Teknoloji

Thunderbolt 5 bekleyenler için Intel’den hayal kırıklığı

intel thunderbolt 5

Intel, Raptor Lake Refresh adlı yeni masaüstü işlemci serisinin, Thunderbolt 5 desteği sunmayacağını açıkladı. Raptor Lake Refresh serisinin lansmanında, 14. nesil işlemcilerin “gelecek Thunderbolt 5 kablolu bağlantıyı destekleyeceği” belirtilmişti. Ancak, Tom’s Hardware tarafından belirtilen bir düzeltme ile Intel, bu iddianın yanlış olduğunu doğruladı.

Thunderbolt 5 beklentisi ve gerçekler

Intel, 14. nesil Intel Core işlemci ailesinin bazı üyelerinin Thunderbolt 5’i destekleyeceğini, ancak masaüstü işlemcilerin spesifik olarak bu desteği sunmayacağını belirtti. Thunderbolt 5 bağlantısının, Intel’in Raptor Lake Refresh serisi üzerindeki en büyük konularından biri olmadığı açık. Zira genel odak, her zaman olduğu gibi, işlemcilerin genel performansı, enerji tüketimi ve fiyatlandırması üzerinde yoğunlaşıyor. Ancak, Intel’in 14. nesil işlemcilerle ilgili bu temel bilgiyi yanlış sunması, şirket adına önemli bir hata olarak nitelendirildi.

Peki, hangi 14. nesil işlemciler Thunderbolt 5 desteği sunacak? Intel’in bu konudaki açıklaması, aralık ayında Raptor Lake Refresh serisinin yanı sıra piyasaya sürülecek olan Meteor Lake işlemci ailesini işaret ediyor gibi görünüyor. Meteor Lake, dizüstü (mobil) işlemcileri kapsıyor ve bu, Thunderbolt bağlantı noktalarının dizüstü bilgisayarlarda daha yaygın olduğu göz önüne alındığında mantıklı.

Thunderbolt 5’in henüz kısa bir süre önce duyurulduğunu ve bu standardı kullanan cihazların 2024 yılında (muhtemelen yılın ilerleyen zamanlarında) piyasada olacağını belirtmek önemli. Thunderbolt 5, sunacağı yüksek hız nedeniyle büyük bir anlam taşıyor. Ancak, görünüşe göre Raptor Lake Refresh PC sahipleri, bu hızlı bağlantı teknolojisinden mahrum kalacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER