Teknoloji

Apple’dan şifre yönetimi devrimi: iOS 17 ile yeni şifre uygulaması gelebilir

apple hızlı güvenlik yanıtları

Son dönemde güvenlik ihlalleri artarken, şifre yöneticileri kullanmanın önemi bir kez daha gündeme geliyor. Özellikle 1Password gibi premium şifre yöneticileri listenin başında yer alsa da, Apple’ın iPhone’larda yerleşik olarak sunduğu şifre yöneticisi de oldukça etkili bir alternatif olarak dikkat çekiyor. iPhone, iPad ve Mac’te kullanılabilen bu şifre yöneticisi, 1Password’in aksine ücretsiz olarak sunuluyor. Fakat Apple’ın şifre yöneticisinin büyük bir eksikliği bulunuyor: Birçok kişi onun varlığından haberdar değil.

iPhone şifre yöneticisi, şu anda Ayarlar uygulaması içinde gizlenmiş durumda ve bu nedenle kullanımı olması gerektiği kadar kolay değil. Şifrenizi almak için Ayarlar‘a ve ardından Parolalar bölümüne gitmeniz gerekiyor. iOS 17 ile birlikte Apple, şifre yöneticisini bağımsız bir Parolalar uygulaması haline getirerek ana ekrana yerleştirebilir.

Bu durum, şifre yöneticisi kavramından haberdar olmayan kullanıcılar ve iPhone’da 1Password veya benzeri uygulamaları kullananlar için büyük avantaj sağlayacaktır. Parolalar uygulamasını ana ekrana yerleştirerek, şifrelerini hâlâ yeniden kullanmaya devam eden kullanıcıların dikkatini çekebilir. Uygulamanın özelliklerini inceleyerek şifre güvenliği yaklaşımlarını değiştirmeye karar verebilirler.

iPhone kullanıcıları, yeni uygulamada şifrelerini kaydetmeye başlayabilir ve önceki güvenlik olaylarında ihlal edilmiş olabilecek şifrelerini değiştirebilir. Mevcut şifre yöneticisi zaten kullanıcı adı/şifre kombinasyonunun risk altında olup olmadığını bildirir, tabii onu nerede bulacağınızı biliyorsanız.

Zamanla, iPhone kullanıcıları, Apple’ın güvenlik özelliklerini kullanmaya daha rahat hale gelebilir. Şifre yöneticisinin yanı sıra, uygulamalara giriş yapmak için Apple Kimliğinizi kullanabilir, şifresiz güvenlik standardı olan passkey desteğinden yararlanabilir ve Apple’ın iki faktörlü doğrulama (2FA) özelliğini kullanabilirsiniz.

1Password’i bırakmanıza gerek yok

apple parolalar uygulaması

Zaten 1Password kullanarak şifrelerini (ve diğer hassas verilerini) kaydeden deneyimli iPhone kullanıcıları için, yeni bir iPhone Parolalar uygulaması oldukça kullanışlı olabilir. Evet, şifreleri bir uygulamadan diğerine aktarabilirsiniz. Ayrıca 1Password, sadece giriş bilgilerinden daha fazla veri saklamanıza izin verirken, Apple’ın bunu kopyalaması gerekmez. Bu, iPhone Parolalar uygulaması kullanıma sunulduktan sonra bile 1Password’i kullanmaya devam etmek için başka bir neden olabilir.

Apple’ın ne zaman iPhone’daki Ayarlar uygulamasının bağrından kopmuş bağımsız bir Parolalar uygulaması çıkaracağına dair bir bilgi yok. iOS 17, bunu gerçekleştirmek için uygun bir yer olabilir. iOS 17’nin güzel özellikler sunacağına dair söylentiler var. Ancak, Apple Parolalar uygulamasının yakın zamanda iPhone, iPad ve Mac’e geleceğine dair bir işaret yok. Ancak Apple konusundaki haberleri ve yazılarıyla bildiğimiz John Gruber‘ın böyle bir uygulamadan bahsetmesi, yakın gelecekte bu tarz bir uygulamanın gelebileceği ihtimallerini güçlendiriyor.

İLGİLİ HABERLER