Bilim

Kuzey Kutup bölgesindeki buzullar 2050 yazında tamamen erimiş olabilir

Kuzey Kutup bölgesindeki buzulların eridiği yıllardır biliniyor. Ancak yapılan son bir çalışma bu erimenin daha önce tahmin edilenden çok daha hızlı bir biçimde gerçekleştiğini ortaya çıkardı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni bir makaleye göre, Kuzey Kutup bölgesindeki buzullar 2020 ile 2050 yılları arasında tamamen eriyecek ve en geç 2050’de bölge tamamen buzulsuz hale gelecek.

kuzey-kutup-bolgesi-150413

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nde çalışan ve makalenin baş yazarı olan okyanus araştırmacısı James Overland, Kuzey Kutup bölgesindeki değişimin korkutucu olduğunu dile getirdi. The Verge sitesine konuşan Overland, Kuzey Kutbu’nun küresel değişimin hakiki bir göstergesi olduğunu ve bunun için makaleyi yazdıklarını belirtti. Overland Kuzey Kutup bölgesindeki erimenin üç temel etkisi üzerinde durdu. Bölgenin gemicilik ve sondaj faaliyetlerine uygun bir hale gelmesi, kutup ayılarının ve bölgedeki deniz memelilerinin doğal ortamlarının zarar görmesi ve dünyanın geri kalanında daha olağan dışı hava durumlarının görülmesi Overland’e göre gerçekleşemesi son derece yüksek değişimin en temel etkisi olacak.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan aşırı hava olaylarının hepsini Kuzey Kutup bölgesindeki değişime dayandırmanın zor olacağını söyleyen Overland, bölgedeki erime arttıkça aşağıda daha değişik hava olaylarının görüleceği konusunda işaretler olduğunun altını çizdi. Araştırmacı kış aylarında bölgede yüzde 10 ila 15 oranında buzul görülmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

İlgili >> The Verge, NOAA

İLGİLİ HABERLER