Teknoloji

LG Display 360 derece katlanabilir ekranını CES 2023’te sergiliyor

lg display

Katlanabilir cihazlar giderek ana akım kullanıcı kitlesine ilerlerken ekran üreticileri de yeni cihaz biçimlerine imkan tanıyacak ekran prototiplerini gösteriyor. Samsung gibi LG de, CES 2023 kapsamında yeni bir katlanabilir ekranını sergiledi. LG Display’in CES standında iki farklı mobil OLED ekran konsepti gösteriliyor. Bunlardan bir tanesi 17 inç laptop/tablet, diğeri ise 8 inçlik akıllı telefon ekranı.

17 inçlik ekran, LG Display’in belirttiğine göre, “neredeyse tamamen kırışıksız” bir yapıda bulunuyor. Engadget ise ekrana oldukça yakından baktığını ve katlama hattı boyunca gözle görülür bir kırışıklığın olduğunu söylüyor. Ancak ekran tamamen açıldığında bunu tepsit etmenin zor olduğunu da ekliyor. Bununla birlikte, bazı katlanabilir cihazlarda görünen herhangi bir dalgalanma veya boşluk bulunmuyor. Üstelik LG, ekranın 50 bin katlamaya kadar test edildiğini, bu nedenle oldukça dayanıklı olacağını söylüyor.

Diğer konsept ise, LG Display’in resmi olarak “360 derecelik Katlanabilir OLED” olarak adlandırdığı, Samsung’un Galaxy Fold telefonlarındakine çok benzeyen ancak her iki yönde katlanan 8 inçlik bir ekran. Böylece, içe doğru katlamanın yanı sıra, ekranı dışa doğru katlayarak çadır biçiminde bir görüntü oluşturabilir ve iki ayrı ekran elde edebilirsiniz.

LG Display, bu “360 derecelik katlama” yeteneğinin, ekranın kullanılacağı muhtemel bir cihaza birden fazla farklı modda kullanılmasına izin verebileceğini söylüyor. İşlevsellikten nasıl yararlanılacağına karar vermek elbette donanım üreticilerine ve uygulama geliştiricilere bağlı olacaktır. Ancak bir telefonu diğer yönde katlandığında nasıl kullanmak isteyebileceğinizi düşünmek de ilginçtir.

Tabii ki, iki yönlü katlama daha dayanıklı bir ekran yapısı gerektiriyor ve LG bunun da sağlandığını söylüyor. Şirkete göre, 360 derecelik katlama, 200 bin katlamalık bir sağlamlıkla derecelendirilmiştir ve şu anda piyasada bulunan karşılaştırılabilir katlanabilir cihazlardan daha güçlüdür. Dolayısıyla, Samsung gibi şirketlerin bu şekilde iki yönlü katlama özelliklerine sahip bir telefonun peşine düşüp düşmeyeceğinden henüz emin olmasak da, LG Display böyle bir cihazın düşündüğümüzden çok daha yakın olabileceğini gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER