Manşetler

iOS 9.3 beta çıktı, hangi yenilikler ile geliyor?

ios 9.3

Apple iOS 9.3 güncellemesi ile birlikte sunacağı özelliklerin ön gösterimini yaptı, aynı zamanda beta sürümünü de geliştiricilere sunmaya başladı. iOS 9.3 ile birlikte gelecek en büyük yenilik, birden fazla kullanıcı desteğinin başlaması olacak. Bunun yanı sıra “Night Shift” adı verilen özellik de birçok kullanıcı için büyük önem taşıyacak.

Night Shift sayesinde ekranın renk sıcaklığını iPhone veya iPad’in konumuna veya zamana göre ayarlamak mümkün oluyor. Bu özelliğin getirilmesindeki temel mantık ekranın göz bebeklerine daha az mavi ışık göndermesi. Bilim insanları ekranın akşam geç saatlere kadar kullanılmasının uyku problemine yol açmasında bu durumun payı olduğuna inanıyor.

Amazon geçen ay benzer bir özelliği Fire tabletlerine eklemişti. Gerçekten de birçok cihazda ekranın renk sıcaklığını oynamak giderek popüler hâle gelen özelliklerden biri olmaya başladı. Mac için popüler bir araç olan F.lux, bu amaçla kullanılıyor, aynı zamanda benzer işler yapan başka sistem araçları da bulunuyor. Aslında F.lux’ın uygulamasının iOS versiyonu da bulunuyor, ancak Apple bu uygulamayı geçtiğimiz kasım ayında, özel API’ların kullanılmış olmasını gerekçe göstererek kapatmıştı. Apple F.lux’ın iOS sürümünü kapattığında, bu uygulamanın işlevlerinin iOS’e entegre edilmiş şekilde geleceğini tahmin ediyordu ki, bu tahmin boş çıkmadı.

Night Shift’in yanı sıra Apple özel notları da ekliyor. Bu özellik sayesinde bazı notları Touch ID ile açmadığınız sürece onlar gizli kalacak. Apple News de Sizin İçin bölümüyle daha iyi haber tavsiyeleri sunacak, aynı zamanda yatay yönde de görüntüleme imkanı sunacak. CarPlay’in de bazı iyileştirmeler görmesi, Sağlık uygulaması için yeni bir kontrol paneli bulunması bekleniyor. Öte yandan Apple’ın işletim sistemine ekleyeceği çeşitli eğitim odaklı özellikler de bulunuyor.

iOS 9.3 henüz geliştiricilere beta olarak sunuldu. Çok yakında da public beta sürümü çıkabilir, böylelikle isteyen kullanıcılar denemek için başvurabilirler. Ancak hatırlatmalıyız ki, bu işletim sistemi sürümü henüz beta aşamasında olduğundan, cihazınıza yükledikten sonra çeşitli hatalar ve uygulama uyumluluk problemleriyle karşılaşmanız olası görünüyor.

iOS 9.3 beta sürümü yayınlandığına göre, final sürümü de birkaç hafta sonra resmi olarak yayınlanmış şekilde görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER