Teknoloji

Intel Thunderbolt 2 için Thunderbolt Networking ağ çözümünü tanıttı

Uzun zamandır hayatmızda olan Ethernet standardına meydan okuyan Intel, Thunderbolt Networking adını verdiği, Thunderbolt-2 bağlantılı cihazlarda saniyede 10 gigabit seviyesine varan hızlarda veri iletimine olanak sağlayan, daha önceki sınıra göre 10 kat daha hızlı teknolojiyi duyurdu. Thunderbolt 2 bağlantısına sahip olan ve OS X Mavericks ile çalışan Mac cihazları hâli hazırda bu özelliği barındırırken, Windows için PC sürücüleri de yolda.

intel-thunderbolt-2-050413

Söz konusu duyuru Thunderbolt 2’nin duyurulmasından yaklaşık bir yıl sonra geldi. Bu yılın Las Vegas’ta düzenlenen NAB (Ulusal Yayıncılar Birliği) fuarında Intel, en yeni Mac Pro ve HP’nin Z Workstation bilgisayarlarını birbirine doğrudan bağlayarak çeşitli sunumlar gerçekleştirdi. Thunderbolt zaten iki cihaz arasında saniyede 10 Gb’ye kadar hızda veri iletimine izin veriyordu, Thunderbolt 2 ile birlikte bu hız 20 Gbps’ye çıkmıştı. Protokol içinde 10 Gb Ethernet’e benzeyen ağ standardının uygulanmasıyla birlikte bilgisayarın Thunderbolt kullanarak birbirine doğrudan bağlanması, dosya paylaşımı ve yedekleme işlerini daha hızlı gerçekleştirmesi mümkün olacak.

Yeni ağ hızları yüksek çözünürlüklü veya 4K video dosyalarını bir bilgisayardan diğerine aktarmak isteyen video yayıncıları için önemli sayılıyor. Bu nedenle standardın gösterimi yayıncıları ilgilendiren bir konferansta yapıldı. Thunderbolt portunu her geçen gün daha fazla PC ve Mac modelinde görüyoruz, özellikle profesyonel ürün pazarına hitap eden makinelerde standart hâline geliyor. MacBook Pro’lar ve en son Mac Pro’da da Thunderbolt 2 portu bulunuyor. Diğer tüm mevcut Mac’ler ise birinci nesil Thunderbolt portu barındırıyor, bu nedenle Thunderbolt Networking’in avantajlarından yararlanamıyor.

İlgili >> Electronista

İLGİLİ HABERLER