Teknoloji

Katlanabilir e-kitap okuyucular için önemli adımlar [Video]

Katlanabilir e-kitap okuyucular için önemli adımlar [Video]

Katlanabilir akıllı telefonlar yavaş yavaş daha fazla kullanıcıya hitap eder hâle geliyor. Acaba bunu katlanabilir e-kitap okuyucular izler mi? E-kitap okuyucularının büyük bir kısmında gördüğümüz dijital kağıt teknolojisinin üreticisi olan E Ink Corporation bunun olabileceğinin işaretini veriyor.

Şirketin araştırma ve geliştirme laboratuvarı, bir süredir katlanabilir e-ink ekranları geliştiriyor. En son prototipinin gösteren şirket katlanabilir ekranlı e-kitap okuyucu fikrinin potansiyelini de ortaya koyuyor.

GoodEReader.com sitesi tarafından paylaşılan yukarıdaki videoda E Ink tarafından geliştirilmiş bir katlanabilir e-kitap okuyucu prototip cihazı gösteriliyor. İlk versiyon haziran ayında gösterilmişti, ancak en son donanımda daha sağlam bir menteşenin kullanıldığı, cihazın sağ kenarına beş adet özel tuşun yerleştirildiği görülüyor. Aynı zamanda entegre edilmiş Wacom teknolojisi sayesinde de kalemle not alma, çizim yapma ve metinlerin altını çizme gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor.

Katlanabilir e-kitap okuyucular için önemli adımlar [Video]

Konsept genel olarak oldukça çekici görünüyor. Katlanabilir telefonlar gibi, katlanabilir bir e-kitap okuyucu da daha küçük gövdede daha büyük bir ekran alanının kullanılmasına olanak sağlıyor. Aynı zamanda katlanabilir format sayesinde daha fazla şekilde gerçek bir kitap veya not defteri hissini yaşamak mümkün oluyor. Not alma veya okunacak materyalleri eşleştirme işlemlerini de düşündüğümüzde, karşımızda çok kullanışlı bir cihaz olacaktır.

Ne var ki, bu teknoloji henüz tam anlamıyla kullanılmaya hazır değil gibi görünüyor. Bu prototipte ekran çerçeveleri çok büyük, aynı zamanda katlanır ışıklar 90’larda gördüğümüz cihazlardan kalma gibi görünüyor. Aynı zamanda e-okuyucularda not alma genellikle düşük gecikme süresiyle sınırlıdır. E-okuyucuları not almak için kullanmak giderek büyüyen bir pazar, ancak eskinin kağıt ve kaleminin yerini alacak kesintisiz bir deneyimi sunma konusunda henüz istenilen bir noktada bulunmuyor.

Yine de, önümüzdeki zamanlarda katlanabilir e ink ekranlarla ilgili dikkate değer gelişmeler olacak gibi görünüyor. Bunları izleyip aktarmayı sürdüreceğiz.

İLGİLİ HABERLER