlük hayatta giderek artan etkisi, Zuckerberg’i bu cevabını güncellemeye itmiş gibi görünüyor. Zuckerberg’in cevabı, Facebook’un misyonunu da yansıttığı için ayrıca önem taşıyor.

Facebook, yeni misyonunun “İnsanlara topluluk oluşturmalarını sağlayacak gücü vermek ve dünyayı yakınlaştırmak” olduğunu açıkladı. Bu yeni misyon, Zuckerberg ve arkadaşlarının uzun yıllardır süren arayışlarının ve bu süreçte Facebook’un yaşadığı stratejik değişimlerinin göstergesi olarak nitelenebilir. Sosyal paylaşım sitesi, kendisini modern toplumun ve dijital söylemin inşasının önemli merkezlerinden biri olarak konumlamayı tercih ediyor.

Facebook’un büyük ve korkutucu etkisi, geçen yıl gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimleri ile ortaya çıkmıştı. Sosyal paylaşım sitesinin yalan haberlerin yayılmasına olan katkısı büyük tepkilere yol açmıştı. Bu tepkiler Zuckerberg ve arkadaşlarını Facebook’un misyonu üzerine yeniden düşünmeye itmişti.

Zuckerberg geçtiğimiz şubat ayında uzun bir yazı kaleme almış ve artık Facebook’un amacının insanları arkadaşlarıyla buluşturmak veya onlara fotoğraf, bağlantı veya düşünce paylaşmakta yardım etmek olmadığını belirtmişti. Facebook’un sosyal yaşamdaki büyük etkisine dikkat çeken Zuckerberg, şirketin yeni misyonu konusundaki ilk ipucunu da o yazıda vermişti. Facebook CEO’su bundan böyle insanlara küresel bir topluluk oluşturma gücünü verecek sosyal altyapının ortaya çıkması için çalışacaklarını belirtmişti.

Mark Zuckerberg: Herkesin ilerlemesini sağlayacak bir ortak zemin oluşturmalıyız

Şirketinin yeni misyonunu CNN’e anlatan Zuckerberg, şu ifadeleri kullandı: “Geçmişte yaptığımız şeylerin kendiliğinden dünyayı daha iyi bir yer hâle getireceğine inanıyorduk. Artık daha fazlasını yapmamızın gerektiğinin farkındayız. İnsanlara bir ses vermek ve fikir çeşitliliğini yansıtmak önemli. Ancak bunlara ek olarak, herkesin ilerlemesini sağlayacak ortak bir zemin oluşturmak da gerekiyor.”

Topluluk inşası için Gruplar özelliğini oldukça önemli gören Facebook, bu doğrultuda önümüzdeki dönemde grup yöneticilerine daha fazla yardımcı olmayı planlıyor. Şirket, grup yöneticilerini Facebook’taki topluluk önderleri olarak niteliyor. Bu doğrultuda grup yöneticilerine daha fazla istatistik gösterecek olan Facebook, yöneticilerin üyelik taleplerini, paylaşım yönetimini ve genel moderasyonu daha kolay gerçekleştirmesine yardımcı olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER