Teknoloji

Intel’e göre Meltdown ve Spectre yamaları daha yeni işlemcili sistemlerde de sorun çıkarıyor

intel cannon lake

intel işlemci meltdown spectreGeçen hafta çıkan haberlere göre, Intel’in Meltdown ve Spectre yaması daha eski işlemcili bilgisayarlarda yeniden başlatma problemlerine neden oluyordu. Intel, mevcut bellenim güncellemelerinin daha yeni yongalı bilgisayarlarda da benzer şekilde daha sık yeniden başlama problemlerine neden olabileceğini söylüyor.

Intel tarafından konuyla ilgili olarak yayınlanan bir blog yazısında görüş belirten başkan yardımcısı Navin Shenoy, bellenimi güncellenmiş; Ivy Bridge, Sandy Bridge, Skylake ve hatta Intel’in en son nesil Kaby Lake işlemcili bilgisayarlarında bile söz konusu durumdan etkilenmenin söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Yamalar performansı da etkileyebiliyor. Intel, borsa hisse senedi etkileşimi ve çevrimiçi işlem sürecinin yeniden canlandırıldığı veri merkezi testlerinde yüzde 4’lük bir yavaşlama kaydedildiğini söylüyor. Diğer çeşitli sunucu yükü testlerinin de yüzde 25’e varan oranda yavaşlama gösterdiğini ekliyor.

Shenoy, Intel’in son beş yıl boyunca çıkarılmış CPU’larının yüzde 90’ı için bellenim güncellemelerini çıkardığını yazdı. Ancak şirketin daha önünde yapacak çok iş olduğuna da dikkat çekti.

Intel CEO’su Brian Krzanich, daha önce herkese açık bir mektup kaleme almış, CPU ve performans etkileri konusunda daha şeffaf davranacaklarının sözünü vermişti. Meltdown ve Spectre güvenlik açıklarının son yirmi yıl boyunca yapılmış, neredeyse tüm bilişim cihazlarını etkilediği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER