Manşetler

Çoklu görevde çalışan uygulamaları kapatmak iPhone’un pil ömrünü artırmıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone pil omru

Pek çok iPhone ve iPad kullanıcısı, cihazlarının pil ömrünü uzatmak veya hızını artırmak için çoklu görevde çalışan uygulamaları kapatmayı tercih ediyor. Bunun bir tür kullanım kültürüne dönüştüğünü söylemek yanlış bir önerme olmayacaktır. Ancak bunun iPhone pil ömrü üstünde olumlu bir etkide bulunup bulunmadığı konusunda şu ana kadar pek somut bulgulara ulaşılabilmiş değil. Ortadaki gizemi çözmek için Apple’ın en tepesindeki isimlere danışmaya karar veren Caleb isimli iPhone kullanıcısı, Apple CEO’su Tim Cook’a e-posta aracılığıyla ulaştı. Caleb’e beklediği yanıtı veren isim ise Cook değil, şirketin yazılımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi oldu.

Caleb’in söz konusu e-postayı 9to5Mac sitesiyle paylaşması sayesinde sorunun cevabını herkesin öğrenmesi mümkün hâle geldi. Federighi, Caleb’e gönderdiği e-postada sorunun Cook’a sorulduğunun farkında olduğunu, ancak en azından kendi düşüncesini paylaşmayı istediğini belirttikten sonra “Hayır ve hayır.” ifadesiyle çoklu görevde çalışan uygulamaları kapatmanın pil ömrüne bir faydasının bulunmadığını ortaya koydu. Apple, böylelikle “Tüm uygulamaları kapatma” eyleminin özünde bir “hurafe” olduğunu fazlasıyla resmi bir ağızdan açıklamış oldu. Şirket, daha öncesinde destek sayfaları aracılığıyla tüm uygulamaları kapatmanın zaman zaman gerçekleştirilmesi gereken bir eylem olduğunu açıklamıştı.

Apple yöneticileri zaman zaman müşterilerden gelen çeşitli soruları yanıtlıyor. Ancak Tim Cook’a yöneltilen bir sorunun Craig Federighi tarafından yanıtlanması daha önce rastlanan bir durum değildi. E-postayı oldukça kısa ama açıklayıcı biçimde cevaplayan Federighi, Caleb’e Apple müşterisi olduğu için teşekkür etmeyi de ihmal etmemiş.

Çoklu görev ekranında gösterilen uygulamaların büyük kısmı RAM’de donmuş veya çalışmaz bir şekilde durduğu için sistemin bu uygulamaları ekrana getirmesini bir tür “süreklilik” ifadesi şeklinde nitelemek mümkün. Dolayısıyla bu uygulamaların pil ömrüne etkisi oldukça az bir seviyede kalıyor.

Arka planda aktivite içinde olan uygulamalar için ise aynı şeyi söylemek mümkün değil. iPhone pil ömrü için arka planda müzik çalan veya GPS navigasyonu yapan uygulamalar pek faydalı olmayabiliyor. Ancak bunun da sadece o uygulamalarda ilgili işlemler gerçekleştirilirken yaşanan bri durum olduğunu belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER