Ulaşım

Londra’daki otobüsler kahve telvesiyle çalışacak

londraİngiltere’nin başkenti Londra’da hava kirliliğini azaltmaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Şehrin ulaşım dairesi, bu çalışmalar doğrultusunda yeni bir enerji kaynağından daha yararlanmayı planlıyor. Bu kaynağın kahve telvesi olması ise işleri biraz daha ilginç hâle getiriyor.

Bio-Bean, Shell ve Argent Energy ile yapılan işbirliği çerçevesinde şehrin sembolü hâline gelmiş çift katlı otobüsler kahve telvesi ve dizelin karışımıyla elde edilen B20 Biofuel yakıtla çalışacak. Şimdiye kadar şehirdeki bir otobüsü 1 yıl boyunca çalıştırmaya yetecek kadar yakıt üretilebildi. Londralılar yılda 20 milyon bardak kahve tüketiyor. Bu da şehrin tüm otobüs şebekesinin üçte birinin kahve telvesinden üretilecek yakıtla çalışabileceği anlamına geliyor.

Bio-Bean’in tesisi, yılda 50 bin ton kahve atığını geri dönüştürebiliyor. Şirket kahveyi ana caddelerdeki kahve dükkanlarından, hazır kahve fabrikalarından topluyor. Kahve telvesinin yağını çıkaran şirket, bu yağı başka yağlarla karıştırıyor. Bu karışımla B20 yakıtının yüzde 20’lik biyo-bileşeni elde ediliyor. Otobüslerin modifiye edilmesine gerek olmaması, maliyetlerin düşük tutulmasını sağlıyor.

Londra “yeşil” ulaşım alternatiflerinin peşinde

Londra daha “yeşil”, daha çevre dostu ulaşım alternatiflerinin peşinde koşuyor. Bio-Bean de bu yolculukta uygun bir yol arkadaşı olacak gibi görünüyor. Şehrin belediye başkanı Sadiq Khan, 2018’den itibaren merkezde dolaşacak yeni tek katlı otobüslerin sıfır emisyonlu olacağını açıklamıştı. Hibrit elektrikli otobüsleri de kullanmayı planlayan Khan, 2050 itibarıyla şehrin tüm ulaşım ağının sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER