Teknoloji

Katlanabilir ekranlı ilk bilgisayar Lenovo’dan geldi

lenovo thinkpad x1

Lenovo, dünyanın katlanabilir ekranlı ilk dizüstü bilgisayarını gözler önüne çıkardı. Henüz bir prototip aşamasında olan cihazın hedef kitlesinde öncelikli olarak kurumsal profesyoneller bulunuyor. Lenovo ThinkPad X1 ailesinin bir üyesi olacak olan katlanabilir ekranlı cihaz, önümüzdeki yıl satışa sunulacak. Böylelikle müşterilerin karşısına ana bilgisayarları olarak kullanabilecekleri katlanabilir ekranlı bir seçenek çıkarılmış olacak.

Lenovo’nun katlanabilir cihaz pazarına giriş bileti şeklinde tanımlanabilecek cihaz, hâlihazırda prototip etiketi taşıyor. Windows işletim sistemli cihazda LG Display tarafından üretilen katlanabilir OLED ekran bulunuyor. 2K çözünürlüğe ve 4:3 görüntü oranına sahip bu ekran; yarım açıldığında 9.6 inç, tam açıldığında ise 13.3 inçlik bir alan sunuyor.

Intel’in teknolojisinden yararlanan cihazda ekran dışında dikkat çekici başka özellikler de bulunuyor. Stereo hoparlörler, iki adet USB-C girişi ve kızılötesi kamera bu özellikler arasında öne çıkıyor. Bluetooth klavyenin yanı sıra kullanıcılara Wacom tarafından üretilen bir kalem de sunuluyor. Lenovo katlanabilir ekranlı dizüstü bilgisayarının tek şarjla tüm gün kullanım imkânı sağlayacağını belirtti.

Şirkete göre; katlanabilir ekranlı Lenovo ThinkPad X1, mevcut dizüstü bilgisayarların yerini alarak ana bilgisayar işlevi görebilecek. Cihazda ekranın farklı açılarda kullanılmasını mümkün kılacak çok güçlü bir menteşe bulunuyor. Lenovo cihazın pilini alt tarafa yerleştirerek pilin üst tarafta kalmasından doğacak olası sorunların önüne geçmeyi amaçlıyor.

Lenovo ThinkPad X1 katlanabilir versiyonuyla Lenovo’nun diğer cihazlarıyla aynı kalite seviyesini vadediyor. Kullanıcılarının cihazını sıklıkla katlayıp açacağını öngören Lenovo, dizüstü bilgisayarlarındaki menteşe döngüsü test süreçlerinden iki kat daha uzun bir süreç yürütmüş. Üç yıllık bir çalışmanın sonucu olan katlanabilir ekranlı bilgisayar, geleceğin dizüstü bilgisayarları konusunda ipucu veriyor.

Katlanabilir Lenovo ThinkPad X1 için çıkış tarihi ve fiyat gibi bilgiler henüz açıklanmış değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER