Teknoloji

Intel Ruler SSD tasarımıyla 1 petabayt veriyi tek bir rafa sığdıracak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel ruler ssdSabit disk sürücülerinin ve SSD’lerin bugünlerde fazlasıyla standart biçimlerde geldiğini görüyoruz. Masaüstü bilgisayarlar için 3.5 inç, dizüstü bilgisayarlar için 2.5 inç sürücüler kullanılıyor. Daha yeni olan M.2 adlı standart ise büyük bir RAM çubuğunu andırıyor. Intel’in yeni kurumsal seviye SSD’leri şirketin yeni “Ruler” tasarımıyla bunu değiştirmeyi, standartların dışına çıkmayı hedefliyor.

Techgage’ın belirttiğine göre Ruler tasarımı, bir yandan depolama yoğunluğunu optimize ederken, bir yandan da güç ve soğutma gereksinimini düşürüyor.

Daha da inceltilen yeni sürücüler daha çok sunucu rafları için tasarlandı. Intel, bu sayede bir yapıdaki depolama miktarının önemli oranda artırılabileceğini düşünüyor. Şirket teknik özellikler bakımından fazla bilgi vermiyor, ya da Ruler sürücülerinin ne büyüklükte olacağında bahsetmiyor. Buna rağmen, şirketlerin tek bir 1U sunucu rafında, yani mevcut olan en küçük boyutlu rafta 1 petabayt, yani 1000 terabayt depolama büyüklüğüne ulaşabileceğini iddia ediyor.

Karşılaştıracak olursak, geleneksel 10 TB 3.5 inç sabit disk sürücüleri çok daha büyük olan 4U raflarına ihtiyaç duyuyor. Ayrıca gerekli olan güç beslemesi ve soğutma maliyetleri de aynı şekilde artıyor.

Bu yeni sürücüleri uzun ve çekici görünüme sahip masaüstü bilgisayar kasalarında hiçbir zaman görmeyeceğiz gibi görünüyor. Sunucu birimlerini daha verimli ve az yer kaplayacak şekilde üretmek herkesin yararına olacaktır. Böylelikle yeni tip sürücülerin yararını dolaylı olarak görebiliriz. Aldığımız hizmetlerin fiyatları uzun vadede düşebilir.

İLGİLİ HABERLER