Teknoloji

Mac Pro’nun çıkış tarihi hakkında yeni ipucu

apple mac pro ve x pro display

Yenilenmiş Mac Pro geçtiğimiz haziran ayında tanıtılmış, Ancak Apple bilgisayar için kesin bir çıkış tarihi açıklamamıştı. Şirket sadece bilgisayarın sonbaharda piyasaya sürüleceğini söylemekle yetinmişti. Yenilenen Mac Pro’nun ABD Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) belgelerinde boy göstermiş olması, konsolun yakında piyasaya sürülebileceğini düşündürüyor.

Bir ürünün FCC veri tabanına girmesi, çok yakında satışa sunulacağını garanti etmiyor. Bazı şirketler, ürünlerini piyasaya sürmeden aylar önce FCC’ye gönderiyor. Ancak Apple bu tarz başvuruları genellikle duyuru veya piyasaya çıkışın hemen öncesinde yapıyor. Pazartesi günü tanıtılan AirPods Pro’nun FCC veri tabanına da aynı gün girmesi, Apple’ın yaklaşımının somut bir örneği olarak değerlendirilebilir.

Apple’ın Mac Pro’yla ilgili olarak FCC’ye gönderdiği belgeler, dikkat çekici bir durumu da gösteriyor. Belgelerde yer alan görsellerde, Mac Pro’nun montajının Çin’de yapıldığı belirtiliyor. Ancak Apple’dan eylül ayında yapılan açıklamada, bilgisayarın ABD’nin Teksas eyaletindeki Austin şehrinde üretilebileceği ifade edilmişti. Dolayısıyla belgelerde görülen Çin ifadesi kafaları karıştırıyor.

Tabii ki, bu durumu farklı şekillerde izah etmek mümkün. Apple’ın Mac Pro’nun bazı parçalarını Çin’de üretip bu parçaları Austin’e göndermesi muhtemel izahlardan biri. Apple’ın üretim ve montajı Çin ile ABD arasında paylaştırmış olması da, ihtimaller arasında yer alıyor. Bir önceki nesil Mac Pro’nun montajını ABD’de gerçekleştiren Apple, bilgisayara “Montajı ABD’de yapılmıştır” ibaresini yerleştirmişti.

Yeni Mac Pro nerede üretilecek?

Apple’ın geçtiğimiz temmuz ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın kapısını çaldığı ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı nedeniyle uygulanacak ekstra vergilerden muafiyet talep ettiği öne sürülmüştü. Apple’ın geçtiğimiz eylül ayında Mac Pro’yu ABD’de üreteceğini açıklaması da Trump’a yönelik bir yatıştırma hamlesi olarak değerlendirilmişti. Ancak bu da Apple’ın aynı ay içinde yürürlüğe giren yüzde 25’lik vergiden muaf tutulmasına yetmemişti.

Ancak FCC belgelerindeki ibareye pek takılmamak gerekiyor. Apple CEO’su Tim Cook, şirketin en son finans raporunun değerlendirildiği toplantıda yeni Mac Pro üretiminin ABD’nin Austin şehrinde gerçekleştirileceğini bir kez daha vurguladı. Bu da, Apple cephesinden bakıldığında değişen bir şeyin olmadığını gösteriyor. Üretim yeri konusundaki muammanın çözülmesi içinse yeni Mac Pro’nun satışa sunulmasını beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER