ManşetlerUlaşım

Intel sürücüsüz otomobil teknolojileri geliştiren MobilEye’ı satın alıyor

intel mobileyeIntel MobilEye ve BMW ile birlikte bir süredir sürücüsüz otomobiller üzerine çalışmalar gerçekleştiriyordu. Bu çalışmalarda MobilEye ile olan uyumundan memnun kalmış gibi görünen işlemci devi, İsrailli şirketi 15.3 milyar dolar karşılığında bünyesine katıyor.

İlk olarak İsrail merkezli internet sitesi The Marker tarafından duyurulan anlaşma, sonrasında iki şirket tarafından da doğrulandı. Otonom sürüş teknolojileri pazarının en büyük oyuncularından biri olan MobilEye, kısa süre önce ABD’nin Florida eyaletinde meydana gelen ve ölümle sonuçlanan bir Model S kazasının ardından Tesla ile karşı karşıya gelmişti. Intel ve MobilEye’ın birlikte BMW için geliştirdiği iNext isimli otonom sürüş platformunun 2021’de faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Ancak uzun vadede bu teknolojinin kullanım alanının BMW’nin araçlarıyla sınırlı kalmaması planlanıyor. İki şirket, tüm otomobillerde kullanılabilecek “ölçeklendirilebilir bir mimari” geliştirme amacıyla çalışıyor. Böylelikle en baştan otonom sürüş teknolojisi hazırlamakla uğraşmak istemeyen üreticilere de ulaşılması hedefleniyor. Hedefin etki alanının potansiyel büyüklüğü, Intel’in MobilEye için neden bu kadar yüksek bir rakam ödediğinin anlaşılmasını sağlıyor. Söz konusu rakam, İsrail merkezli bir teknoloji şirketi için ödenen en yüksek bedeller arasındaki yerini aldı.

Microsoft Surface ve benzer formattaki diğer ürünler, PC sektöründe bir “yeniden doğuş” etkisi yaratmış durumda. Ancak masaüstü cihazlar hâlâ mobil cihazlar karşısında avantaj kaybediyor. Bu durum Intel’in bilançolarını olumsuz etkilerken, Qualcomm gibi mobil işlemci üreticilerin yükselmesini sağlamıştı. Bu durum üzerine Intel de giyilebilir ürünler, internete bağlı ev ürünler ve “Nesnelerin İnterneti” çatısı altındaki cihazlara yönelmişti.

Intel MobilEye ile gelecek vadeden bir alandaki varlığını belirginleştiriyor

Ancak söz konusu alanların hiçbiri şu an için tam anlamıyla ivme kazanmış değil. Otonom sürüş teknolojisi ise son zamanlarda hem teknoloji hem de otomotiv dünyasının en sıcak ilgi alanlarından biri konumunda. Uber ve Lyft gibi ulaşım servisleri bile sürücüsüz otomobiller üzerine çalışmalar yapıyor. Bu da Intel’in hamlesini daha değerli hâle getiriyor. Intel MobilEye’ı satın alarak gelecek vadeden bu alandaki varlığını daha da belirgin bir hâle getiriyor. Bu satın almanın Intel’e neler getireceği zamanla ortaya çıkacak.

İLGİLİ HABERLER