Manşetler

James Webb Uzay Teleskobu’ndan ilk renkli fotoğraflar için tarih verildi

james webb uzay teleskobu

NASA, yeni James Webb Uzay Teleskobu’ndan ilk renkli görüntülerin yayınlanacağı tarihi açıkladı. ESA (Avrupa Uzay Ajansı), Kanada Uzay Ajansı (CSA) ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI) ile birlikte NASA, 12 Temmuz 2022’de görüntüleri ve spektroskopik verileri yayınlayacak.

James Webb, Aralık 2021’deki fırlatmadan bu yana hizalama ve kalibrasyon gibi işlemlerden geçiyor. Bu süreç dahilinde teleskopun birincil aynasının 18 segmentinde küçük ayarlamalar yapıldı ve dört aletin her birinin hassasiyeti kontrol edildi. Şimdiye kadar, ekipmanları bilim operasyonlarına hazırlama sürecinde kullanılan bir dizi kalibrasyon görüntüsü yayınlandı. Ancak temmuz ayında, çok daha etkileyici ve çekici olması beklenen ilk tam renkli görüntüler yayınlanacak.

NASA’nın konuyla ilgili açıklamasında, Webb programı bilim insanı Eric Smith, “Bilim amaçlı gözlem ortamını hazırlamanın sonuna yaklaşırken, evrenimiz hakkında inanılmaz derecede heyecan verici bir keşif döneminin eşiğindeyiz. Webb’in ilk tam renkli görüntülerinin yayınlanması, hepimizin durup insanlığın daha önce hiç görmediği bir manzaraya hayran kalmamız için eşsiz bir an sunacak.” dedi. “Bu görüntüler onlarca yıllık özveri, yetenek ve hayallerin doruk noktası olacak, ama aynı zamanda sadece başlangıç olacak.”

Webb’in araştıracağı nesneler, uzun bir seçim sürecinde uluslararası bir komite tarafından belirlendi. Webb’in ilk yılında keşfedilecek projeler arasında Jüpiter, halkaları ve uyduları, yıldızların nasıl oluştuğuna dair araştırmalar ve evrenin erken dönemleri hakkında ipuçları elde etmek amacıyla en eski galaksilere bakma yer alıyor.

NASA, ilk görüntülerde hangi nesnelerin yer alacağını tam olarak açıklamadı, ancak kuruluş, Webb’in keşfedeceği ana temalarla ilgili olarak “erken aşamada evren, zaman içinde galaksilerin evrimi, yıldızların yaşam döngüsü ve diğer dünyalar” da dahil olmak üzere bir materyal paketi yayınlayacağını söyledi. Görüntülerin yanı sıra, nesnelerin kimyasal bileşimini belirlemek için ışığı kullanan spektroskopik veriler de olacak.

STScI’den Joseph DePasquale, bir teleskopu faaliyete geçirmek için yapılan tüm hazırlıklara rağmen, araştırmacıların ekipmanları kullanmaya başlayana kadar onların tam olarak ne kadar doğru olacağını bilmelerinin zor olacağını söylüyor. “Elbette beklediğimiz ve umduğumuz şeyler var. Ama yeni bir teleskop ve bu yeni yüksek çözünürlüklü kızılötesi verilerle, onu görene kadar bilemeyeceğiz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER