Teknoloji

M1 işlemcili MacBook Air ve MacBook Pro parçalarına ayrıldı

apple m1 macbook air macbook pro

Apple’ın M1 işlemcili MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini’yi piyasaya sürmesiyle birlikte iFixit, ilk iki cihazın söküm işlemlerini hızlı şekilde gerçekleştirdi. Dizüstü bilgisayarların içini açan ekip sayesinde Apple’ın epey güçlü olduğu görülen bu dizüstü bilgisayarlarının iç tasarımına yakından bakma imkanını elde ediyoruz.

Yeni MacBook Air ve MacBook Pro modelleri performans ve verimlilik açısından standartları yeniden belirlerken, içerideki tasarım değişikliklerin büyük bir kısmının M1 yongasının kendisinden kaynaklandığını gösteriyor. Bunun dışında içerideki tasarımda büyük bir değişiklik göze çarpmıyor.

Örneğin MacBook Pro’ya baktığımızda; aşağıdaki birinci resim bu yılın Intel işlemcili modeline, ikincisi de M1 işlemcili yeni versiyona ait:

macbook pro 2020 intel
Intel işlemcili 2020 model MacBook Pro’nun iç tasarımı
macbook pro 2020 apple m1
Apple M1 işlemcili 2020 model MacBook Pro’nun iç tasarımı

İki dizüstü bilgisayarın içerideki düzenleri neredeyse aynı. iFixit, M1 işlemcili modelin Intel işlemcili muadiliyle tam olarak aynı fan bileşenini kullandığına dikkat çekiyor. Bu, iki bilgisayar arasındaki gürültü seviyelerindeki farkını dikkate aldığımızda M1 yongasının verimliliğini somut şekilde gösteriyor.

Bu arada M1 işlemcili MacBook Air da, Intel işlemcili versiyonuna çok benziyor, ancak fanın bulunması hariç. iFixit, bilgisayarların artık aynı işlemcileri kullandığını göz önünde bulundurarak Air ve Pro’nun iç tasarımının birbirine yaklaşmamasını biraz şaşırtıcı bulduğunu belirtiyor. Ancak Apple’ın buradaki tasarım odağının M1’in mevcut ürünlerinin yerine geçecek şekilde kullanılması olduğu anlaşılıyor.

iFixit’in gerçekleştirdiği MacBook Air ve MacBook Pro söküm işlemlerinin detaylarına buradan bakabilirsiniz. Bu sayede M1 işlemcisini de yakından görebilir, aynı zamanda içeride bulunan diğer bileşenler hakkındaki detayları da öğrenebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarların kullanıcı tarafından tamir edilip edilemeyeceğine yönelik yorumlar da bu yazıda yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER