Manşetler

iPhone SE iPhone 5s’e çok benzeyecek, 12 megapiksel kamera taşıyacak

iphone se

Önümüzdeki pazartesi tanıtılması beklenen 4 inç ekranlı yeni iPhone’un 2013’te çıkan iPhone 5s’e neredeyse tamamen benzeyeceği söyleniyordu. Ondan sonra çeşitli dedikodular ve kılıf üreticilerinden gelen çeşitli sızıntılar 4 inçlik yeni iPhone’un hem şekil hem de görünüş itibarıyla iPhone 6’ya biraz daha yakın olacağı anlaşıldı. Ne var ki, 9to5Mac’in çeşitli kaynaklardan aldığı izlenimler, 21 Mart etkinliğinde tanıtılacak iPhone SE’nin iPhone 5s ile hemen hemen tamamen aynı olacağını işaret ediyor.

Bu demek oluyor ki, yeni telefon fazla kavisli olmayan, daha keskin hatlara sahip, kenarında yuvarlak ses tuşları, tepede güç butonu barındıran; kulaklık jakının, hoparlörün ve mikrofonun altta yer aldığı, aynı zamanda arka yüzeyde ortada metalin, üstte ve altta camın bulunduğu bir yapıda gelecek. İki telefon arasındaki farkı anlamak için kenarlara bakmak gerekecek. Bazı kaynaklar ön taraftaki kenarların hafif kavisli olacağını, ancak bu değişimi fark etmenin kolay olmayacağını söylüyor. Her ne olursa olsun, iPhone SE’nin kenarları daha az ışıltılı olacak ve iPhone 5s’in çizilmelere karşı epey hassas olan parlak ve yivlenmiş geçişleri olmayacak.

Diğer donanım değişiklikleri içeride gizli olacak gibi görünüyor. A9 işlemci, her zaman açık olan “Hey Siri” desteği için M9 yardımcı hareket işlemcisi, Apple Pay için NFC yongası, hücresel ve Wi-Fi bağlantı donanımlarında yapılmış yükseltmeler yeni iPhone SE’de olacak. Ayrıca cihazın arka kamera sisteminin iPhone 6s’tekiyle eşdeğer seviyede olacağı söyleniyor. iPhone SE muhtemelen 12 megapiksel arka kamera ve 4K video kayıt desteğine sahip olacak, tıpkı kendisiyle birlikte tanıtılacağı söylenen daha küçük ekranlı iPad Pro gibi. Ayrıca Live Photos desteğinin de bulunacağı öne sürülüyor.

Saklama alanı kapasiteleri, renkler, fiyat ve benzeri unsurlarla ilgili olarak çıkan haberlere bakıldığında, iPhone SE’nin 16 GB ve 64 GB kapasiteli konfigürasyonlarla geleceği söyleniyor. Yeni telefon 6s ile aynı renk seçeneklerine sahip olacak, yani roze altın renk seçeneğini de göreceğiz. Fiyat olarak 5s serisinin 450 dolarlık başlangıç fiyatından sunulacak. Bu demek oluyor ki, şu anda iPhone 5s’in sahip olduğu 1999 TL’lik başlangıç fiyatını Türkiye’de görebiliriz. Böylelikle iPhone SE giderek daha fazla ilgi gören 1750-2250 TL bandındaki orta üst segment akıllı telefonların yıldızı hâline gelebilir.

Sonuç olarak önümüzdeki pazartesi akşamı karşımıza iPhone 5s’in yoğun yükseltmelerden geçmiş, iPhone 6s’in birçok donanım yeteneğini almış bir akıllı telefon çıkabilir. Belki de bu yüzden Apple’dakiler kendi aralarında bu telefondan “iPhone 6s mini” diye değil de, “iPhone 5SE” diye bahsediliyorlardı.

İLGİLİ HABERLER