Teknoloji

Kazara etkinleştirilen Siri gizlilik konusunda ciddi endişeyi ateşledi

Kazara etkinleştirilen Siri gizlilik konusunda ciddi endişeyi ateşledi apple

Apple’ın yüklenici firmalarının gizli sağlık bilgilerini, uyuşturucu ticaretlerini veya gizli ilişki görüşmelerinin kayıtlarını düzenli olarak dinledikleri iddia edildi. Sözleşmeli firmaların bunu kalite kontrolünü sağlama veya şirketin Siri sesli asistanını derecelendirme görevinin bir parçası olarak yerine getirdiği söyleniyor.

Her ne kadar Apple, son kullanıcılara yönelik gizlilik dokümanında açık biçimde belirtmese de, Siri kayıtlarının küçük bir diliminin dünya çapında şirket için çalışan iş ortaklarına gönderildiği belirtiliyor. Bu şirketlerin Siri’nin verdiği cevapları çeşitli faktörlere göre değerlendirmeye yönelik görevleri bulunuyor. Söz konusu faktörler arasında sesli asistanın bilerek veya bilmeyerek etkinleştirildiği, Siri’nin sorguya beklenen yardımı yapıp yapmadığı, Siri’nin cevabının uygun olup olmadığı da yer alıyor.

Apple, verinin Siri’ye ve dikteye, sizin söylediklerinizin daha iyi şekilde tanınması ve anlaşılması için kullanıldığını söylüyor. Ancak şirket, bu anonim kayıtların insanlar tarafından dinlendiğine dair herhangi bir açıklamada bulunmamıştı.

Apple, The Guardian‘a yaptığı açıklamada, “Siri isteklerinin küçük bir kısmı, Siri ve dikteyi iyileştirmek için analiz edilir. Kullanıcı istekleri, kullanıcının Apple Kimliği ile ilişkili değildir. Siri yanıtları güvenli tesislerde analiz edilir ve tüm hakemler Apple?ın katı gizlilik şartlarına uyma yükümlülüğü altındadır.” ifadesini kullandı.

Ayrıca şirket açıklamasında sadece çok küçük bir rastgele kümenin, günlük Siri aktivasyonlarının yüzde 1’den azının derecelendirme için kullanıldığını, bunların da genellikle sadece birkaç saniye uzunluğunda olduğunu kaydetti.

Şirket adına çalışan ve adının gizli tutulmasını isteyen bir kaynak, bu açıklama eksikliğiyle ilgili olarak duyduğu endişeyi yayın organına aktardı. Özellikle Siri’nin kazara etkinleştirilmesinin sıklığı dikkate alındığında, aşırı derecede hassas kişisel bilgilerin kayıt altına alınabileceğini aktardı.

Siri’nin yanlışlıkla etkinleştirilmesi sorunun esas kaynağı

Siri, etkinleştirilmesini sağlayan “Hey Siri” anahtar kelimesinin söylendiğini sandığı zamanlarda bile kazara etkinleştirilebiliyor. Ya da, Apple Watch’un takılı olduğu bileğin ağıza doğru götürülmesi de Siri’nin otomatik olarak etkinleştirilmesini sağlayabiliyor.

Yayın organının kaynağı, “Doktorlar ve hastalar arasında özel tartışmalar, iş anlaşmaları, görünüşte ceza gerektiren anlaşmalar, cinsel buluşmalar vb. sayısız kayıt örneği olmuştur. Bu kayıtlara, yeri, iletişim bilgilerini ve uygulama verilerini gösteren kullanıcı verileri eşlik eder.” dedi.

Söz konusu yardımcı veriler bir isteğin başarılı bir şekilde işlenip işlenmediğini anlamada yardımcı oluyor. Apple, gizlilik dokümanlarında Siri verilerinin Apple’ın diğer servislerinin kullanımından elde edilen verilerle bağlanmadığını söylüyor. Kayıtlara eklenen herhangi bir isim veya tanımlayıcı bulunmuyor. Bir kayıt da başka kayıtlarla kolaylıkla bağlanamıyor.

Kazara etkinleştirmeler çok hassas verilerin Apple’a yanlışlıkla gönderilmesine neden olabiliyor. Her ne kadar Siri çoğu Apple cihazında bulunsa da, Guardian’ın kaynağı olan yüklenici firma görevlisi, Apple Watch ve şirketin HomePad adlı akıllı hoparlörünü en fazla yanlış kaydın yapıldığı kaynaklar olarak gösteriyor. “Saatini kazara tetikleyenlerin sıklığı inanılmaz derecede yüksektir.” diyen kaynak, “Saat, 30 saniye sürecek olan snippet’leri kaydedebilir – o kadar uzun sürmez, ancak neler olup bittiği hakkında iyi bir fikir edinebilirsiniz.” diye de eklemelerde bulundu.

Yüklenici, ekibin kazara aktivasyonları rapor etme konusunda teşvik edildiğini, ancak bunun yalnızca teknik problem olarak rapor edildiğini, hassas kayıtlarla ilgili özel bir prosedürün olmadığını kaydetti. “Hedeflere ulaşmamız ve mümkün olduğu kadar çabuk çalışmamız için teşvik ediliyoruz. Dinlediğiniz şeyi bildirmenin tek işlevi, teknik sorunlar için görünmektedir. İçeriği bildirmeyle ilgili hiçbir şey yok.”

Özetleyecek olursak, meselenin özünde kullanıcıların başkalarıyla sohbet ederken Siri’yi yanlışlıkla etkinleştirmeleri ve Siri’nin de bu sırada kullanıcıların yaptıkları konuşmaları sanki kendisine komut veriliyormuş gibi anlayarak işlem yapması yatıyor. Söz konusu kayıtlar, kalite kontrolü ve derecelendirme amacıyla çeşitli yüklenici firmalarla paylaşıldığı için, özel kayıtların başkaları tarafından dinlenmesi durumu söz konusu oluyor.

Apple’ın, sorunu çözmek için Siri’nin kazara etkinleştirilmesi oranını azaltması gerekiyor. Kullanıcılar da kendilerini daha fazla güven altına almak adına “Hey Siri” veya benzeri otomatik Siri etkinleştirme işlevlerini devre dışı bırakabilirler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER