Teknoloji

Intel’in ilk masaüstü Iris Xe GPU’ları çıkıyor

intel iris xe gpu

Intel dün ilk Iris Xe masaüstü grafik kartlarını piyasaya sürmeye başladı. Başlangıçta “DG1” kod adıyla adlandırılan bu yeni masaüstü GPU’lar, öncelikle küçük ve orta ölçekli işletmelere ve genel kullanıma yönelik masaüstü bilgisayarlara yönelik olarak çıkıyor. Intel, bu kartları önceden oluşturulmuş sistemlerle bir araya getirecek sistem entegratörlerine satmak için Asus ve diğer ortaklarla birlikte çalışıyor.

Geçtiğimiz ekim ayında dizüstü bilgisayarlarda piyasaya çıkan Iris Xe Max grafik kartları gibi, bu masaüstü GPU’lar gerçekten oyun oynamak için tasarlanmadı. Intel, bunları daha iyi grafikler, çoklu ekran desteği ve belirli kodlayıcılar için geliştirilmiş donanım hızlandırma ile genel kullanıma yönelik masaüstü bilgisayarlarda sunulanları iyileştirmenin bir yolu olarak pazarlıyor.

Bu kartlar, HDR desteği ve AI özelliklerinin yanı sıra birden çok monitör için üç 4K ekran çıkışı içerecek. Ayrıca AV1 içeriğinin kodunun çözülmesini destekleyecek. 4 GB video belleği ve 80 yürütme birimi ile birlikte çıkacak. Intel, Adaptive Sync desteği bile sunuyor, böylece bu kartlarla daha yüksek yenileme hızına sahip monitörlerle çok daha sorunsuz bir deneyim yaşayacaksınız.

intel iris xe gpu

Bu ilk kartlar, Nvidia ve AMD’nin oyun için sunduğu en yeni ve en iyi seçeneklerle rekabet edecek şekilde tasarlanmasa da Intel, Xe-HPG mimarisi üzerinde de çalışıyor. Bu mimari yüksek performanslı oyun görevlerine odaklanmayı vadediyor. Böylelikle Intel, bu yılın sonunda hem AMD hem de Nvidia ile rekabet ettiği bir dönem başlatabilir.

Iris Xe, Intel’in masaüstü GPU tarafındaki ilk girişimi değil. Intel, Larrabee projesini 10 yıl önce sonlandırmıştı. Ayrıca Intel i740 serisini de ta 1998’de piyasaya sürmüştü. Bu, 20 yıl içinde ilk kez Intel’in bir masaüstü GPU çıkardığını gördüğümüz anlamına geliyor. Ne var ki, Intel’in bu alanda Nvidia ve AMD’ye gerçekten rakip olup olmayacağını görmek için biraz daha beklemek gerekecek. gerçekten alıp alamayacağını görmek için biraz daha uzun.

İLGİLİ HABERLER