Teknoloji

Intel’in ilk Arc Alchemist GPU’sunun rakibi GTX 1650 Super olacak

intel arc alchemist

Intel’in Arc Alchemist olarak adlandırdığı yeni bağımsız GPU’ları gelecek yıl çıkacak. Şimdiden ortaya çıkan bazı yeni sızıntılar onlardan ne tür bir performans bekleyebileceğimizi ortaya koyuyor.

Sızıntıya göre, yakında çıkaca olan olan GPU’lardan biri olan A380 olacak. Bu, Nvidia’nın önceki nesil grafiklerinden bir giriş seviyesi video kartı olan Nvidia’nın GTX 1650 Super‘ine benzer seviyede bir performans sunacak.

Bilgiler, grafik kartıyla ilgili söylentiler ve sızıntılar için Twitter’da iyi bilinen bir kaynak olan TUM_APISAK‘tan geliyor. Söz konusu tweet, yakında beklenen Intel Arc A380 grafik kartının bazı özelliklerinden bahsediyor ve Intel’in kullanabileceği beklenen adlandırma kuralını ortaya koyuyor. Görünüşe göre Intel yeni kartlarını A*** biçiminde adlandıracak ve sayılar söz konusu kartın performans katmanına karşılık gelecek şekilde değişecek.

TUM_APISAK’ın açıklamasında gördüğümüz şey, büyük olasılıkla bu grafik kartının masaüstü çeşididir. Spesifikasyonlar açısından, A380’in bir Alchemist (XE-HPG DG2) GPU’yu temel aldığı söyleniyor. TSMC’nin 6nm işlem mimarisine dayalı olarak üretilecek. 8 Xe çekirdeği, 128 yürütme birimine (AB’ler) sahip olacak. Bu serinin en üst modelinin 512 EU ve 32 Xe çekirdeğine sahip olacağı iddia ediliyor.

Ayrıca bu kartın 2.45 GHz gibi etkileyici bir saat hızına sahip olduğu söyleniyor. Bu frekansın temel mi, yoksa artırılmış frekans mı olacağı henüz belli değil, ancak bu hızlar A380’i AMD Navi 22 ve Navi 23 grafik kartlarının seviyesine getiriyor. Ayrıca kart, 6GB GDDR6 belleğe sahip olacak. Bunlara ek olarak tüm Arc Alchemist kartlarının ışın izleme ve Intel kartlarında bir görüntü yükseltme biçimi olan XeSS özellik seti ile geleceği söylendi.

Veri yolundan bahsedilmedi, ancak önceki sızıntılar 96 bitlik bir arayüzü işaret ediyor. Kartın masaüstü versiyonunda, 168 GB/sn’ye kadar bant genişliği ekleyerek 16Gbps pin hızları görmeyi bekleyebiliriz. Dizüstü bilgisayar sürümünün 14Gbps pin hızları ve 168GB/s bant genişliği ile biraz daha kötü olduğu söyleniyor. Intel Arc Alchemist A380, 75W TDP ile güç konusunda oldukça tutucu olacak.

TUM_APISAK herhangi bir benchmark testi paylaşmadı, ancak bu kartın performansının Nvidia GeForce GTX 1650 Super ile rekabet edeceğini öne sürdü. Nvidia’nın bu kartı şu anda oldukça eski bir kart olsa da, piyasadaki en iyi bütçe dostu grafik kartlarından biri olmaya devam ediyor. Bu, Arc Alchemist için iyiye işaret.

Kartın fiyatı henüz açıklanmadı, ancak çıkışına hâlâ birkaç ay var. Her şey henüz sızıntı aşamasında olduğu için, burada dillendirilen performansı ve özellikleri doğru çıkmayabilir. Ne var ki, sızıntıların doğru olduğu ortaya çıkarsa, bu kartın yaklaşık 250 dolar veya daha düşük bir yurt dışı fiyatıyla gelmesi ve ucuz kartlar sınıfına girmesi muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER