İncelemelerManşetler

iPhone 5 İncelemesi

Apple daha önce yazın başlarında yaşattığı heyecan fırtınasını son iki yıldır yazın sonları ve sonbaharın başlarında yaşatıyor. Herkesin merakla beklediği, üzerinde sayısız dedikoduların döndüğü, hatta fanlar tarafından sayısız konsept çizimi türetilen iPhone bu ayın ortalarında ABD’de düzenlenen bir basın toplantısıyla nihayet tanıtıldı. Apple’ın üçüncü nesil iPad’i “iPad 2S” veya “iPad 3” gibi bir isim yerine “yeni iPad” olarak lanse etmesi benzer bir durumu bundan böyle iPhone’da da görebileceğimizi düşündürtmüştü. Ne var ki, Apple bizi ters köşeye yatırdı ve iPhone’da geleneklerine bağlı kaldı. 2012 model iPhone, adının yanında tanımlayıcı bir sayıyla birlikte geldi.

Aslında karşımızda altıncı nesil iPhone var, ancak Apple bunu iPhone 5 olarak lanse etti. Yani Cupertino için isimlendirme sırasında nesil sayısının bir önemi yok. Tahmin ediyoruz ki, “5” rakamı sadece iPhone 4S’i takip edecek şekilde düzene uygunluğu temsil etmiyor, aynı zamanda büyüyen ekranla birlikte ana ekrana eklenen beşinci satırı da temsil ediyor. Ekranı büyüyen, işlemcisi yenilenen, RAM miktarı artırılan ve kamerasında güncellemeler yapılan, bunun yanı sıra tasarımında da her ne kadar görünürde olmasa da önemli değişiklikler yapan Apple’ın iPhone 5’i ilân edildiğinde bazı kesimleri hayalkırıklığına uğrattı. Ancak esas yargıya cihazı çıplak gözle görerek varmak en iyisi. İşte şimdi o şans elimizde, üstelik cihaz piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra… Şimdi iPhone 5 ile ilgili yazının devamında detaylı bir şekilde aktarma zamanı.

Video İnceleme

Tasarım

Apple’ın akıllı telefonlarının tasarımları artık iki nesilde bir olacak şekilde yenilenmeye başladı. iPhone 4S ile iPhone 5 arasındaki geçiş birçok kişi tarafından dar kapsamlı olarak nitelendirilebilir. Gerçekten dıştan bakıldığında iPhone 5 büyüyen ekranı bir kenara bırakıldığında selefi iPhone 4S ve 4 ile benzer bir görünümde. Uzaktan bakan bir kişi ilk etapta bu iki cihazı ayırt etmekte zorlanacaktır. Ancak yakından ve daha detaylı bakıldığında her iki nesli birbirinden ayıracak birçok fark rahatlıkla bulunabilir.

iPhone 5, 123.8 x 58.6 x 7.6 mm’lik boyutlara sahip. iPhone 4S ile karşılaştırıldığımızda uzunluğun 115.2 mm’ye göre yükseldiğini, genişliğin ise aynı kaldığını görüyoruz. Bu durum iPhone 5’i ince ve uzun bir görünüme sokuyor. Sadece bu hâliyle bile iPhone 5, büyüyen ekranına rağmen iPhone 4S ile aynı kalınlıkta kalsa rahatlıkla tutulurdu. Ancak Apple biraz daha ileri gitmiş, cihazın kalınlığını da bir hayli azaltmış. Önceki neslin sahip olduğu 9.3 mm’nin yanında 7.6 mm. bir hayli ince kalıyor. Böylelikle Apple iPhone 5’in avuç içinde rahatlıkla tutulması, ayrıca cepte rahatlıkla taşınması için avantaj yaratacak ek bir faktör daha sağlamış oluyor. Daha önce gerçekleştirdiğimiz Samsung Galaxy S III ve HTC One X incelemelerine bakarsanız, büyük bir alan kaplayan bu cihazların rahat bir şekilde tutulup cepte taşınmasında ince olmalarının çok önemli olduğunu dile getirmiştik. Apple da bu kriteri fazlasıyla sağlamış oluyor.

iPhone 5 boyut açısından yaratılan bu avantajın üstüne bir de ağırlık konusundaki kazanımları ekliyor. iPhone 4S’in sahip olduğu 140 gr.’lık ağırlığın birçok kişi için şikayet noktası olduğunu düşünmüyoruz, kimseden telefonun ağır olduğuna dair bir yakınma duymadık. Ancak Apple sanki bu konuda şikayet varmışçasına yeni iPhone’un ağırlığını 112 grama düşürmüş, ağırlığı tam tamına yüzde 20 oranında azaltmış. iPhone 5’i elimize ilk kez aldığımızda tüy parçasına benzer bir cisim taşıyor hissine kapıldık. Tamam, belki abartıyoruz, iPhone 5 piyasadaki en hafif telefon değil, ancak cihazın sahip olduğu alan sayesinde ağırlık cihazın geneline düzgün bir şekilde yayılıyor ve ağırlık hissedilmiyor. Öyle ki, iPhone 5’i bu hafiflik nedeniyle ani bir hareketle elinizden düşürmek bile olasılık dahilinde, umarız refleksleriniz kuvvetlidir.

iPhone 5’in önünde yer alan 4 inç’lik ekran, 16:9 en boy oranıyla birlikte geliyor. Kasa da bu ekrana uyum sağlayacak bir geometri de olunca karşımızda uzun ve sıska görünümlü bir cihaz olduğu izlenimine kapılıyoruz. Ekranın altında yine ana ekran tuşu var. Ancak bu tuşun yerleştiği alan iPhone 4S’tekine göre biraz daha dar. Bunda cihazın boyunu mümkün olduğu kadar kısa tutma endişesinin olduğu aşikar. Benzer bir durum ekranın üstünde de tekrarlanıyor. Ayrıca ön kamera ile sensörün iPhone 5’te yer değiştirdiğini, iPhone 4S’te ahize hoparlörünün yanında yer alan FaceTime kameranın iPhone 5’te hoparlörün üstüne yerleştiğini görüyoruz. Ön kısım yine Gorilla Cam ile kaplı, üstüne bir de parmak izinin etkilerini azaltan oleofobik kaplamayı ekleyin.

iPhone 5’in kenarlarını da iPhone 4S ve iPhone 4’te olduğu gibi metal şerit çevreliyor. Ancak bu metal şerit iPhone 5’te sadece incelmekle kalmıyor, ayrıca farklı bir malzemeyle geliyor. iPhone 5 için hazırlanan tanıtım videosunu izleyenler hatırlayacaktır, bu metal şeridin üretimi temsili olarak gösteriliyordu. Traşlanmış alüminyum sayesinde daha kaliteli görünen, bununla birlikte iPhone 4S’in metal şeridine göre sürtünme katsayısı daha fazla olan bir şerit ortaya çıkarılmış. Bu şeridin çizilmelere karşı iPhone 4 ve 4S’in metal şeridine göre daha dayanıklı olduğunu söylememiz gerek. Üstelik sürtünmesinin daha fazla olması cihazın elde kaymadan tutulmasına da yardımcı oluyor. Bu arada iPhone 5’te metal şeridin ön ve arka panellerle buluşması daha yumuşak ve eğimli olacak şekilde sağlanmış. Şeridin plakalarla buluştuğu noktalara dikkat edecek olursanız ince işçiliği göreceksiniz. iPhone 4 ve iPhone 4S’te ön ve arka plaka metal şeridin üzerine olduğu gibi oturtulmuş gibi bir görüntü içerirken iPhone 5’te sanki ön ve arka plaka metal şeridin içine gömülmüş bir görünüm taşıyor.

Sözünü ettiğimiz bu yenilenmiş metal şeridin üzerine her zaman olduğu gibi tuşlar, giriş ve çıkış elemanları yerleştirilmiş. Ancak bu diziliş iPhone 5’te seleflere göre biraz farklı. Güç veya ekran kilidi butonu her zaman olduğu yerde ve ekranın büyümesine karşılık rahatlıkla erişilebilecek durumda. Bunun dışında üstte herhangi bir eleman yer almıyor. Ses kapatma anahtarı ve ses tuşlarını her zaman olduğu gibi cihazın sol kenarında, üste doğru olacak şekilde konumlandırıldığını görüyoruz. Sağ kenarda da iPhone 5 ile birlikte tanıştığımız nano SIM kart için açılmış özel bir yuva bulunuyor. nano SIM kartın içine yerleştirildiği tepsi küçülen boyutları dışında hemen hemen aynı, yine cihazın içinden çıkan bir iğne yardımıyla açılıyor. Esas değişikliği iPhone 5’in altında görüyoruz. Eski nesillerle karşılaştırıldığında çok daha farklı bir alt düzen görüyoruz. Alta alınan 3.5 mm.’lik kulaklık jakı, mikrofon, yeni Lightning portu ve dahili hoparlör cihazın altına yerleştirilmiş. Dahili hoparlör ve mikrofon alüminyum şeride itinayla açılmış dairesel deliklerin oluşturduğu özel ızgaraların arkasına konumlandırılmış.

iPhone 5’in sahip olduğu radikal değişikliklerden biri de arkada kullanılan materyal. Apple iPhone 4 ve iPhone 4S’te arkayı da önde olduğu gibi camla kaplamıştı. Cam ne de olsa daha hassas ve kırılgan bir materyal, iPhone 4/4S kullanıcıları arasında cam panelle sorun yaşayanlar olduğunu tahmin ediyoruz. Buna karşın cam çizilmelere karşı daha dayanıklıydı. iPhone 4’ü iki yıl, arkasında kılıfı olmadan hoyratça kullanmamıza rağmen dikkate değer bir çiziğin olmaması bunun en önemli kanıtı sayılır. Ancak Apple iPhone 5’te belki biraz daha sağlam belki de biraz daha hafif cihaz yapmak adına arkadaki camdan büyük oranda vazgeçti ve bunun yerine alüminyum panel yerleştirdi. Bu alüminyum plaka MacBook’larda kullanılan materyale benzemekle birlikte daha mat ve yüzey sürtünmesi daha fazla. Bazı kaynaklarda kullanıcıların kutularından daha yeni çıkan iPhone 5’inin çizikler taşıdığına yönelik şikayetler dillendirdiğini yazmıştı. Test merkezimize gelen beyaz renkli iPhone 5’in sahip olduğu açık gri renkli alüminyum panel üzerinde çizikler görmek mümkün. Belki bu çizikler kutudan çıktığında olmadı, ancak kısa süreli bir kullanımdan hemen sonra bu çizikleri görmek ilginç. Çizikler özellikle arkada bulunan Apple logosu üzerinde fazlasıyla dikkat çekici oluyor. Bu durum ilerleyen zamanlarda arka plakanın ne hâl alacağını düşündürüyor.

Arka tarafın büyük çoğunluğunu kaplayan alüminyum plakanın altına ve üstüne camdan yapılmış ve ön tarafla aynı renge sahip olan plakalar yerleştirilmiş. Bu plakaların alüminyumdan yapılmış ana parçayla buluşması gerçekten kusursuz bir işçilikle yapılmış, arada bir açıklık görmek neredeyse imkansız. Üstteki bölümde iPhone 5’in 8 megapiksel kamerası ve LED flaşı yer alıyor. Bu arada daha önce cihazın tepesine konumlandırılmış olan mikrofon da arkaya, kameranın yanına alınmış.

Video: iPhone 5 vs. iPhone 4S

Donanım

Yukarıda da belirttiğimiz gibi iPhone 5’te boyuna büyümüş 4 inç’lik bir ekran bulunuyor. Bu ekran 640 x 1136 piksel çözünürlük değeri sayesinde iPhone 4/4S’in ekranıyla aynı piksel yoğunluğu değerini sağlıyor. Bu arada ekran sadece büyümekle kalmadı, 16:9 en-boy oranına kavuştu. Bu yeni oran sayesinde karşımızda özellikle yüksek çözünürlüklü videoların genel standardı olan 16:9’a daha uygun bir ekran var. Büyüyen, çözünürlüğü artan ve oranı değişen ekran dışında iPhone 5’in ekranında selefine göre bir farklılık yok. Yine LED arkadan aydınlatmalı IPS kapasitif dokunmatik ekranla karşı karşıyayız, görüntüler ve yazılar yine aynı keskinlikte karşımızda. Bunun yanı sıra ekranın görüş açısı ve gün ışığı altında görülebilirliği oldukça iyi seviyelerde.

iPhone 5 ile birlikte yepyeni bir Apple işlemcisiyle, A6 ile de tanışmış olduk. Geekbench uygulamasının yeni sürümü sayesinde 1.3 GHz’lik çalışma frekansına sahip olduğunu öğrendiğimiz Apple A6 işlemcide çift çekirdekli CPU ve üç çekirdekli GPU yer alıyor. Bu yongasete 1 GB RAM eşlik ediyor. iPhone 5 de selefi iPhone 4S gibi 16 GB, 32 GB ve 64 GB dahili bellek kapasiteleriyle sunuluyor. Daha önceki modellerdeki gibi yine genişleme yuvası yok, yani hangi depolama kapasitesini tercih ettiyseniz, onunla yetinmeniz gerek. Eğer iPhone 5 ile sık fotoğraf ve video çekmeyi düşünüyor, aynı zamanda hatırı sayılır miktarda şarkıyı yanınızda taşımayı planlıyorsanız, o hâlde en az 32 GB’lık bir modeli tercih etmeleri yerinde olacaktır.

Kablosuz bağlantı tarafında iPhone 5’in çift bant (2.4 GHz / 5 GHz) destekli 802.11a/b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 desteğine sahip olduğunu görüyoruz. GPS desteği yine mevcut, GLONASS’ın da takviyesi sayesinde iPhone 5’in konum bulma yeteneği daha da artırılmış durumda. Navigasyon uygulamalarında konumunuz çok daha kısa sürede bulunacaktır. DC-HSDPA 42 Mbps, HSDPA 21 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps destekleri Türkiye’deki iPhone 5 sahiplerinin 3G şebekesi üzerinden yüksek hızla internet erişimi sağlayabileceği anlamına geliyor.

iPhone 5’in bir özelliği de dördüncü nesil mobil iletişim teknolojileri arasında yer alan LTE’yi desteklemesi. LTE desteği konusunda bir dallanıp budaklanma söz konusu. O konuya fazla girmeye gerek yok, ancak ABD ile Avrupa’da satılan iPhone 5’lerin farklı LTE frekans bantlarını desteklediğini, dolayısıyla ABD’den alınan bir iPhone 5’in Avrupa’daki LTE şebekelerinde işleyemeyeceğini görüyoruz, tersi de geçerli. Türkiye’de henüz 4G şebekeleri konusunda atılmış bir adım yok, ancak 4G şebekeleri faaliyete geçtiğinde Avrupa ile aynı standardı kullanacağız. Bu demek oluyor ki, ABD’den alınan LTE destekli bir iPhone’u Türkiye’deki LTE şebekeleriyle kullanmak mümkün olmayacak. Ne var ki, 4G konusunda henüz testler dışında atılmış somut bir adım yok, bu nedenle iPhone 5’teki LTE desteği biz Türkiye’deki kullanıcıları şu an için çok fazla ilgilendirmiyor. Bu nedenle kullanıcılar ABD’de satılan iPhone 5’leri satın alabilir, bu cihazlarda yer alan 3.5G desteği sayesinde hızlı mobil internet erişiminden yararlanabilir.

iPhone 5’te de önceki iPhone 4 ve 4S modellerinde olduğu gibi ivmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula gibi sensör ve modeller yer alıyor. Apple’ın yeni model akıllı telefonunun önemli özelliklerinden bir tanesi de nano SIM kart ile çalışması. Apple bu yönüyle micro SIM kartlarda yaptığı öncülüğü tekrarlıyor. Yurt dışından iPhone 5 satın alanlar için Avea ve Turkcell’in nano SIM kart dağıtmaya başladığını da tekrar hatırlatalım.

Yazılım

iPhone 5 geçen hafta içinde mevcut iPhone, iPad ve iPod touch cihazları için yayınlanan iOS 6 ile yüklü geliyor. Yayınladığımız detaylı iOS 6 incelemesi yazısında yeni sürümle birlikte gelen dikkat çekici yenilikleri aktardık. Eğer o incelememizi okursanız, iPhone 5’in yazılım anlamında ne gibi özelliklere sahip olduğu hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz. Ne de olsa iPhone 5 en güncel iPhone modeli ve son sürümün de tüm yeniliklerini bünyesinde barındırıyor.

* Görsel – iPhoneTurkey.biz

iPhone 5’in büyüyen ekranıyla birlikte kullanıcı için daha fazla görüntüleme alanı yaratılmış oluyor. Bu sayede ana ekranda uygulama kısayolları için beşinci bir satır daha açılıyor. Bunun dışında işletim sisteminin Ayarlar uygulaması, Safari internet tarayıcısı, Apple’ın hazırladığı ve App Store’dan dağıttığı iOS uygulamaları 640 x 1136 çözünürlüklü ekranın sunduğu yer avantajından faydalanıyor. Uygulama geliştiricileri de mevcut uygulamalarını yeniden düzenleyerek daha büyük ekrana uyumlu hâle getirebilir. Hâla sadece 3.5 inç’lik ekrana uyumlu olan uygulamalar ise iPhone 5’in ekranında altta ve üstte siyah bant bulunacak şekilde, bir kutu içinde gösteriliyor. Belki bu görünüş siyah renkli iPhone 5’te çok rahatsız edici olmuyordur, ancak beyaz renkli iPhone 5’te ekranın güzelliğini bozduğu, uygulamaların güzel görünmediği bir gerçek.

Türkçe’yi henüz anlamayan ve konuşamayan Siri, iOS 6 ile birlikte gelen yepyeni bir Haritalar, yine Türkiye’deki kullanıcıların işine pek de yaramayan Passbook, iCloud desteği, App Store, hâla şarkı veya film indirmeye kapalı olan iTunes iPhoen 5’te kullanıcıların ayağına gelen başlıca yazılım unsurları arasında yer alıyor. 4 inç’lik ekranın üzerinde yer alan 1.2 megapiksel, 720p destekli FaceTime HD kamera sayesinde kaliteli FaceTime HD görüşmeleri yapabilirsiniz. 3G şebekesi üzerinden FaceTime görüşmelerine de olanak sağlaması iPhone 5’in sunduğu güzelliklerden bir tanesi.

Performans, Batarya ve Kullanım

iPhone 5’te yukarıda da belirttiğimiz gibi 1.3 GHz hıza sahip, çift CPU ve üç GPU çekirdekli Apple A6 işlemci bulunuyor. Buna 1 GB RAM eşlik ediyor. Bu paket iPhone 5’in kullanıcıları tatmin edecek bir performansı fazlasıyla sunuyor. Ekranın tepkisi, uygulamaların açılma süresi, geçişlerin akıcılığı her yeni Apple modelinde alıştığımız şekilde. Her iOS cihazının incelemesinde yardımına başvurduğumuz Geekbench uygulamasıysa iPhone 5’in selefine göre çok daha fazla potansiyel barındırdığını gösteriyor.

CihazGeekbenchSunspider
iPhone 51643960.1 ms +/- %1.0
iPhone 4S6281723.5 ms +/- %0.5
* Sunspider mobil tarayıcı benchmark testinde daha düşük sonuç daha iyi performans anlamına geliyor.

iPhone 5 ve iPhone 4S’in çoklu görev çubuğunu temizleyip uçak moduna aldıktan ve cihazı yeniden başlattıktan hemen sonra gerçekleştirdiğimiz Geekbench benchmark testleri aşağıdaki sonuçları verdi. iPhone 5’in iPhone 4S’i performans anlamında neredeyse üçe katladığı görülüyor. iPhone 5 henüz yeni piyasaya çıktığı için mevcut uygulamalar bu potansiyeli tam olarak değerlendirme fırsatı bulamıyor, bu nedenle iPhone 5’in performans avantajını hemen hissetmeyebilirsiniz. Ancak yazılımcılar bu yeni telefona ayak uydurdukça farkı göreceksiniz. Aslında burada bir parantez açıp FIFA 13 oyununu örnek gösterebiliriz. App Store’dan yayınlanan bu oyun iPhone 5’in büyük ekranıyla uyumlu. Grafikleri oldukça akıcı olan ve dokunmatik ekran üzerindeki kontrolleri verimli bir şekilde kullanmayı sağlayan bu oyun kullanıcılara konsol kalitesinde bir oyun keyfi vadediyor.

iPhone 5’in performans açısından üstünlüğünü apaçık ortaya koyan uygulama ise Safari. En yoğun masaüstü uygulamaları bile çok hızlı şekilde yükleyen iPhone 5’teki Safari bu sayede mobil ortamda internetin keyfine en iyi şekilde varmanıza olanak sağlayacaktır. iPhone 5’teki Safari’yle gerçekleştirdiğimiz Sunspider Benchmark testiyse 1000 ms’nin altında çıkan sonucuyla hem ağzımızı açık bıraktı hem de pratikte gösterdiği performansın boş olmadığını ortaya koydu.

iPhone 5 selefiyle hemen hemen aynı kapasitede bir batarya içeriyor. 1440 mAh’lik bataryaya sahip olan iPhone 5 ile batarya ömrünü test edecek kadar fazla vakit geçiremedik. Bu nedenle batarya konusunda pek net bir görüş belirtmek mümkün değil. Ancak kardeş sitemiz iPhoneTurkey.biz’in iPhone 5 incelemesinde dile getirilen notlara bakacak olursak iPhone 5 ile iPhone 4S hemen hemen aynı batarya performansını sergiliyor. iPhone 5’in sıkça kullanılacak, oynanacak bir cihaz olduğunu düşündüğümüzde bir gün içinde iki kez şarj etmenin olası olacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle şarj aletini yakınlarda bir yerde barındırmakta fayda var.

iphone-5-inceleme-00020

Telefon görüşme performansı konusunda da iPhoneTurkey.biz’in yorumlarına başvuruyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi iPhone 5’te daha önce üstte yer alan mikrofon arkaya, kameranın yanına yerleştirilmiş. Bu sayede video çekimlerinde ortam sesinin daha iyi yakalanması sağlanıyor. Ancak ondan da önemlisi, bu mikrofon yardımıyla ortam gürültüsünün telefon görüşmesi sırasında karşıya iletilmemesi ve sadece konuşanın sesinin karşı taraftan duyulması sağlanmış oluyor. iPhoneTurkey.biz’in dile getirdiğine göre camları açık olan ve bu nedenle üzgar gürültüsünün bir hayli fazla olduğu hareket eden bir vasıtada gerçekleştirilen testte rüzgar gürültüsü karşı tarafa neredeyse yok denecek seviyede ulaşmış. Arkadaki mikrofonun yanı sıra altta ve ahize hoparlörünün içine de yerleştirilen, toplamda üç mikrofon sayesinde iPhone 5’in dış ortamın koşullarını iyi etüd ettiğini görüyoruz.

Lightning

iPhone 5’in bu kadar incelmesinde, alt bölüme kulaklık jakının da yerleştirilebilmesinde hiç şüphesiz yeni Lightning portunun büyük bir payı var. Eski 30 pinli konnektör portuna göre yüzde 80 oranında daha küçük boyutlara sahip olan Lightning portu şekil dışında herhangi bir avantaja sahip değil. Yani, veri aktarım hızı 30 pinli eski tiplerle aynı seviyede. iPhone 5’in kutusundan bir ucu Lightning portuyla uyumlu olan bir USB kablosu çıkıyor. Bu kablo sayesinde, yine kutudan çıkan seyahat şarj adaptörü yardımıyla şarj işlemini veya bilgisayar bağlantısını gerçekleştirmek mümkün. Lightning portunun bir güzel tarafı da ucun porta ne şekilde bağlanacağının önemli olmaması. Bildiğiniz gibi 30 pinlik konnektörü sadece tek bir şekilde cihaza bağlayabiliyoruz, ancak Lightning portu kablo ucunun her iki taraftan da aynı şekilde cihaza takılmasına izin veriyor. Bunun büyük bir pratiklik sağlayacağı ortada.

Pekiyi, 30 pin uca sahip kablolar veya aksesuarlar iPhone 5 ile kullanılamayacak mı? Tabii ki, kullanılabilecek. Ancak bunun için Apple’ın ABD’de yaklaşık 30 dolar gibi bir fiyattan ekim ayında piyasaya sunacağı Lightning-30 pin adaptörünü satın almak gerekecek. Bu adaptör sayesinde eski kablolarınızı iPhone 5 ile kullanabilecek, 30 pin uçlu hoparlörlerinizi veya dock’larınızı iPhone 5 ile kullanabileceksiniz. Apple’ın Lightning destekli video aktarım adaptörleri de çıkarması bekleniyor. Bu arada Avrupa’da Lightning-microUSB adaptörlerinin de satılacağını daha önce yazmıştık. Elinde iPhone 5’in yanında microUSB ile şarj edilen bir cihazı olanlar için bu adaptör iş görebilir.

Kamera

iPhone 5’in arkasında yer alan 8 megapiksel kameraya da iSight adı verilmiş. Temelde iPhone 4S’in kamerasına göre farklı niteliklere sahip olmayan bu kameranın boyutunun biraz daha küçültüldüğü dikkat çekici. Geliştirmeler ise çoğunlukla düşük ışık performansını iyileştirme ve gürültüyü azaltma adına yapılmış. Kamera uygulaması da büyüyen ekranın sağladığı yer avantajını kullanıyor. Bunun yanı sıra uygulama üzerinde ufak tefek oynamalar yapılmış. En dikkat çekici özellik video çekimi yaparken fotoğraf çekimi de yapabilmek. Böylelikle video çekerken yakaladığınız bir anı sadece video ile yakalamış olmuyor, aynı anda fotoğraf çekerek sabitlemiş de oluyorsunuz. Video çekimi sırasında ekranın köşesinde yer alan fotoğraf makinesi ikonu görüntü yakalamaya izin veriyor.

iPhone 5’in kamerasıyla çekilen fotoğrafların iPhone 4S’inkiyle çekilenlere göre hemen hemen hiçbir farkı yok. En azından ışık şiddetinin yeterli olduğu ortamlarda aradaki farkı anlamak oldukça zor. Loş ortamlarda iPhone 5’in kamerasının daha iyi sonuç verdiği iPhoneTurkey.biz’in incelemesinde yer alan ve aynı ortamın iPhone 5 ile ve iPhone 4S ile çekilmiş fotoğraflarından anlaşılıyor. Bu örnek fotoğraflardakinden daha yüksek şiddette ışığın bulunduğu iç ortamlarda da iPhone 5’in farkını çok az da olsa hissetmek mümkün. Otomatik odaklama ve ekrana dokunarak odaklama özellikleri sayesinde iPhone 5’in kamerası kare içerisinde pozlamayı tatmin edecek şekilde yapmaya olanak sağlıyor. Yine iyi bir makro performansı sergileyen iPhone 5’in kamerası renk doğruluğu açısından da iyi seviyede. Aslında düşük ışıktaki avantajı renk doğruluğu açısından iPhone 5’e az da olsa katkı sağlıyor. Bu arada HDR modu da çekilen fotoğraflarda daha iyi sonuçlar almaya olanak sağlayan bir etken.

iOS 6 güncellemesiyle birlikte iPhone 4S’e gelen panorama özelliği iPhone 5’te kutudan çıktığı andan itibaren yer alıyor. Cihaz dikey şekilde tutarak gerçekleştirilen panoramik çekimlerde ekranda yer alan kılavuz araç düzgün bir fotoğraf yakalanması için yardımcı oluyor. Ekran üzerinde yer alan denge okunu orta çizgide tutmak düzgün ve tam bir çekim yapmak için önemli. Ayrıca cihazı çok yavaş veya hızlı hareket ettirdiğiniz takdirde cihaz sizi uyarıyor. Tarama alanının neredeyse 360 dereceye varıyor, bu da bulunduğunuz bölgenin tamamına yakınını yakalamanıza izin veriyor. Çekilen görüntülerin geçişler açısından fena olmadığını, kullanıcıları bilgisayarda ayrı ayrı çekilen fotoğrafları birleştirme derdinden kurtaracağını rahatlıkla söyleyebiliriz. 28 megapiksele kadar büyüklükte panoramik fotoğrafların çekilebildiğini hatırlatalım.

iPhone 5’in arkasında yer alan kamera 1080p HD video kayıt yeteneğine sahip. Böylelikle oldukça net, kaliteli ve canlı renk tonlarına sahip olan Full HD video çekimleri yapmak mümkün hâle geliyor. iPhone 4S’in Full HD video çekim performansıyla karşılaştıracak olursak kalite açısından çok fark yok. Ancak iPhone 5’in görüntü sabitleme işlevini çok daha iyi bir şekilde yaptığının ve bu sayede çok daha düzgün ve stabil videoların yakalandığının altını iyice çizmemiz gerekiyor. Aşağıdaki örnek çekimde göreceğiniz gibi ortada oldukça stabil bir görüntü var ki, bazı kareler sanki tripod kullanarak çekilmiş kadar düzgün duruyor. Öte yandan iPhone 5’in zengin mikrofon desteği sayesinde ortamdaki sesler çok daha detaylı, birbirinden rahatlıkla ayırt edilebilir, telefona olan uzaklıkları bile seçilebilir şekilde kaydediliyor.

Video: iPhone 5 Kamerasından Örnek Video

iPhone 5’in önünde yer alan 1.2 megapiksel kamera 720p HD video kayıt yeteneğine sahip. Arkada bu kadar gelişmiş ve çok daha kolay kullanıma sahip olan bir kamera varken öndeki kameranın çok fazla tercih edileceğini düşünmüyoruz. Ancak kendi kendinin videosunu çekmek isteyenler için ön kamera iş görecek niteliğe sahip.

Multimedya

Apple’ın video formatı konusundaki kısıtlamaları iPhone 5’te de devam ediyor. Cihazda yüklü gelen video oynatıcısı MPEG-4, H.264 ve Motion JPEG gibi formatları, bunlara bağlı olarak .m4v, .mov ve .mp4 gibi uzantılara sahip olan video dosyalarını doğal olarak destekliyor. Bu format dahilindeki 1080p Full HD görüntüler de cihazla rahatlıkla oynatılabilecek nitelikte. Ancak iş .avi, .mkv uzantılı video dosyalarına geldiğinde işin rengi değişiyor. App Store’da yer alan çeşitli video oynatıcı uygulamalar sayesinde bu formattaki video dosyalarını iTunes üzerinden cihaza, bu uygulamaların görebileceği konumlara yüklemek ve sonrasında bu dosyaları alt yazı desteğiyle birlikte oynatmak mümkün. Ancak iPhoneTurkey.biz’in iPhone 5 incelemesinde de belirtildiği gibi Apple son zamanlarda bu video oynatıcı uygulamalara karşı da engelleyici bir tavır sergilemeye başladı. Bunda söz konusu video uygulamalarının özellikle ses kodlayıcıları konusunda yaşadıkları telif problemleri sebep olarak gösteriliyor. Bu nedenle AC3 gibi, özellikle .mkv uzantılı dosyaların seslerinin çoğunlukla kodlandığı formatlar desteklenmiyor, bu da düzgün bir video keyfini engelliyor.

Dile getirdiğimiz bu husus dışında 720p kalitesindeki videolar iPhone 5 ile düzgün bir şekilde oynatılıyor. 1080p HD .mkv videolarda deneyimin 720p’deki kadar iyi olmadığını da kardeş sitemizin deneyimlerinden anlıyoruz. Bu arada iPhone 5’in ekranının 16:9 en boy oranı daha düzgün bir multimedya deneyimi yaşamaya olanak sağlayacak, video dosyaları ekrana altta ve üstte boşluk olmaksızın düzgün şekilde oturacaktır.

Müzik tarafındaysa iPhone 5 daha önceki iPhone’larla hemen hemen aynı deneyimi sunuyor. Bilgisayarda iTunes üzerinde tuttuğunuz müzik kütüphanesindeki şarkıları iPhone 5’e aktarıp müzik keyfi yaşayabilirsiniz. Ayrıca App Store’da da internet üzerinden dinlenebilen birçok radyo ve isteğe göre müzik dinleme uygulamaları bulunuyor. Eğer bir de geniş kotaya sahip olan bir mobil genişbant internet paketi sahibiyseniz, iPhone 5 ile her ortamda istediğiniz şarkıyı anında dinleyebilirsiniz.

iPhone 5’in hoparlörü altta yer alıyor. Getirilen yeni ızgara tasarımı sayesinde sesin çıkış seviyesi iPhone 4S’e göre biraz daha artırılmış. Bir akıllı telefonun sunacağı seviyede, fazla rahatsız edici olmayan bir ses çıkışı sağlanıyor. Ancak iPhone 5’in ses tarafındaki en büyük yeniliği hiç şüphesiz kutusundan çıkan yepyeni EarPods kulaklıklar.

EarPods

Apple kulaklık tarafında uzun süredir pek değişiklik yapmadı. Bir ara kulak kanalına tamamen yerleşen topuzlu kulaklık çıkarmıştı, ancak bu kulaklık ayrı şekilde satılıyordu. iPhone ve iPod touch’larda alıştığımız klasik kulakiçi kulaklıklar geliyordu. iPhone 5 ile birlikte EarPods adı verilen yepyeni bir kulakiçi kulaklık tanıtıldı. Kulağa tamamen oturan bu yeni set Apple’ın belirttiğine göre her kulağa uyacak şekilde tasarlandı. Topuzlu kulaklıklarla genelde problem yaşayan biri olarak söyleyebiliriz ki, EarPods’un topuzları her iki kulağa da rahatlıkla oturuyor.

Müziğin tadını en iyi şekilde varmanız için topuzları kulak kanalına doğru iyice ittirdiğinizden emin olun. Bu şekilde dış ortamın gürültüsünden izole olmak mümkün oluyor. Kulaklıkların gayet temiz, tiz açısından dengeli ve net bir ses çıkışı sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak en önemlisi bas seviyesinin dikkat çekecek derecede yüksek olması. Belki bu durum bas ağırlıklı seslerden hoşlanmayanlar için rahatsız edici olacaktır, ancak belirli türlerdeki müzikleri bu EarPods kulaklıklarla dinlemenin ayrı bir zevk olacağı aşikar. Bu arada EarPods üzerinde yer alan mikrofonlu uzaktan kumanda sayesinde bu kulaklıkla telefon görüşmeleri yapılabiliyor, çalma kontrolleri onun üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

EarPods iPhone 5’in kutusundan kendi kutusunda çıkıyor, belki de Apple EarPods yeni bir ürün olduğu için sunum konusunda bu kadar itinalı davranıyor. EarPods’u iPhone 5’ten ayrı olarak satın almak da mümkün. Anlayacağınız eski iPhone, iPod sahipleri veya iPad kullananlar da bu kulaklığın tadına varabilirler.

Sonuç

iPhone 5 ile gün içinde geçirdiğimiz birkaç saat sonucunda elde ettiğimiz izlenimler bunlar. İnceleme başlıklarımızda eksik kalan noktalarda ise kardeş sitemiz  iPhoneTurkey.biz’in sahibi Mustafa Tan’ın incelemesinde belirttiği ve sözlü olarak bize aktardığı yorumlardan yararlandık. Apple, iPhone 5 ile sunduğu güncellemeler sayesinde artık akıllı telefon rekabetinde geri kalmanın işaretlerini veren ürününe taze kan pompalamış oldu. Steve Jobs’tan miras kalan telefon anlayışına bağlı kalacak şekilde ekran büyüklüğünü mümkün olabildiğince artıran Apple işlemci ve RAM gibi unsurları da güncel hâle getirmiş oldu.

iPhone 5’i ilk kez gördüğünüzde büyüyen ekranı, inceliği, malzemesi ve hafifliği ilginizi çekecek, sizi heyecanlandıracaktır. Ancak bu heyecan kısa bir süre sonra dinecek ve karşınızda daha önceki nesiller gibi bir iPhone bulunduğunu farkına varacaksınız. Her ne olursa olsun, karşımızda şimdiye kadar yapılmış en iyi iPhone duruyor, burası bir gerçek. İnceliği, büyüyen ekranına rağmen iPhone 5 rahatlıkla tutuluyor, taşınıyor, kullanılıyor. Fotoğraf çekimi tarafında iPhone 4S’ten çok fazla üstünlüğü yok, ancak video çekimindeki denge bizi fazlasıyla etkiledi. Ancak iPhone 5’in tadına tam olarak varabilmek için üçüncü taraf uygulama geliştiricilerinin bir an önce büyük ekrana ayak uydurmaları gerekiyor. Neyse ki, iPhone 5 Türkiye’ye gelinceye kadar App Store’da hatırı sayılır miktarda uygulama 4 inç’lik ekranı destekler hâle gelecektir.

Son bir yıl içinde iPhone 4S satın almış olanlar içinde iPhone 5’e terfi etmek için can atanlar kesinlikle olacaktır; büyüyen ekran; incelen, hafifleyen ve ince işçiliği artan tasarım gerçekten insanı çekiyor. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi ilk heyecan geçtikten sonra iPhone 5’ten elde edilen deneyim ile iPhone 4S’ten edilen arasında gece ile gündüz kadar fark olmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle kısa zaman içinde ikinci bir yatırım yapmaya gerek yok. Eğer ilk kez iPhone alacak olanlar varsa biraz bekleyip, biraz daha fazla para verip iPhone 5 satın almaları onlar için daha iyi olur. Bu şekilde ileride çıkacak yazılım güncellemelerinden mümkün olan en uzun süre boyunca, Apple destek verdiği sürece yararlanmak da mümkün olacaktır.

iPhone 5’in özellikle pratik kullanım ve güvenlik açısından tercih edilebilir olduğunu söylememiz gerek. Bir de, telefonuyla sıklıkla video çekenler için iPhone 5 isabetli bir seçim olabilir. İleride eğer elimize geçerse Nokia Lumia 920 ile iPhone 5’in video performanslarını, optik sabitleme sistemleri açısından karşılaştırmayı planlıyoruz. Fotoğraf tarafındaysa, sunulan görüntü kalitesi açısından iPhone 5 ile boy ölçüşebilecek, hatta onu geride bırakabilecek birçok cihaz var. Ayrıca akıllı telefonuyla fazlasıyla multimedya içerik tüketiminde bulunanlar için Android platformunun üst sınıf üyelerini önerebiliriz. Ne de olsa, orada yukarıda multimedya bölümünde bahsettiğimiz kodlayıcı sınırlamaları ya söz konusu değil ya da etrafından dolaşmak daha kolay. Üstelik onların içinde pilde çalışma süresi bakımından iPhone 5’ten daha iyi performans gösterecek cihazlar bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER