Teknoloji

Intel Spectre ve Meltdown güncellemelerinin etkisi konusunda şeffaf olacak

intel 7nm

intel spectreIntel CEO’su Brian Krzanich, teknoloji endüstrisine hitaben kaleme aldığı açık mektubunda son günlerde çok konuşulan iki ciddi işlemci güvenliği açığına dair endişelere yanıt verdi. Intel Spectre ve Meltdown adını taşıyan açıklarla ilgili olarak şimdiye kadar kelimeleri özenle seçilmiş açıklamalar yayınlamış ve güvenlik güncellemeleriyle ilgili performans talimatlarında değişikliğe gitmişti. Ancak şirket bundan sonraki dönemde daha şeffaf bir politika izlemeyi planlıyor.

Krzanich, mektubunda Intel’in bundan sonraki güvenlik yaklaşımı konusunda şu ifadeleri kullandı: “Yazılım ve donanım güncellemelerimizi yayınladıkça çok şey öğreniyoruz. Artık Meltdown ve Spectre güncellemelerinin etkisinin iş yükü yoğunluğuna, platform konfigürasyonuna ve hafifletme tekniğine bağlı olduğunu biliyoruz.”

Intel, 15 Ocak itibarıyla son 5 yılda üretilen CPU’ların yüzde 90’ına gerekli güvenlik güncellemelerini ulaştırma sözü vermişti. Şirket, geri kalan grubun da ocak ayı sürmeden gerekli güncellemeleri alacağını belirtmişti. Intel bu sözleri verse de, yayınlanacak güncellemelerin son kullanıcıya ulaşıp ulaşmayacağı hâlâ belirsizliğini koruyor. PC üreticilerinin büyük çoğunluğunun güncelleme sistemleri, Intel’in güncellemelerini kullanıcılara ulaştırma konusunda yetersiz görünüyor. Microsoft Surface serisi için gerekli güncellemeyi Windows Update üzerinden aktarırken, diğer PC üreticileri genellikle kendi yazılımlarını tercih ediyor.

Intel Spectre ve Meltdown ile ilgili haberleri özel web sayfası üzerinden duyuracak

Intel Spectre ve Meltdown ile ilgili son gelişmeleri özel bir web sayfası üzerinden duyuracağını açıkladı. Şirketin şeffaf ve zamanında iletişim sözü, güncellemeleri kullanıcılara ulaştıran cihaz üreticilerini de daha dürüst davranma konusunda etkileme potansiyeline sahip. Meltdown ve Spectre için yayınlanan güncellemelerin cihazların performansını aşağıya çektiğinin anlaşılmasının ardından şeffaflık daha da önemli bir değer hâline gelmiş durumda. Intel’in bu sözü ne ölçüde yerine getirebileceği ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER