Teknoloji

iPhone 13 için 120 Hz ve Hep Açık Ekran beklentileri

iphone 13

Apple bu yıl iPhone 12 serisinde 60 Hz yenileme hızına sahip ekranlara yer verdi, ancak gelecek nesil iPhone’larla birlikte bu durum değişmeye başlayabilir. Güney Koreli haber organı The Elec tarafından verilen bir habere göre, en az iki model, muhtemelen iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max, 120 Hz yenileme hızına sahip ekranlarla gelecek.

Bu özelliğin pil ömrüyle ilgili hususlar dikkate alınarak iPhone 12’ye alınmadığı düşünülüyordu. Gelecek yıl Apple, LTPO (Low Temperature PolyCrystalline Oxide) arka panel teknolojisine geçiş yapmayı planlıyor. Bu teknoloji değişken yenileme hızlarına izin veriyor ve güç verimliliğiyle ilgili endişeleri ortadan kaldırıyor. Ayrıca iPhone’a Hep Açık Ekran özelliğini de en sonunda getirebilir.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra ve Z Fold 2 modelleri, sektör genelinde LTPO TFT (thin-film transistors) kullanan ilk telefonlar. Güney Koreli elektronik devi bu teknolojiyi HOP (hybrid oxide and polycrystalline silicon) olarak adlandırıyor.

Akıllı telefonlarda sıklıkla kullanılan LTPS (Low Temperature Polycrystalline Silicon) teknolojisiyle karşılaştırıldığında LTPO, OLED ekranların güç tüketimini yüzde 20’ye varan oranlarda azaltıyor.

İlgili haberde Samsung’un iPhone 13 için OLED panellerin büyük bir kısmını tedarik edeceği de belirtiliyor. Geri kalan kısım ise LG ve BOE tarafından tedarik edilecek. BOE de Apple’ın kalite testinden geçmeyi başardı.

Ayrıca haberde, iPhone 13’ün hem Face ID hem de Touch ID’ye sahip olacağını söyleyen son sızıntıya paralel olarak, gelecek yılki iPhone’un ekran içi parmak izi tarayıcıya sahip olacağı da iddia ediliyor. Başka bir söylenti ise ilk prototipin Touch ID’ye sahip olmadığını işaret ediyor. Bu nedenle Touch ID’nin bulunup bulunmayacağı henüz kesinlik kazanmış değil.

Apple’dan gelecek yıl için büyük OLED ekranlı iPhone beklentisi

Apple’ın 2021’de 160 milyon ile 180 milyon adet arasında iPhone 12 ve iPhone 13 satması bekleniyor. Görünüşe göre Samsung, bunun 140 milyonu için OLED panel tedarik etmeyi umuyor.

İlginçtir ki, The Elec Apple’ın bu yıl iPhone 12’den 100 milyon adet satma yolunda ilerlediğini öne sürüyor. Bu da önceki tahminlerden daha iyimser bir görünümü teşkil ediyor.

İLGİLİ HABERLER