İncelemeler

LG G3 İncelemesi

lg-g3-inceleme-00012

Android ekosistemindeki rekabette LG genellikle geriden takip eden bir üreticiydi. Ancak 2012 ortalarında çıkan LG Optimus G ve sonrasında gelen modellerle birlikte Güney Koreli şirket dikkate değer bir ivme yakaladı ve kendisinden daha fazla söz ettirir oldu. Özellikle geçen yılın ikinci yarısında piyasaya sunulan LG G2 ile birlikte bu ivme en yüksek noktasına ulaştı. Üstün özellikleri uygun fiyatla buluşturan bu Android telefonu ülkemizde de önemli satış rakamlarına ulaştı. LG, 2014’ün amiral gemisi için G2’nin üstünden bir yıl geçmesini beklemedi, daha çabuk davranarak yazı LG G3 ile karşıladı. G2 gibi göz dolduran bir telefonun üstüne çıkmak kolay değil. LG’nin bunu başarıp başaramadığının cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları:
TasarımDonanım, Performans ve BataryaYazılımKameraSonuç

Tasarım

G2 gibi G3 de ekran etrafında geliştirilen bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Telefon 5.5 inç ekrana sahip olsa da, ekran etrafını çevreleyen alan mümkün olduğu kadar dar tutulmuş. Bu durum sanki elinizde sadece ekranı tutuyormuşsunuz gibi bir hisse kapılmanıza neden oluyor. Bununla birlikte LG G3’ü daha rahat kavramanızı ve kullanmanızı sağlıyor. Yine de, LG G3’ü, sahip olduğu büyük ekrandan dolayı sadece baş parmakla kontrol etmek kolay değil.

lg-g3-inceleme-00002

146.3 x 74.6 x 8.9 mm.’lik boyutlarıyla LG G3; HTC One (M8), Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 gibi 5.5 inç’ten biraz daha küçük boyutlu ekranlara sahip olan akıllı telefonlarla hemen hemen aynı yüzey alanını yakalamayı başarıyor. Telefonun ince profili, yuvarlak köşeleri ve kenarlara doğru kavisli arka yüzü de ergonomiye olumlu etkide bulunuyor. 149 gr. ağırlık bu telefon için normal olarak nitelendirilebilir. Telefonun yüzey alanı, ağırlığın gövdeye dengeli biçimde dağılması telefonun elde fazla baskı hissi uyandırmamasını sağlıyor.

LG G3’ün daha ağır olmamasında LG’nin malzeme seçiminin etkisi bulunuyor. LG G3 metalik görünüme sahip bir cihaz. Uzaktan baktığınızda bu telefonun alüminyumdan yapılan bir telefon olduğunu düşünebilirsiniz. Fırçalanmış dış yüzeyi ve parlaklığı bu şekilde bir izlenim uyandırıyor. Halbuki telefonu elinize aldığınızda onun plastik bir telefon olduğunu anlıyorsunuz. Aslında plastik malzeme seçimi LG’nin yaptığı seçimden kaynaklanıyor. Yüzey alanını fazla büyütmek istemeyen, ekranın etrafını mümkün olduğu kadar dar tutmak isteyen LG, bunun için metal yerine plastik seçmek zorunda kalmış. Ancak plastik gövdeyi güzel bir şekilde cilalayıp süslediği için karşımıza göze hoş görünen bir telefon çıkmış. Bu arada plastik yüzey kir ve parmak izlerine karşı da dayanıklı görünüyor.

lg-g3-inceleme-00006

Ön yüzde ekran neredeyse yüzde 90’lık alanı kaplıyor. Tıpkı G2 gibi G3’te de ön yüzde herhangi bir fiziksel tuş görmüyoruz. Ekran altında kalan dar alanda LG logosu göze çarpıyor. Üstteki daracık alana da 2.1 megapiksel kamera, ahize hoparlörü ve sensörler ustalıkla yerleştirilmiş. Telefonun kenarını saran metal görünümlü ince şerit ön ve arka yüzlerin ahenk içinde görünmesine yardımcı oluyor. LG kenarları mümkün olabildiği kadar temiz bırakmış. Sağda ve solda herhangi bir giriş, çıkış veya tuş görmüyoruz. Altta microUSB portu, 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofon yer alırken üstte de kızıl ötesi port ve ikinci mikrofon bulunuyor.

lg-g3-inceleme-00001

LG G2 ile birlikte tanıtılan ve daha sonra çıkan G serisi telefonlarda da yer alan Sihirli Tuş tabii ki LG G3’te de bulunuyor, üstelik daha da geliştirilmiş şekilde. Arkada, kameranın altında, işaret parmağının rahatlıkla erişebileceği noktada konumlandırılmış olan güç ve ses tuşlarının alanı biraz daha büyütülmüş, yumuşaklık ve derinlik artırılmış. Ayrıca bu tuşların dokulu yüzeyi onların el yordamıyla daha kolay bulunmasını ve kullanılmasını da sağlıyor.

lg-g3-inceleme-00008

Sihirli tuşların hemen üstünde 13 megapiksel kamera yer alıyor. Kameranın sağında çift renkli LED flaş, solunda da lazer otomatik odaklama sisteminin kalbi olan lazer port bulunuyor. Bu grubun altına LG logosu dikkat çekerken, yine arkadan bakıldığında sol alt köşede hoparlör ızgarası dikkat çekiyor.

lg-g3-inceleme-00017

LG G3’ün kapağı çıkarılabiliyor. Sağ kenarda aşağı doğru yerleştirilmiş küçük çentik yardımıyla plastik arka kapak rahatlıkla çıkarılıyor. Kapağı çıkardığımızda değiştirilebilir batarya dikkatimizi çeken ilk ayrıntı oluyor. microSD ve microSIM kart yuvaları pil yatağının hemen üstüne konumlandırılmış. Bu durum bellek veya SIM kartı değişimi için cihazı kapatmamız gerektiği anlamına geliyor.

Galeri: LG G3

 

Donanım, Performans ve Batarya

Diğer büyük akıllı telefon üreticilerinin amiral gemisi telefonlarında Full HD  (1920 x 1080) ekran yer alırken, LG G3’te Quad HD (2560 x 1440) ekran yer alıyor. LG, bu hamlesiyle yeni bir eğilimin başlangıcını yapıyor. Tabii ki, LG’nin öncesinde bazı Çinli üreticilerin Quad HD ekranlı Android telefonlarını tanıttığını not etmeden geçmeyelim. Ancak söz konusu büyük küresel üreticiler olunca, LG’nin bir ilki gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. LG G3’ün Quad HD ekranı 538 ppi piksel yoğunluğuyla kullanıcılarına görsel şölen yaşatıyor. Daha detaylı ve keskin yazı ve grafikler sunan ekrana çok yakından baktığınızda bile piksellerin varlığını farkedemeyeceksiniz.

lg-g3-inceleme-00026

Android uygulamalarının hepsinin Quad HD ekran için optimize edildiğini söyleyemeyiz, bu nedenle her uygulama ideal görsel deneyimi sunmuyor, ancak çoğu uygulamanın fazla sorun olmaksızın, rahat şekilde kullanıldığını görüyoruz. Tabii ki, Quad HD ekranın nimetlerinden maksimum derecede faydalanma noktasında LG G3’ün kullanıcı arayüzü ve Takvim, E-posta, Telefon gibi yerleşik uygulamalar en iyi sonucu veriyor. Ancak bazı görüntülerde yüksek kontrast ve buna bağlı olarak yazılarda kanama benzeri bir efekt gözlemlemedik değil.

lg-g3-inceleme-00027

LG G3’ün True HD IPS+ ekranı parlaklık ve görüş açıları noktasında da iyi bir performans sergiliyor. Ayrıca parlak ışık altında da bu ekran iyi bir görüş sunuyor. Güneş gözlüğü takanlar bile bu ekranı rahatlıkla kullanabilir.

LG G3’ün içinde 2.5 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 801 yongaset ve Adreno 330 GPU bulunuyor. Telefonun iki farklı versiyonu mevcut; kullanıcılar 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza veya 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza barındıran versiyonlardan bir tanesini seçebilirler. Daha fazla depolama alanı isteyenler için 128 GB’ye kadar kapasiteye sahip microSD kartları destekleyen bellek kart yuvası iş görecektir.

lg-g3-ekran-goruntuleri-00012 lg-g3-ekran-goruntuleri-00025

Test merkezimize gelen LG G3, 16 GB dahili hafıza ve 2 GB RAM barındıran versiyon. Bu paket Samsung, HTC, Sony gibi rakiplerin amiral gemisi Android cihazlarıyla boy ölçüşecek niteliklere sahip ve performans açısından da onlarla rahatlıkla boy ölçüşüyor. Uygulamaları açma, cihaz kullanıcı arayüzünde gezinme noktasında LG G3’ün hızlı ve zahmetsiz bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Sadece ara sıra uygulama menüsünün açılması sırasında hafif bir takılma gözlemledik.

Çeşitli benchmark testleri LG G3’ün beklendiği şekilde yüksek performans gösterdiğini doğruluyor. AnTuTu Benchmark testinde elimizdeki versiyon HTC One (M8)’in biraz gerisinde kalsa da, listenin üst sıralarında yer aldığı görülüyor. Oyun performansı noktasında önemli bir referans olan 3D Mark benchmark testindeki performansıyla da LG G3 göz dolduruyor.

lg-g3-ekran-goruntuleri-antutu-benchmark

Oyun noktasında da LG G3 sahiplerinin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılıyor. Asphalt 8: Airborne oyunu hem grafik hem de tepkisellik bakımından tatmin edici düzeyde. Ne var ki, her oyun LG G3 ile uyumlu değil, örneğin favori oyunlardan bir tanesi olan Real Racing 3 LG G3’e yüklenemiyor, oyunun Google Play sayfasında telefonla uyumlu olmadığı belirtiliyor. Yine de, LG G3’ün desteklediği giriş, orta ve üst seviye oyunları fazlasıyla keyif alacak şekilde seri ve takılmasız şekilde oynattığını söyleyebiliriz.

lg-g3-inceleme-00024

İnternette gezinme noktasında da LG G3 iyi bir performans sergiliyor. Hem Android’in yerleşik İnternet Tarayıcısı hem de Chrome yüklü olarak geliyor. Gerçekleştirdiğimiz SunSpider benchmark testinde İnternet Tarayıcısının Chrome’u yendiğini görüyoruz. Ancak pratikteki yansıma bakımından arada çok fazla fark gözlenmiyor. Web sitelerini seri şekilde yükleyen LG G3, sayfa içinde kaydırma ve yakınlaştırma işlemlerini de takılmadan gerçekleştiriyor. Eğer yer imlerinizi, açık olan sekmelerinizi cihazlar arasında eşzamanlamak istiyorsanız, Chrome daha yerinde bir tercih olacaktır.

lg-g3-inceleme-00030

5.5 inç Quad HD ekran multimedya tüketimi noktasında da çekiciliği artırıyor. Yüksek performans gösteren Snapdragon 801’in varlığı beklentilerin karşılanmasını sağlıyor. LG G3 1080p Full HD videoları düzgün şekilde, takılma olmaksızın oynatıyor. İnternetten indirdiğimiz birkaç 4K videoyla test etmeyi denedik, ancak henüz 4K videoları oynatma noktasında ideal bir performans göstermediğine tanık olduk. Cihazın yerleşik Video uygulaması kullanışlı, ancak eksiksiz ses ve video format desteği için Google Play’deki alternatiflere bakmanız yerinde olabilir.

lg-g3-inceleme-00028

LG G3’ün arkasında yer alan hoparlör küçük gibi görünse de, boyutuna göre çok daha yüksek ve kaliteli ses sunuyor. Hoparlörden çıkan ses ortamı fazlasıyla dolduruyor, başka bir hoparlöre ihtiyaç bıraktırmıyor.

3000 mAh kapasiteli bataryanın gösterdiği performans ise beklentileri karşılıyor, ancak onun ötesine çok fazla geçmiyor. Hafif yoğunluklu bir kullanımda LG G3, 2-3 gün arası bir kullanım sunuyor. Eğer yoğun kullanırsanız, sabahtan akşama bir iş gününü bu telefon rahatlıkla çıkarabilir gibi görünüyor. Bataryanın değiştirilebilir olması kullanıcılar için bir avantaj, böylelikle yedek bir pille LG G3’ü prize takıp şarj etmeden daha uzun süre kullanmak mümkün olabilir.

lg-g3-ekran-goruntuleri-batarya

LG G3’ün pilinin en büyük tüketicilerinden biri hiç şüphesiz 5.5 inç Quad HD ekranı. Neyse ki, ekran parlaklığı çevrenin ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlanıyor, böylelikle ekranın güç tüketimi optimize ediliyor. Bu arada bataryanın doluluğu yüzde 30’un altına düştüğünde güç tasarruf modu etkinleştirilebiliyor. Böylelikle telefonun kalan gücünü biraz daha idareli şekilde kullanabilirsiniz.

Yazılım

LG G3 sadeleştirilmiş kullanıcı arayüzüyle dikkat çekiyor. Bu noktada Güney Koreli şirketin Apple ve Samsung’un açtığı yoldan ilerlediğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz LG Android kullanıcı arayüzlerine göre daha sade, Google’ın ham Android kullanıcı arayüzüne daha yakın bir kullanıcı arayüzünün bulunduğunu görüyoruz. Tabii ki, Quad HD ekranın sunduğu görsel zenginliğin katkılarıyla bu sadece kullanıcı arayüzü fazlasıyla hoş görünüyor ve insanda telefonu kullanma isteği uyandırıyor.

lg-g3-ekran-goruntuleri-00006

Gereksiz uygulamalarla G3’ü şişirmekten kaçınan LG telefon, mesajlar, müzik, galeri gibi temel uygulamaların görünümlerini farklılaştırarak fark yaratmaya çalışmış. Her bir uygulamanın kendine ait temel rengi bulunuyor. Bu temel renkleri kullanıcı arayüzünün genelinde, bunun yanı sıra uygulamaların kısayollarında da görüyoruz.

5.5 inç ekran ve Quad HD çözünürlük, ana ekranda bulunan her bir panele daha fazla kısayol veya widget yerleştirebileceğiniz anlamına geliyor. LG G3 başlangıçta üç temel panelle geliyor. En solda yer alan ve sabit duran panel “G” olarak adlandırılmış. Burada LG Health ve Smart Tips uygulamalarının bileşenleri yer alıyor. Samsung Galaxy S5, HTC One (M8) gibi LG G3’te de var olan çeşitli sensörler yardımıyla vücut durumu sürekli kontrol ediliyor; atılan adım sayısı, gidilen mesafe, yakılan kalori miktarı sürekli takip ediliyor. Böylelikle günlük egzersiz hedefinize ulaşıp ulaşmadığınızı sürekli yanınızda taşıdığınız LG G3 ile takip etmeniz mümkün oluyor.

lg-g3-ekran-goruntuleri-00008

LG G3’ün ana ekrana bileşen veya kısayol yerleştirmek için sadece iki panel sunduğunu söylemiştik. Ancak daha fazlasını eklemeniz mümkün. Ana ekrandayken parmağınızı kıstırarak genel görünüme geçebilir, buradan hem istediğiniz panele atlayabilir hem de yeni bir panel ekleyebilirsiniz. “G” paneli hariç toplam 7 farklı giriş panelini bileşen, klasör veya kısayolla doldurabilirsiniz.

lg-g3-ekran-goruntuleri-00007

Bu noktada ana ekranda yer alan Smart Notice bileşenine dikkat çekmek gerekiyor. Birinci ana ekran panelinde yüklü olarak gelen, hava durumu ve saat bileşeninin hemen altında yer alan bu akıllı bildirimler hem telefonun durumu hakkında hem de etraftaki koşullara göre düzenlen ipuçlarıyla kullanıcılara yardımcı oluyor. Örneğin akşam veya gece yağmur yağacaksa, Smart Notice bileşeni bununla ilgili uyarıyı daha gündüz vakti yapıyor ve sizin hazırlıksız yakalanmanızın önüne geçmeye çalışıyor.

lg-g3-ekran-goruntuleri-00009

Bunun dışında LG G3’te birçok özelleştirme seçeneği bulunuyor. Ekran kapanma animasyonundan tutun da ekran altında yer alan sanal navigasyon kontrollerinin arka planının ve dizilişinin değiştirilmesine kadar birçok özelleştirme imkanı bu telefonda mevcut. Ayrıca altı farklı yazı tipi seçeneği de sunuluyor, daha fazlası da LG SmartWorld’den indirilebiliyor.

lg-g3-inceleme-00019

LG’nin G2 ile birlikte sunduğu KnockOn işlevi ekran kapalıyken çift tıklatmayla kilit ekranını açmaya imkan tanıyordu. KnockOn LG G3’te mevcut, ancak bunun bir adım güvenli versiyonu olan KnockCode da LG G3 kullanıcılarına sunuluyor. Geçtiğimiz şubat ayında, Mobil Dünya Kongresi’nde duyurulan ve o zaman sonrasında çıkan telefonlarda yüklü olarak geldiğini gördüğümüz bu işlev sayesinde ekran kilidini belirlediğiniz tıklatma düzeniyle aşıyorsunuz, seçenekler sınırsız… KnockOn ve KnockCode’un varlığı arkadaki sihirli tuşu kullanma ihtiyacını büyük oranda azaltıyor. Bu arada kilit ekranı açıkken ses açma tuşuna basılı tuttuğunuzda QuickMemo+ uygulaması açılıyor. Aynı ekran açıkken ses kısma tuşuna bastığınızda da Kamera uygulaması açılıyor.

lg-g3-ekran-goruntuleri-yerlesik-bulut

LG G3’ün dahili hafızası ve içine takılan bellek kartı yeterli gelmiyorsa, geliştirilmiş bulut depolama desteği hoşunuza gidecektir. Ayarlar altında bulunan Bulut bölümü üzerinden Dropbox veya Box.net hesaplarının tanımlanmasına izin veriliyor. Bunu yaptıktan sonra bu bulut servislerinde depoladığınız içeriklere galeri veya müzik uygulamalarından erişmeniz mümkün oluyor. Ayrıca telefondaki içerikleri bu bulut servislerindeki hesaplarınıza aktarma imkanınızda bulunuyor. Eğer LG gelecekte daha fazla bulut servisini destekler hâle gelirse, bu en gözde özelliklerden bir tanesi olabilir.

lg-g3-ekran-goruntuleri-00013

Depolamadan bahsetmişken, LG G3’te yer alan Smart Cleaning özelliği telefonun belleğinde yer tutan bazı uygulama ve geçici dosyaları silme fırsatı sunuyor. Böylelikle yerden tasarruf etme imkanınız oluyor. Ayarlar altında, Genel sekmesi içinden ulaşılan Smart Cleaning telefonun mevcut hafızasının ne kadar dolu olduğunu, geçici dosyalar ve indirme klasörünün büyüklüklerini de gösteriyor. Tek bir tıklatmayla silinmesi gereken dosyalar da silinebiliyor.

lg-g3-inceleme-00022

Android 4.4.2 KitKat ile yüklü olarak gelen LG G3 sertifikalı bir Android telefonu, dolayısıyla Google’ın Gmail, Haritalar, Drive, Fotoğraflar, YouTube, Hangouts, Google Play Kitaplar, Chrome gibi uygulamalar telefon ilk açıldığı andan itibaren kullanıma hazır şekilde bekliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi LG telefonu fazla uygulamayla şişirmemiş. Kendisinin eklediği uygulamalar arasında sadece Quick Remote uzaktan kumanda ve QuickMemo+ not alma uygulamalarını görüyoruz. Box ve McAfee uygulamaları da yüklü gelen uygulamalar arasında bulunuyor. Daha fazla uygulamayı da Google Play’den indirebilirsiniz.

lg-g3-ekran-goruntuleri-coklu-pencere

LG G3’ün büyük ekranı aynı anda iki uygulamanın ekran üzerinde kullanılmasını da elverişli kılıyor. Bunu gören LG sunduğu Çift Pencere özelliğiyle buna izin veriyor. Çoklu görev arayüzünde ekranın alt kısmında bulunan Çift Pencere düğmesine tıklattığınızda açılan panel üzerinden aynı anda birlikte kullanabileceğiniz uygulamaları seçebilirsiniz. İnternet, Mesaj, E-posta, Galeri, Chrome, YouTube, Haritalar, Hangouts, Gmail ve Dosya Yöneticisi gibi yerleşik uygulamalar Çift Pencere altında kullanılabiliyor. Ekranı paylaşan pencerelerin kaplayacağı alanı ayarlama imkanınız bulunuyor.

lg-g3-ekran-goruntuleri-00020 lg-g3-ekran-goruntuleri-00019Misafir modu sayesinde kendi ayarlarınız, uygulamalarınız ve dosyalarınıza erişim mümkün olmaksızın, telefonunuzu başka ellere verebilirsiniz. Misafir modu sadece sizin izin verdiğiniz uygulamalara erişim sağlar. Ayrıca duvar kağıdı veya kilit ekranı tipini de dilediğinize uygun şekilde değiştirebilirsiniz.

Son olarak LG G3’ün klavyesine de ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. Ekran büyük olduğu için sanal klavye varsayılan boyutuyla bile rahat yazı yazma imkanı sunuyor. Ancak LG, klavyenin ekranda daha fazla alan kaplamasına, dolayısıyla daha büyük klavye tuşlarına izin veriyor. Klavye ayarları içinde bulunan üç farklı büyüklük ayarından birini kullanabilirsiniz. Ancak klavyeyi büyüttüğünüzde ekrandaki görünür alanın da azalacağını hatırlatmamız gerekiyor. Düzeltmeler ve kelime tavsiyeleri noktasında iyi bir performans gösteren klavye, yazı içinde elle düzeltmeleri de kolaylaştıran bir özellik içeriyor. Klavyedeki boşluk tuşuna basılı tutarak imlecin bulunduğu konumu klavyenin üstündeki düzenleme alanına getirebilir, bundan sonra da ok tuşlarıyla sağa veya sola giderek düzeltmeleri rahatlıkla yapabilirsiniz.

LG G3’ten Ekran Görüntüleri


Kamera

Baştan söyleyelim, kamera LG G3’ün en güçlü noktalarından bir tanesi. 13 megapiksel sensörle LG, piksel sayısı bakımından arkadan geliyor olabilir, ancak kameranın sahip olduğu gelişmiş optik görüntü sabitleme sistemi, çift renkli flaş ve yepyeni lazer otomatik odak sistemi bu farkı fazlasıyla kapatıyor, hatta onu öne geçiriyor.

lg-g3-inceleme-00025

Kamera uygulaması bir hayli yüksek kullanışlılık sunuyor. Kullanıcılar iki farklı kullanım modundan birini seçerek çekim yapabiliyor. Birinci modda ekranda hiçbir çekim tuşu veya ayar ikonu görünmüyor. Yapmanız gereken tek şey odaklamak istediğiniz noktaya dokunmak, çekim işlemi hemen ardından anında gerçekleştiriliyor. Bu şekilde sadece fotoğraf çekimi yapılıyor. Bu moddayken ekranın sol üst köşesinde yer alan üç nokta üst üste şekilli ikona dokunduğunuzda Kamera uygulamasının arayüzü değişiyor, çekim tuşlarıyla ayarlar ortaya çıkıyor.

Netlemenin hızlı yapılması iyi bir çekim ve sahnenin kaçmaması için önemli. LG de bu noktada lazer otomatik odak adı verilen yepyeni bir teknoloji kullanıyor. Bunun yardımıyla odaklama hem daha doğru biçimde hem de hızlıca gerçekleştiriliyor. Gerçekten de LG G3’ün kamerasını bir nesneye çevirdiğinizde odaklama işlemi 1-2 saniyede yapılıyor.

lg-g3-kamera-fotograflari-00021

LG G3’ün kamerası otomatik HDR modu sayesinde fotoğraf çekimi noktasında fazla deneyimli olmayanların bile daha kaliteli fotoğraflar çekmesine yardımcı oluyor. Ortamın ışık koşullarına göre HDR modu ihtiyaç anında otomatik olarak faaliyete geçiyor ve sahnenin HDR fotoğrafı çekiliyor. Böylelikle daha başlangıçta daha dengeli çekimler elde ediliyor. Manzara fotoğraflarında gökyüzü biraz daha fazla detay kazanırken, gölgeler ortadan kaldırılıyor, manzaranın pozlaması dengelenmiş oluyor.

lg-g3-kamera-fotograflari-00035

Normal koşullarda, LG G3’ün kamerası odaklamayı düzgün ve dengeli şekilde yapıyor, çekilen fotoğraflar da detaylar bakımından bir hayli zengin. Çoğu fotoğrafta pozlamanın iyi şekilde yapıldığı da dikkatlerden kaçmıyor. Düşük ışık performansı da oldukça iyi, varsayılanda pozlama telafisi ve ISO değeri yüksek tutulduğu için parlak fotoğraflar elde ediliyor. Ancak çekilen karenin bir yerinde ışık miktarı fazlaysa, o bölgede ışığın aşırıya kaçması durumu gözlemleniyor. Optik görüntü sabitleme sistemi de loş ortamlarda bile net fotoğrafların çekimine olanak sağlıyor, ancak bazı koşullarda çekilen görüntülerin yüksek miktarda gürültü barındırdığı da gözlerden kaçmıyor.

lg-g3-kamera-fotograflari-00041

LG G3’te ön ve arka kamerayı birlikte kullanarak fotoğraf çekme fırsatı sunuluyor. Ayrıca Sihirli odak modu da HTC One (M8)’de veya bazı Nokia Lumia telefonlarında olduğu gibi çekilen karenin odağını daha sonra değiştirme olanağı sunuyor. Sihirli odak modu kullanıldığında bir karenin farklı odaklamalı birkaç versiyonu çekiliyor. Bu nedenle çekim yaparken G3’ü birkaç saniye boyunca oynatmadan tutmanız gerekiyor.

Galeri: LG G3’ün Kamerasından Fotoğraflar


Öndeki 2.1 megapiksel kamera çözünürlük bakımından diğer bazı Android telefonlarını yakalayamıyor, yine de yeteri kadar fazla detay sunmayı başarıyor. Ön kameraya geçtiğinizde çekim tuşunun hemen yanında göreceğiniz güzellik kaydırgacı yüzünüz üzerinde hafif rötuşlar gerçekleştiriyor, pürüzsüzleştirme uygulayarak yüzünüzdeki sivilcelerin, siyah noktaların kapatılmasını sağlıyor. Çekim yapmak için ekrana dokunmak zorunda değilsiniz. Kamera yüzleri algıladığında elinizi sallayıp, daha sonra da yumruğunuzu sıkıp bıraktığınızda çekim için 3’ten geri sayım başlıyor.

LG G3 de çıktığı zamanın ruhunu yakalıyor ve Ultra HD video kayıt imkanı sağlıyor. Kullanıcılar 4K olarak da bilinen, 3840 x 2160 piksel çözünürlükte videolar çekebiliyor. LG G3’ün 4K video performansı gerçekten de şaşırtıcı ve etkileyici. Optik görüntü sabitleme sisteminin varlığı sayesinde dengeli çekimler yapılıyor, ancak kameranın hızlı hareketi görüntüde seçilebilirliği azaltıyor. Sürekli odaklama hızlı şekilde çalışıyor.


Full HD video performansı da etkileyici düzeyde. Hem 4K hem de Full HD çekimlerde ortam sesleri yüksek kaliteyle çekiliyor. Ancak çık havada yapılan çekimlerde de rüzgar uğultusu çekime biraz etki ediyor.

Sonuç

LG G2 ile haklı bir popülarite yakalayan LG, G3 ile bunu daha da yukarılara taşıyabilir gibi görünüyor. Çünkü bunun için gerekli olan yükseltmeler cihazda mevcut. Bir kere, Quad HD ekran başlı başına önemli bir gelişim unsuru. LG G3 bu özelliğiyle çok yakında iyice büyüyecek olan dalganın ilk temsilcilerinden biri oluyor, hatta büyük oyuncular arasında ilk olma ünvanını ele geçiriyor. Kullanıcılar LG G3’ün Quad HD ekranından fazlasıyla memnun kalacak, telefonlarını daha büyük bir zevkle kullanacaklardır. Zamanla daha fazla uygulama ve oyun Quad HD ekran için optimize edildiğinde elde edilecek deneyimin seviyesi yükselecektir.

lg-g3-inceleme-00031

Kamera da LG G3’ün güçlü olduğu, ekran kadar önemli gelişim gösterdiği noktalardan bir tanesi. Hem çekim kalitesi, hem performans hem de kullanışlılık bakımından hem ön hem de arka kamera fazlasıyla tatmin edecektir. Yenilikçi lazer otomatik odak sistemi sayesinde hızlı şekilde netleyip sahneyi kaçırmazsınız. Optik görüntü sabitleme sistemi hem fotoğraf hem de video çekimlerinde katkısını fazlasıyla belli ediyor. Otomatik HDR modu da acemilerin bile parlak, dengeli fotoğraflar çekmesine yardımcı oluyor.

Performans açısından da LG G3 üst seviyede. Elimizdeki 2 GB RAM/16 GB dahili hafıza versiyonu yüksek performans gösteriyor, ancak LG G3’ü tercih edeceklerin 3 GB RAM/32 GB dahili hafıza versiyonunu tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Böylelikle hem uygulamaları çalıştırma noktasında daha fazla bellek alanına sahip olacaklar ve rahat hareket edecekler; hem de bellek kartına ihtiyaç duymaksızın daha fazla müzik, video, fotoğraf veya belgeyi LG G3’te saklayabilecek.

lg-g3-inceleme-00009

Sonuç olarak LG G3 ekranı ve kamerasıyla rekabette öne çıkıyor. Metalik görünümlü plastik gövdesiyle LG G3, belki sıralamada en sağlam ve şık gövdeli akıllı telefon olmayabilir, yine de önündeki rakiplerinden çok fazla geri kaldığı da söylenemez. Fırçalanmış metal görünümlü yüzeye sahip olan, yuvarlak ve kavisli hatlarıyla dikkat çeken bu akıllı telefonun da kendine has bir güzelliğinin bulunduğu gerçek. Her ne kadar ekran ve kamera kadar kuvvetli olmasa da, tasarımı da LG G3’ü satın alma konusunda teşvik edecek unsurlar arasında sayabiliriz.

İLGİLİ HABERLER