Teknoloji

Intel Project Athena ile 5G veya yapay zekâdan güç alan dizüstüler peşinde

intel project athena

Intel PC üreticilerini, yeni nesil gelişmiş dizüstü bilgisayarlara hazırlıklı olmaya teşvik etmek amacıyla yeni bir yöntem geliştiriyor. “Project Athena” olarak adlandırılan projede Intel, 5G ve yapay zekâ desteğini bir arada barındıran ürünlere, diğer bir deyişle Ultrabook’lara benzer yeni dalga ürünlere kapı açacak. Intel, üreticilerin sertifikalandırma süreci kapsamında uymaları gereken yıllık teknik standartları oluşturuyor.

Bu, Ultrabook’lar için belirlenen standartlara çok benziyor. Ultrabook, ince tasarımlı, hızlı depolama birimli ve daha uzun pil ömrü gibi temel unsurları barındıran cihazların üretim sürecini hızlandırmıştı.

Ultrabook’lar dizüstü bilgisayar üreticilerinin ince ve hafif makinelere odaklanmasını sağlamışken, Intel’in Project Athena ile neye odaklandığı belli değil. Intel, yeni deneyimlere kapı açmaktan, 5G ve yapay zekâ gibi gelecek nesil teknolojilerden yararlanmaktan bahsediyor.

intel project athena

Yine de Intel’in Project Athena ile odaklandığı bazı noktaların olduğu açıklamalardan anlaşılıyor. 5G ve yapay zekâ listenin başında yer alıyor. Ancak dizüstü bilgisayarın kapağının kaldırılmasıyla yeniden çalışmaya başlaması arasında geçen sürenin en aza indirmesi de Project Athena’nın görevinin parçalarından. Tüm güne varan pil ömrü, ayarlanabilir kullanım biçimleri ve performans da listede yer alıyor.

Intel, PC üreticilerine Project Athena uyumlu cihazları üretmelerinde yardımcı olacak yol haritasını 2019’un ikinci yarısında sunacak. Acer, Asus, Dell, Google, HP, Innolux, Lenovo, Microsoft, Samsung, Sharp gibi üreticiler de Project Athena üzerine çalışmalar yapacak. Cihazlar arasında Chrome ve Windows tabanlı dizüstü bilgisayarlar da olacak.

Project Athena tam da Intel’in 10nm Ice Lake işlemcili ürünlerin bu yılın sonlarına doğru çıkacağını açıklamasıyla aynı zamanda geldi. Bu dizüstü bilgisayarların arasında, muhtemelen Project Athena standardına uyum gösterenler de olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER