Teknoloji

İran’dan kripto para madencilerine karşı operasyon

bitcoin ethereum
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İranlı devlet yetkilileri, enerji tüketiminde fark ettikleri sıra dışı yükselişin ardından, kripto para madenciliği için kullanılan bine yakın bilgisayara el koydu. Haber, ülkenin resmi medya kuruluşu tarafından verildi.

Yetkililer, İran’ın Yezd eyaletinde bulunan iki terkedilmiş fabrikada faaliyet gösteren iki farklı bitcoin çiftliğinin varlığını tespit etti. Bunlar geçen ay ülkenin elektrik tüketiminde yüzde 7’lik bir artışa yol açtı. İran’ın merkez bankası geçen yıl kripto paralara, kara para aklamasına yönelik endişeler nedeniyle, yasak getirmişti. Devlet görevlilerinin belirttiğine göre, bu faaliyetler yerel elektrik şebekesini kararsız hâle getiriyor. Kripto para madenciliğinde bulunanlara elektriklerinin kesileceği yönünde uyarılar yapılıyor.

Kripto para, yüksek güce sahip bilgisayarların çözdüğü matematik problemleri sayesinde “çıkarılmış” oluyor. Bu görev gerçekten ciddi bir güç gerektiriyor. İran, kendi elektriğini kendi ürettiği için elektrik fiyatları düşük. Bu da kripto para madencilerinin neden bu ülkede iş yaptığını gösteriyor. Aynı zamanda kripto paralara erişim, burada yaşayanlara ABD’nin uyguladığı bankacılık yaptırımlarının etrafından dolaşma fırsatı veriyor.

İLGİLİ HABERLER