Manşetler

Mark Zuckerberg Facebook’un yalan haberle mücadele manifestosunu açıkladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mark-zuckerberg-facebook-instagram-040516Facebook’un Haber Kaynağı aracılığıyla yayılan yalan haberler, ABD başkanlık seçimi sonrasında önemli tartışma konuları arasına girmiş durumda. Sosyal paylaşım sitesinin CEO’su Mark Zuckerberg, çeşitli vesilelerle Facebook’un seçim sonuçlarını etkileyecek bir gücünün olmadığını belirtse de, bu konudaki tartışmalar henüz dinmiş değil. APEC zirvesi nedeniyle Lima’da bulunan Zuckerberg, Facebook hesabı üzerinden hem eleştirileri yanıtladı hem de sosyal ağın yalan haberle mücadele manifestosunu açıkladı.

Zuckerberg daha önce Facebook için “kendi kendisini denetleyen bir topluluk tanımını kullanmıştı. Facebook CEO’su, kullanıcıların yanlış yorumları ve yalan haberleri filtreleyebileceğini belirtmişti. Ancak Zuckerberg’in bu yorumu, sosyal ağın moderasyon konusunda bir sorumluluğu olduğuna inananlar tarafından yeterli bulunmamıştı.

Sonunda Zuckerberg de bu konuda gelen eleştirilere hak vermiş gibi görünüyor. “İşin özü: Yanlış bilgi konusunu ciddiye alıyoruz.” diyen Facebook CEO’su, amaçlarının insanlara ilgilerini çeken haberleri ve doğru bilgiyi aktarmak olduğunu belirtti. Yalan haber problemiyle uzun süredir boğuştuklarını belirten Zuckerberg, bu sorumluluğu ciddi biçimde üstlendiklerini yineledi.

Facebook CEO’su, yazısında kullanıcılara yalan haberleri şikayet etme imkanı sağlayan moderasyon araçlarının varlığına dikkat çekti. Zuckerberg, bazı konularda sitenin daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini itiraf etmekten de çekinmedi. İnsanların fikirlerini beyan etmekten caydırılmaması veya doğru bilgilerin paylaşılmasının engellenmemesi gerektiğini söyleyen Zuckerberg, Facebook’un gerçeğin belirleyicisi olmayı istemediğinin altını çizdi. Facebook CEO’su, bunun yerine kullanıcılara ve güvenilir üçüncü taraflara güvenmeyi istediklerini belirtti.

Facebook’un haber moderasyonu konusunda bazı iyileştirmeler yapmak için çalışmalar yürüttüğü bir süredir konuşuluyor. Yanlış bilgiyi tespit konusunda daha yetenekli hâle gelmeyi amaçlayan sosyal paylaşım sitesi, yalan haberleri yayılmadan önce işaretlemeyi amaçlıyor. Facebook’un bu süreci kolaylaştırmak adına haber paylaşım araçlarında da değişikliğe gidebileceği belirtiliyor.

Mark Zuckerberg: Güvenilir haber doğrulama kuruluşlarıyla çalışacağız

Mark Zuckerberg, yazısında Facebook’un güvenilir haber doğrulama kuruluşlarıyla çalışacağını belirtti. Zuckerberg yazısında kesin isimler vermese de, haber doğrulama kuruluşu Snopes’tan bahsetmeyi ihmal etmedi. Facebook CEO’su, yalan haberle mücadelede ekonomik tedbirler uygulayacaklarını da belirtti ve geçtiğimiz hafta alınan reklam ağından çıkarma kararını hatırlattı.

İLGİLİ HABERLER