Teknoloji

Kaspersky Microsoft’u anti-virüs yazılımını engellediği iddiasıyla şikayet etti

microsoft copilot ai

kaspersky microsoftKaspersky Microsoft aleyhine rekabete aykırı hareket ettiği iddiasıyla Avrupalı merciler nezdinde şikayette bulundu. Rusya merkezli şirket, Microsoft’u daha önce ana vatanındaki federal tekelle mücadele servisi FAS’a şikayet etmişti. Kaspersky, FAS’a sunduğu dilekçesinde Microsoft’un Windows sayesinde kazandığı hakim pozisyonunu kötüye kullandığını ve Windows 10’da kendi anti-virüs yazılımını rakip çözümlerinin önüne geçirdiğini öne sürmüştü. Sadece Rusya’da girişimlerde bulunmanın yeterli olmadığına karar vermiş gibi görünen Kaspersky, yazılım devini Avrupa Komisyonu ve Almanya Kartel Ofisi’ne de şikayet etti.

Şirketin kurucularından Eugene Kaspersky, Microsoft’un işletim sistemi pazarındaki gücünden yararlanarak kendi güvenlik çözümü Windows Defender’ı alternatiflerin önüne çıkardığını iddia etti. Kaspersky, Windows 10’a geçiş yapıldığında kendi yazılımlarının bilgisayarlardan kaldırıldığını ve Windows Defender’ın aktive edildiğini öne sürdü. Eugene Kaspersky, Microsoft’un kendilerine Windows güncellemelerini test etmek için yeterli zamanı tanımadığını da dile getirdi.

Kaspersky Microsoft’u kullanıcıları yanlış bilgilendirmekle suçluyor

Kendi anti-virüs yazılımı Windows Defender’ı son yollarda kademeli olarak geliştiren Microsoft, Windows 10 ile birlikte yazılımı varsayılan çözüm olarak işletim sistemine entegre etmişti. Microsoft bu hamlesiyle Windows 10 kullanıcılarına daha etkin koruma sağladığını savunuyor. Kaspersky gibi rakipler ise Microsoft’un bu hamlesini “rekabete aykırı” olarak niteliyor. Eugene Kaspersky, kaleme aldığı blog yazısında “Microsoft’un müşterilerimizi yanlış yönlendirmesini ve bilgilendirmesini istemiyoruz.” ifadesini kullandı. Kaspersky, Windows platformunda tüm güvenlik çözümlerinin aynı şartlarda çalışmasını istediklerini belirtti.

Microsoft Kaspersky’nin suçlamalarını reddediyor

Microsoft ise Windows 10’un işleyişinin rekabete uygun olduğunu savunuyor. The Verge sitesine konuşan bir Microsoft sözcüsü, temel hedeflerinin kullanıcılarını koruma altında tutmak olduğunu belirtti. Microsoft, Windows 10’un güvenlik özelliklerinin rekabet yasalarına uygun olduğuna inandığının da altını çizdi. Yazılım devi, Kaspersky’ye bir araya gelme ve şikayet ettiği konular üzerinde birlikte çalışma çağrısında da bulundu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER