Teknoloji

Intel yazılım öncelikli yaklaşımla geliştirici inovasyonunu hızlandırmayı hedefliyor

intel arm

Intel Innovation‘ın ikinci gününde açık bir ekosistemi teşvik etmeye yönelik çabalarının ve yatırımlarının silikondan sistemlere, uygulamalara ve yazılım yığınının tüm seviyelerinde topluluk inovasyonunu nasıl hızlandırdığını gösterdi.

Marka, Intel Innovation etkinliği kapsamında aynı zamanda İstanbul’da da Intel EMEA IOT ve AI Satış Direktörü Ediz Altun’un katılımı ile bir basın buluşması gerçekleştirdi. Yapay zekâ, güvenlik ve kuantum bilişim alanlarında geliştiricileri destekleyecek yeni araçların tanıtıldığı ve yeni Project Amber doğrulama hizmetinin ilk müşterilerinin açıklandığı Intel Innovation etkinliği le ilgili olarak Ediz Altun; “Dijitalleşme yolunda bugün ve gelecekte karşılaşılacak sorunlara karşı genişleyen bir platform, araç ve çözüm yelpazesi aracılığıyla Intel, geliştiricilerin daha üretken olmalarına ve olumlu sosyal fayda potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmaya odaklanıyor” dedi.

“Birlikte ve sürekli inovasyon yapmamızı sağlayacak açık bir ekosistemi güçlendirerek yazılım öncelikli stratejimizi gerçekleştiriyoru” şeklinde konuşan Intel’in Teknolojiden Sorumlu Başkanı Greg Lavender, sözlerine şöyle devam etti: “Geliştirici topluluğunun kararlı üyeleriyiz ve donanım ve yazılım varlıklarımızın genişliği ve derinliği, ortak inovasyon ve işbirliği yoluyla herkes için fırsatların ölçeklendirilmesini kolaylaştırıyor.”

Lavender, iki günlük geliştirici odaklı etkinliğin ikincisi için yaptığı açılış konuşmasına,
geliştiricilerin çözmeye çalıştıkları belirli bir sorun için en iyi mimariyi seçmelerine olanak
tanıyan endüstriler arası, açık, standartlara dayalı bir programlama modeli olan oneAPI ile
başlayarak, Intel’in açıklık, seçim ve güvene olan bağlılığını vurguladı. OneAPI’nin benimsenmesi ve uygulanmasında kaydedilen ilerleme üzerine kurulan girişim, oneAPI’nin gelecekteki yönünü şekillendirmek ve geliştiricilerin, yazılım satıcılarının, ulusal laboratuvarların, araştırmacıların ve silikon satıcılarının değişen ihtiyaçlarını karşılamak için bir topluluk forumuna dönüşüyor.

Artık oneAPI geliştirme topluluğunun sorumluluğunu, açık standartlar geliştirme ve SYCL ve
oneAPI araçlarının platformlar arası uygulamalarını sağlama konusunda uzmanlık ve deneyim sahibi bir Intel iştiraki olan Codeplay üstlenecek.

Şirket, bu oneAPI spesifikasyonlarını temel alan geliştirici araçları ve erişimi kolay araç setleri sunmaya devam edecek. Şirketin en yeni ve gelecek CPU, GPU ve FPGA mimarilerini
destekleyecek ve açık kaynak SYCLomatic uyumluluk aracı gibi araçlar içerecek olan Intel
oneAPI 2023 araç setleri Aralık ayında piyasaya sürülecek. SYCLomatic, CUDA kaynak
kodunun SYCL kaynak koduna dönüştürülmesine yardımcı olarak, geliştiricilere bilgi işlem mimarilerinde seçenek sunuyor.

Şirket ayrıca, önemli uygulamalarda oneAPI desteğini genişletmek ve oneAPI eğitim müfredatı geliştirmesini yaygınlaştırmak amacıyla altı eğitim ve araştırma kurumunun daha oneAPI Mükemmeliyet Merkezi kurduğunu da açıkladı. Yeni Mükemmeliyet Merkezleri arasında School of Software and Microelectronics of Peking University (Pekin Üniversitesi Yazılım ve Mikroelektronik Okulu), Birleşik Krallık’taki Science and Technology Facilities Council (Bilim ve Teknoloji Tesisleri Konseyi), Technion Israel Institute of Technology (Technion İsrail Teknoloji Enstitüsü), Lawrence Livermore National Laboratory (Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, LLNL) işbirliğinde University of Utah (Utah Üniversitesi), University of California San Diego ve Zuse Institute Berlin bulunuyor.

Hızlı, verimli ve endüstriye özel bir şekilde yeni yapay zekâ çözümleri oluşturmak isteyen
geliştiriciler için Intel, sağlık sektörüne yönelik üç yeni yapay zekâ referans kiti yayınladı:
belge otomasyonu, hastalık tahmini ve tıbbi görüntüleme ile tanılama.

Lavender “Hedefimiz, geliştiricilerin açık kaynak ekosistemi aracılığıyla ya da Intel tarafından sunulan ürünler olarak en iyi yazılım teknolojisini elde etmelerini kolaylaştırmak” şeklinde konuştu. Evans Data Corporation tarafından 2021 yılında gerçekleştirilen Küresel Geliştirme Anketine göre, geliştiricilerin yaklaşık yüzde 90’ı farkında olmasalar da Intel tarafından geliştirilen ya da optimize edilen yazılımları kullanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER