Teknoloji

LG V30 UX 6.0+ sayesinde yüz ile ekran kilidini açacak

lg v30Beklendiği gibi, LG yaklaşık iki hafta sonra resmi duyurusunu yapmayı planladığı LG V30 ile ilgili birçok ayrıntıyı kendi eliyle belli etti. OLED FullVision ekran ve f/1.6 Crystal Clear Glass kamerasıyla ilgili detayları açıklayan şirket, şimdi de V30’da çalışacak yazılımla ilgili birtakım bilgiler verdi.

LG G6’da çalışan kullanıcı arayüzü UX 5.0+ adını taşıyordu. Şirket, yeni telefondaki yazılımı ise UX 6.0+ olarak adlandırıyor. Daha önce sızanlarla aynı doğrultuda, bu yeni yazılım V serisinin daha önceki modellerinde var olan ikinci ekran işlevini, Yüzen Çubuk adı verilen yeni bir özellikle değiştiriyor. Her şeyden daha ilginç olan ise, herhangi bir düğmeye basmaya ihtiyaç bıraktırmadan çalışacak yüzle kilit açma özelliği de yeni arayüzle birlikte geliyor.

İkinci ekran gidiyor ki, bu durum çok da şaşırtıcı sayılmaz. Bunun yerine bir şeyin gelip gelmeyeceği daha çok merak ediliyordu. Daha fazla merak edilen ise, eğer yeni bir özellik gelecek olursa, bunun kullanıcılar tarafından kabul edilip edilmeyeceğiydi. LG’nin ikinci ekran özelliklerini Yüzen Çubuk olarak adlandırılan, ekranda sürekli görünen bir araca yükleyeceği beklentisi vardı. Son ipucu bunun gerçek olacağı yönünde gibi görünüyor.

Yüzen Çubuk çoğu zaman kullanıcıların dikkatini dağıtmayacak. Samsung’un Edge ekranlı cihazlarındakine benzer şekilde, ekranın kenarında bulunan küçük bir sekmeyi çekerek bu çubuğun görüntülenmesi sağlanacak.

Tahmin edildiği üzere, V30’un daima açık bir ekranı bulunacak. Ekranın OLED teknolojisini barındırması bu özelliği daha verimli kılacak. Saat ve uygulama kısayol ikonlarına ek olarak, sürekli açık ekranda çeşitli hızlı araçlar, saat veya fotoğraf gösterilebilecek. Son ikisi pek önerilmiyor, çünkü OLED ekranda sürekli açık ekran özelliğinin en verimli hâlinin siyah ve beyaz renkteki içeriklerle çalışmak olduğu söyleniyor. İlginçtir ki, Yüzen Çubuk kilit ekranında görünmüyor.

Kilit ekranı ile ilgili olarak, UX 6.0+ ile birlikte gelecek bir başka yenilik daha bulunuyor. O da V30’un ekran kilidini yüzle açmak olacak. Son günlerde yüzle kilit açma yeni bir eğilim hâline gelecek gibi görünüyor. LG, yüz tanıma sürecine V30’un ön kamerasından yararlanıyor. LG, kimlik doğrulamanın anında yapılacağını, kilit ekranını tetiklemek için herhangi bir düğmeye basmanın gerekmeyeceğini söylüyor. Bu da sensörün sürekli açık olacağını veya V30’un kullanıcının telefonunu ne zaman kullanacağını hareket ve ışık sensörlerine bağlı olarak tahmin edeceğini gösteriyor. Güç tuşuna basmadan kilit açma işlevini tetikleyecek bir başka özellik de ses olacak. Bunun için 3-5 heceli ve önceden belirlenmiş bir kelimenin söylenmesi gerekecek.

Öte yandan LG, fotoğrafçılık sitesi Graphy ile de işbirliği yaparak LG V30’un kamera uygulamasına bazı kamera ayarları ekliyor. Uygulamada ön yüklü olarak sunulanların yanı sıra, V30 kullanıcıları Graphy’den bir fotoğraf indirip bunun meta verilerini alabilecek ve bu ayarları kamera uygulamasına otomatik olarak aktarabilecek.

İLGİLİ HABERLER