Manşetler

Libra ile Facebook kripto para birimi arenasına iddialı bir giriş yapıyor

facebook libra

Facebook bir kez daha dijital ödemeler arenasına giriş yapıyor. Bu sefer Libra adını verdiği yeni bir kripto para birimiyle denemesini gerçekleştiriyor. Ayrıca Libra ile birlikte Facebook, Calibra adını taşıyan yeni bir alt kuruluşunu da duyurdu. Calibra, kişilere Libra ağında katılım ve paylaşımı mümkün kılacak finansal servisleri sağlayan bir dijital cüzdan olarak tanımlanıyor.

Amerikan şirket, Calibra’yı 2020’de faaliyete geçirmeyi planlıyor. Finansal servisler ise Messenger, WhatsApp ve bağımsız bir uygulama içinde sunulacak. İlginçtir ki, Facebook’un Messenger’a uçtan uca şifreleme özelliği ekleyeceği söyleniyor. Bu da uygulamayı blok zinciri standartlarıyla uyumlu hâle getirecektir.

Facebook, duyuruyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, dünyanın birçok yanında finansal servislere erişimde sıkıntı yaşayan birçok insanın sorunlarını çözmeyi arzuladığını söyledi.

Blog yazısında Facebook, “Dünyadaki yetişkinlerin neredeyse yarısının aktif bir banka hesabına sahip olmadığını ve bu sayıların gelişmekte olan ülkelerde daha da kötü olduğunu ve hatta kadınlar için daha da kötü olduğunu” söyledi. “Gelişmekte olan ülkelerdeki küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 70’i krediye erişemiyor ve her yıl göçmenler tarafından havale ücretleri ile 25 milyar dolar kaybediyor.”

Servis faaliyete geçtiğinde, Calibra kullanıcılara akıllı telefonları üzerinden Libra alıp gönderme imkanı sunacak. Böylelikle kullanıcılar faturalarını ödeyebilecek, kahve satın alabilecek ya da toplu taşımayı kullanabilecekler. Bu gibi özellikler Çin’de, Çinli mesajlaşma uygulaması WeChat tarafından sunuluyor.

Calibra hesabını doldurmak için Facebook, kullanıcılara bir üyelik süreci sağlayacağını söylüyor. Bu süreçte kullanıcılar Mastercard, Visa, PayPal ve Stripe gibi farklı servis sağlayıcıları arasından seçim yapabilecekler. Ayrıca kullanıcılar Amerikan dolarlarını Libra’ya dönüştüren yerel veya çevrimiçi para değişim servislerinden de yararlanabilecekler.

Facebook’un kripto parasına dair gizlilik endişeleri şimdiden dillendiriliyor

Bir Facebook servisi olması nedeniyle gizlilik, tüketiciler için büyük bir endişe unsuru hâline geliyor. Facebook, bu endişeleri Libra Birliği adını verdiği oluşumla gidermeyi hedefliyor. Bu kuruluş Libra dijital parasını Facebook’dan bağımsız olarak kontrol edecek. Facebook, Libra ilgili konularda oy hakkına sahip olacak, ancak gücü diğer 28 üye ile eşdeğer olacak. Şeffaflığı daha da artırmak amacıyla, Libra Birliği’nin merkezi Dünya Ticaret Örgütü’nün de bulunduğu İsviçre’nin Cenevre şehrinde olacak.

Calibra’nın başı konumunda bulunan David Marcus, “İnternette para ve değer için bir protokol oluşturmak istiyorsanız, bunu bir şirket üzerinden kontrol edemezsiniz.” diyor. Kısıtlı erişimin yanı sıra Facebook, Calibra’nın herhangi bir uygulamayla herhangi bir veri de paylaşmayacağını söylüyor. Kullanıcı bilgileri hedeflenmiş reklamlar için kullanılmayacak.

Mastercard, Visa ve PayPal, Facebook tarafından geliştirilen bu blok zinciri teknolojisini memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Bu durum söz konusu şirketler için kredi kartı ödemelerinde sağladıkları servislere benzer biçimde kripto para birimleri sunma şansı da verecektir.

Uber, Lyft, eBay ve Spotify gibi şirketler de sosyal medya deviyle birlikte aynı vagonda bulunuyor. Bu şirketler milyonlarca ödeme bilgisinin kaydını tuttukları için, ödeme yöntemlerini güncelleyen müşterileri kaybetme tehlikeleri bulunuyor. E-ticaret şirketlerinin de ödeme işlemlerini gerçekleştirirken daha yüksek faiz ödemeleri gerekiyor. Bu gibi şirketler, kripto para gibi, maliyetleri düşüren alternatif ödeme yöntemlerini memnuniyetle karşılıyor.

Uber’de ödemelerden sorumlu yönetici olan Peter Hazlehurst, “Libra, herkesin maliyetini düşürürken, geleneksel finansal ağlar ve yeni dijital para birimi teknolojisi arasındaki boşluğu doldurma potansiyeline sahip.” yorumunda bulundu.

facebook calibra

Facebook’un girişimine herkes ilgi göstermiyor

Birçok ABD’li teknoloji şirketi şu an için Facebook’un dijital para birimi girişiminden uzak duruyor. Microsoft, Apple, Google ve Amazon gibi devlerin zaten kendi dijital ödeme girişimleri bulunuyor. Özellikle Apple, Facebook’un gizlilik ve kullanıcı verilerini kötüye kullanma yönelik faaliyetlerini sürekli kınayan bir tutum takınıyor.

David Marcus, “Henüz çok erken, şu anda 27 kuruluş var, başladığımızda da 100’e ulaşacağız.” dedi. “O zamana kadar kesinlikle bankaları görmeyi bekliyorum, diğer büyük teknoloji şirketlerini görmeyi bekliyorum ve coğrafi dağılım açısından kesinlikle daha fazla organizasyon çeşitliliği görmeyi bekliyorum.” şeklinde görüş belirtti.

Facebook’un kripto para birimine yönelik söylentiler 2018 yılına dayanıyor. Bloomberg o zamanlar teknoloji devinin “stablecoin” adını taşıyan, kullanıcılara para transferini şifrelenmiş mesajlaşma servisleri üzerinden yapmalarına imkan veren bir çözüm üzerinde çalıştığını yazmıştı. Stablecoin’lerin değeri Amerikan dolarına bağlanmıştı. Bu da para biriminin, Bitcoin gibi diğer dijital para birimlerine göre daha kararlı olacağını işaret ediyordu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER