Teknoloji

Küresel internet organizasyonu ICANN sanal saldırıya uğradı

icann-logo-200313

IP adreslerinin ve alan adlarının tahsisinden sorumlu olan ICANN, sanal saldırıya uğradı. Yönetimi ABD tarafından yürütülen organizasyonun kasım ayının sonlarında sanal saldırıya uğradığı ve kurum içi sistemlerin ele geçirildiği ifade edildi. Şirketin kendi alan adıyla gönderilen e-postalarda çalışanlardan kimlik bilgilerini paylaşmaları istendi.

ICANN’den yapılan açıklamada saldırganların kurumun e-posta adreslerine, herkese açık bilgileri içeren ancak sadece üyelerin erişebildiği bir Wiki sayfasına, WHOIS portalına ve Merkezi Alan Veri Sistemi’ne ulaştığı ifade edildi. Özellikle Merkezi Alan Veri Sistemi’ne erişilmesinin ICANN bünyesinde ciddi bir sıkıntıya yol açtığı ve saldırganların bu sistem üzerinden çok sayıda isim, adres, e-posta, telefon ve kullanıcı ismini ele geçirdiği belirtildi. Erişilen veriler arasında kullanıcı şifrelerinin de bulunduğu, ancak ICANN şifreleri de kodla koruma altına aldığı için durumun bir tehlike teşkil etmediği ve daha gelişmiş güvenlik uygulamalarının devreye girdiği açıklandı.

ICANN gibi bir organizasyonun bilgisayar korsanların hedefi olması kulağa şaşırtıcı gelmese de, saldırı ABD’nin kurum üzerinde daha geniş kontrole sahip olması yönündeki düşüncelerin daha yüksek sesle duyulmasını sağladı. ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz mart ayında yaptığı açıklamada devletin internetin günlük işleyişine dair yükümlülüklerinin önemli bir kısmından vazgeçeceğini belirtmiş, Obama’nın bu kararı ise muhalefet tarafından ABD’nin düşmanlarına koz vermek olarak nitelenmişti. ICANN’e düzenlenen saldırı muhalefetin kaygılarında haklı olduğu izlenimini uyandırıyor.

İLGİLİ HABERLER