İpucuManşetler

iOS 12: Fotoğraflar uygulamasındaki yenilikler neler?

ios 12 fotoğraflar

Akıllı telefon deneyiminde kameraların yeri ayrı. Dolayısıyla çekilen fotoğrafların görüntülendiği ve organize edilmiş biçimde saklandığı galeri uygulamaları da büyük öneme sahip. Apple’ın Fotoğraflar adlı uygulaması, fotoğraf ve video kütüphanesinin düzenli biçimde muhafaza edilmesi noktasında önemli bir işlev görüyor. iOS 12‘de bu uygulama önemli yenilikler kazanıyor.

iOS 11 ve iOS 12‘deki Fotoğraflar uygulamalarını karşılaştırdığımızda, ekranın alt kısmında yer alan sekmelerin farklı olduğunu görüyoruz. iOS 11’de Fotoğraflar, Anlar, Paylaşılan ve Albümler şeklinde sekmeler sıralanıyordu. iOS 12’de ise Fotoğraflar ve Albümler korunuyor, ancak Sizin İçin ve Ara gibi iki yeni sekmeyi görüyoruz.

Fotoğraflar sekmesinde çok farklılık yok. Daha önce olduğu gibi, çekmiş olduğunuz ya da iCloud Fotoğraf Arşiviniz içindeki tüm fotoğrafları ve videoları bu sekme içinden görebilirsiniz. En üst görünüm yıl bazlı. Her bir yola girdiğinizde tarih veya mekana göre ayrılmış alt kategoriler göreceksiniz.

Albümler sayfasında ise kütüphane içinde yer alan albümler sıralanıyor. Ancak daha alta inildiğinde Paylaşılan Albümler, Kişiler ve Yerler, Ortam Türleri ve Diğer Albümler gibi bölümler görüyoruz. Daha önce tüm albümler karışık hâlde, ızgara görünümünde sıralanıyordu. Yeni görünümde albümler daha rahat anlaşılıyor, bu da gezintiyi kolaylaştıracaktır.

iOS 12 ile Fotoğraflar‘a gelen en önemli yeniliklerden bir tanesi Ara sekmesi. Apple, arama özelliğini daha da genişlettiği için bu işlevi ön plana çıkarmayı tercih ediyor. Ara sayfası; Twitter veya Instagram’ın Keşfet sayfalarına benzer bir mantığa sahip. En başta zamana ve mekana bağlı olarak oluşturulmuş çeşitli anları görüyoruz. Altlara doğru ilerlediğimizde kişiler ve yerler için oluşturulmuş galeriler, aynı zamanda iki veya daha fazla kişinin oluşturduğu grupların birbirleriyle olan fotoğraflarından oluşan galeriler sıralanıyor. Öte yandan bebek, yiyecek, pasta, spor, göl gibi ortak kavramlara göre üretilmiş galeriler de burada yer alıyor. Arama işlevi de yapay zekânın yardımıyla daha da iyi hâle getiriliyor. Örneğin, “doğum günü pastası” şeklinde bir arama yaptığınızda, içinde doğum günü pastası olan fotoğraflar gösteriliyor. Ya da “stadyum” diye arattığınızda, stadyumda çekilmiş olan fotoğraflar gösteriliyor.

Sizin İçin sekmesi de iOS 12 ile gelen bir diğer önemli yenilik. Burası, içerikleri sürekli değişiklik gösteren, size özel bir portal niteliğini taşıyor. Fotoğraflar size, belirlediği fotoğrafları arkadaşlarınızla paylaşmayı teklif ediyor. Eğer paylaştığınız kişide sizi ilgilendiren fotoğraflar varsa, ona da sizinle fotoğrafları paylaşmak isteyip istemeyeceğini soruyor.

Anılar bölümü altında zamana veya mekana göre otomatik olarak oluşturulmuş kategoriler gösteriliyor. Aynı zamanda Öne Çıkan Fotoğraflar altında da belirli fotoğraflarınıza dikkat çekiliyor. Eğer arkadaşlarınızla paylaştığınız fotoğraflar veya fotoğraf galerileri varsa, bunlar Paylaşılan Etkinlik başlığı altında gösteriliyor.

Sonuç olarak iOS 12, özellikle Ara bölümü sayesinde aradığınız fotoğrafları çok daha rahat biçimde bulmanıza olanak sağlayacaktır. Bununla birlikte paylaşma önerileri sayesinde, arkadaşlarınızla beraber gittiğiniz yerlerde, katıldığınız etkinliklerde çektiğiniz, ancak sonra paylaşmayı unuttuğunuz fotoğrafları size hatırlatacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER