Teknoloji

Lenovo IdeaPad 510 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Önce akıllı telefonların ardından tabletlerin çıkışı, PC pazarının 2000’li yılların başındaki hacmini kaybetmesine neden oldu. Özellikle tabletlerin sunduğu taşıma kolaylığı ve rahat erişim imkanı, dizüstü bilgisayarları olumsuz yönde etkiledi. Yine de; profesyonel çalışanlar, öğrenciler ve oyun meraklıları için bilgisayarların yerini hiçbir şey tutamadı. Bu da pazarın küçülmesine rağmen, kendisini ayakta tutmasını mümkün kıldı. Intel’in yeni işlemcileriyle, Microsoft’un ise yeni Windows sürümleri ve güncellemelerle destek verdiği PC pazarının zirvesinde Lenovo yer alıyor. Intel’in yedinci nesil Core işlemcilerini çıkarmasının ardından şirketin güncellemekte vakit kaybetmediği modellerden birisi de IdeaPad 510 oldu. Bilgisayarı daha çok multimedya içeriklerin tüketimi için kullananlara yönelik bir cihaz imajı çizen IdeaPad 510’un karşısında Dell’in Inspiron 15 ve HP’nin Pavilion 15 serisi gibi önemli rakipler bulunuyor. Lenovo IdeaPad 510 inceleme yazımızda dizüstü bilgisayara bu rekabette avantaj getiren veya elini zayıflatan noktaları bulabilirsiniz

Lenovo IdeaPad 510 inceleme: Tasarım

“Ortalama kullanıcı” olarak tabir edebileceğimiz grup için tasarlanan IdeaPad 510; gösterişli olmayan, sade hatlara sahip. Dizüstü bilgisayarın kasasında hakim materyal plastik olsa da, klavye bölgesinde dayanıklılığı artırmak adına metalin de kullanıldığı görülüyor. Yine de, IdeaPad 510’un tasarımının üst-orta segmentte konumlanan bir dizüstü bilgisayar için biraz fazla “düz” olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Ekranın menteşesi 180 derece arkaya yatırılabiliyor. Ancak burada kıvrılmanın çok da sağlıklı olmadığını ve en küçük hareketlerde bile cihazın sallandığını belirtmek gerekiyor. Bunun özellikle dizüstü bilgisayarı, ev veya ofis dışında kullananları rahatsız edebileceği söylenebilir. IdeaPad 510, giriş sayısı bakımından ise oldukça zengin. Girişler dizüstü bilgisayarın iki kenarına dağıtılmış. SD kart yuvası, mikrofon ve kulaklık jakı, iki adet USB 3.0 ve yine iki adet USB girişi, HDMI ve VGA çıkışları, LAN soketi ve DVD sürücüsü, IdeaPad 510’un kalabalık giriş kadrosunun üyeleri arasında yer alıyor.

IdeaPad 510’un altında dört adet kauçuk ayak bulunuyor. Bu ayaklar, yamuk yüzeylerde bile ideal yüksekliği sağlamak için yeterli oluyor. Hava çıkışı boşlukları ise menteşeye yerleştirilmiş. IdeaPad 510’un 65W güç adaptörü ise büyük bir akıllı telefon şarj aleti gibi görünüyor.

Lenovo IdeaPad 510 inceleme: Klavye

IdeaPad 510’un tam boyutlu klavyesinin tuşları arasındaki boşluk seviyesi oldukça makul. Her tuşun arka aydınlatması eşit seviyede. Klavyenin tuşlarının dokunsal tepkimesi de iyi bir seviyede. Ancak yazı yazarken hafif bir bükülme olabiliyor.

İzleme dörtgeni de oldukça büyük. İzleme dörtgeninin konumu da yazı yazarken kullanıcılara sorun teşkil etmiyor. Tuşlarına basmak için de fazla efor sarfetmek gerekmiyor.

Ancak izleme dörtgeninin biraz sert ve tepkiselliğinin de biraz düşük olduğunu belirtmekte fayda var. Özellikle çok parmakla yapılan hareketlerde, tepkisellikteki düşüklük daha iyi anlaşılıyor.

Lenovo IdeaPad 510 inceleme: Ekran

Dizüstü bilgisayarın 15.6 inç IPS ekranı Full HD çözünürlüğe sahip. Söz konusu çözünürlük bu ekran boyutu için yeterli seviyede. Ayrıca Windows’un ekstra bir ölçeklendirme yapmasına da ihtiyaç duymuyor.

Dolayısıyla uygulamalar, olması gerektiği gibi görünüyor ve normal biçimde çalışıyor. Lenovo’nun varsayılan ölçeklendirme oranını yüzde 125 oranında ayarlaması, ekrandaki unsurların daha büyük görünmesini sağlıyor.

Kullanıcılar diledikleri takdirde bu ölçeklendirmeyi devre dışı bırakabiliyor. Panelin renk derecesinin biraz yüksek olduğu söylenebilir. Bu kullanıcıların gözü için daha iyi olsa da, renklerin daha doğal tonda görünmesi için bir ayarın bulunmaması küçük bir eksiklik olarak nitelenebilir.

Lenovo IdeaPad 510 inceleme: Donanım

IdeaPad 510 için farklı konfigürasyon seçenekleri bulunuyor. Test merkezimize gelen model, Intel 2.5 GHz çift çekirdekli Intel Core i7-6500U işlemci barındırıyor. Bu işlemciye 1866 MHz bellek hızına sahip 12 GB RAM ve 1 TB sabit disk eşlik ediyor. Maksimun turbo hızı 3.1 GHz olan dizüstü bilgisayar, HyperThreading desteğine de sahip.

Wi-Fi 802.11ac ve Bluetooth 4.1 bağlantı özellikleri de IdeaPad 510’da mevcut. Dizüstü bilgisayarın görsel yükünü Nvidia GeForce 940MX grafik işlemcisi çekiyor. Paylaşımsız grafik işlemcisine de 4 GB grafik belleği eşlik ediyor.

Dizüstü bilgisayarın alt kısmında sabit disk ve RAM’e hızlı erişim imkanı sağlayan yuva bulunuyor. IdeaPad 510’da iki adet RAM modülü bulunsa da, kullanıcılar bunlardan sadece bir tanesine erişebiliyor.

Lenovo IdeaPad 510 inceleme: Yazılım

Lenovo IdeaPad 510 kutusundan Windows 10 Home 64-bit sürümüyle birlikte çıkıyor. Lenovo’nu yazılım seti de işletim sistemine eşlik ediyor. Lenovo’nun yazılım setinde hem faydalı hem de şık tasarıma sahip uygulamalar bulunuyor.

Bu uygulamalardan biri olan Lenovo Companion uygulaması, kullanıcılara IdeaPad 510’un sağlığını yakından takip etme imkanını veriyor. Bu uygulama üzerinden gereksiz dosyaların yönetimi, sistemin güncellenmesi ve genel bakım gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Lenovo Settings uygulaması ise kullanıcıları fare, izleme dörtgeni ve güç ayarlarını Windows’un içinde arama zahmetinden kurtarıyor. Uygulama, tüm bu ayarlarda hızlı biçimde değişiklik yapılabilmesini sağlıyor.

SHAREit ve REACHit uygulamalarının altında da Lenovo’nun imzası bulunuyor. Bu uygulamalar sayesinde dosya paylaşmak ve bulutta saklanan verilere ulaşmak kolaylaşıyor. SHAREit dosyaları Wi-Fi bağlantısı üzerinden başka bir dizüstü bilgisayara veya akıllı telefona göndermeyi sağlıyor. REACHit ise bilgisayar ve popüler bulut depolama servisleri Box, Dropbox, OneDrive ve Google Drive arasında tek merkezden dosya yönetimini mümkün kılıyor.

Bunlara ek olarak, Microsoft Office 365 uygulamalarının ve McAfee LiveSafe’in deneme sürümleri de cihazda yüklü olarak bulunuyor. Twitter da IdeaPad 510’un ön yüklü uygulamalarından biri olarak dikkat çekiyor. Lenovo IdeaPad 510’un fazla ön yüklü uygulamayla doldurulmadığı rahatlıkla söylenebilir.

Lenovo IdeaPad 510 inceleme: Performans

IdeaPad 510, günlük operasyonları oldukça iyi şekilde yürütmeyi başarıyor. Bilgisayar hızla başlatılıyor, Core i7 işlemci birden fazla görevi yerine getirirken fazla yorulmuyor. Dizüstü bilgisayar aşırı ısınmasa da, oyun oynamak gibi yoğun aktiviteler sırasında sıcaklık artışı gözlemleniyor. Bu sıcaklık artışı sol avucun içinde ve bazı tuşlarda hissedilebiliyor. IdeaPad 510’un alt kısmı ise cihazı gerçekten dizüstünde kullanmaya yetecek kadar serin kalıyor. Tam performans çalışırken fan sesi duyulabilse de, bu durum bir rahatsızlık teşkil etmiyor.

Ekranın görüntüleme açıları oldukça iyi. Full HD çözünürlük de içerik oluşturmayı ve tüketmeyi eğlenceli hâle getiriyor. Ancak maksimum parlaklık seviyesi, iç mekanda kullanım için bile biraz düşük kalıyor. Çoğu zaman parlaklık seviyesini yüzde 90’ın üzerinde tutmak gerekiyor. HD web kamerası, kapalı mekanlarda ortam ışığı düşük olsa bile kaliteli videolar çekebiliyor. Mikrofon kurulumunun varlığı da IdeaPad 510 ile ses kaydı yapılabilmesini sağlıyor. Paylaşımsız grafik işlemcisinin varlığı ise dizüstü bilgisayarın oyun performansını yükseltiyor.

IdeaPad 510’un öncelikli kullanım amacı olarak, daha önce de belirttiğimiz gibi, multimedya içeriklerinin tüketimi öne çıkıyor. Dizüstü bilgisayarın performansı, bu hedefe ulaşıldığını gösteriyor. IdeaPad 510 ile medya içerikleri herhangi bir sorun yaşamadan görüntülenebiliyor.

Dizüstü bilgisayar 4K videoları bir sorun yaşamadan oynatabiliyor. Harman’ın imzasını taşıyan hoparlörlerin ses kalitesi ise oldukça iyi. IdeaPad 510’un alt kısmına yerleştirilen ve sesi aşağıya doğru veren hoparlörlerin ses genişliği makul seviyede. Hoparlörler tiz ve orta seviye basların çıkışında da yeteneklerini gösteriyor.

Ön yüklü olarak sunulan Audio by Harman uygulaması sayesinde farklı medya türleri (Film, müzik, oyun ve sohbet) için önceden belirlenmiş ses ayarları arasında geçiş yapılabiliyor. Bu uygulama üzerinden ses seviyesi de daha yukarıya çekilebiliyor.

Lenovo IdeaPad 510’da iki hücreli, 39 WHr kapasiteli bir pil bulunuyor. Biraz video izlemeyi, belge oluşturmayı ve bolca internette gezinmeyi içeren standart bir kullanım senaryosunda bile IdeaPad’in pil ömrü maksimum 3 saate kadar çıkıyor. Bunun çok da iyi bir performans olmadığını açık biçimde belirtmek gerekiyor.

Lenovo IdeaPad 510 inceleme: Fotoğraflar

Lenovo IdeaPad 510 inceleme: Sonuç

Lenovo IdeaPad 510, öncelikli kullanım amacı olan multimedya içerik tüketiminin hakkını fazlasıyla veriyor. Keskin ekran, oldukça kaliteli hoparlörler ve iyi web kamerası bu performansın temel ayaklarını oluşturuyor. Çok fazla ısınmaması, fazla zahmete girmeden sabit disk ve RAM’i değiştirmenin mümkün olması da IdeaPad 510’un alkışı hak eden noktaları arasında bulunuyor.

Tasarım ve malzeme kalitesindeki eksiklik ise IdeaPad 510’un dezavantajları arasında öne çıkıyor. Plastiğin ana materyal olması, dayanıklılık konusunda akıllarda soru işaretlerinin oluşmasına yol açıyor. Ekran parlaklığının düşüklüğü, izleme dörtgeninin yeterince tepkisel olmaması ve pil ömrünün kısalığı da IdeaPad 510’un hanesine eksi olarak yazılıyor.

lenovo ideapad 510 incelemeLenovo IdeaPad 510 modellerine hâli hazırda 3 bin ila 3 bin 700 TL arasında değişen fiyatlar karşılığında sahip olunabiliyor.

İLGİLİ HABERLER