Teknoloji

Intel 10. nesil masaüstü işlemcileri arasında “dünyanın en hızlı oyun işlemcisi” de var

intel 10. nesil masaüstü işlemci

Intel 10. nesil yongaları şimdiye kadar dizüstü bilgisayarlara özel ürünlerine getirdi. Şimdi sıra masaüstü bilgisayarlara geldi. Şirket en yeni Comet Lake-S işlemcilerinin Core i9, i7, i5 ve i3 serilerine geldiğini duyurdu. Yeni ürünlerin başını ise Core i9-10900K çekiyor. 10 çekirdek, 20 yürütme birimi, 125W TDP ve 5.3 GHz’e kadar hız artırımı gibi başlıca özellikler bu işlemcide yer alıyor. Intel’in belirttiğine göre bu, dünyanın en hızlı oyun işlemcisi unvanını elinde bulunduruyor.

Intel’in yakın zamanda çıkardığı yüksek performanslı H-serisi dizüstü bilgisayar yongaları gibi 10. Nesil etiketini taşımasına rağmen, yeni masaüstü serisi hâlâ Ice Lake yongalarında bulunan 10nm süreci yerine, Intel’in 2015’ten beri kullanılan 14nm Skylake mimarisine dayanıyor.

Intel’in hâlâ daha eski bir üretim sürecini kullanması çok kötü sayılmaz, çünkü şirket mimarisini sürekli iyileştirerek daha fazla çekirdek ve yürütme birimi sayısına çıkabiliyor. 2018’in 9. nesil işlemci serileriyle karşılaştırıldığında bu alanlarda artış olduğunu görüyoruz. Karşılaştıracak olursak, en üst seviye 9. nesil işlemci olan Core i9-9900K’da sekiz çekirdek, 16 yürütme birimi, 3.6 GHz temel frekans ve 5.0 GHz maksimum frekans gibi özellikler bulunuyordu. Core i9-10900K hepsini geçmeyi başarıyor.

intel core i9

Core i9-10900K’nın yurt dışı fiyatı 488 dolar. Intel iki tane daha hız artırımı mümkün iki işlemci duyurdu. Bunlardan ilki 374 dolar yurt dışı satış fiyatına sahip olan Core i7-10700K; sekiz çekirdek, 16 yürütme birimi, 3.8 GHz temel saat frekansı, 5.1 GHz artırılmış frekans gibi özellikler barındırıyor. 262 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olan Core i5-10600K ise altı çekirdek, 12 yürütme birimi, 4.1 GHz temel frekans ve 4.8 GHz maksimum frekans gibi özelliklere sahip.

Intel 10. nesil masaüstü işlemcilerde bu teknolojiler var

Yeni yongalar sunulan yeni teknolojiler sayesinde daha yüksek hızlara ulaşabiliyor. Bunların arasında Turbo Boost 3.0 teknolojisi ve “Thermal Velocity Boost” olarak adlandırılan ve basit şekilde Termal Hız Artışı olarak çevirebileceğimiz bir teknoloji bulunuyor. İkinci teknoloji 10. nesil H serisi dizüstü bilgisayar yonga serisinde tanıtılmıştı, ancak burada kullanımı sadece Core i9 ile sınırlı tutuluyor. İşlemci sıcaklığı 70 derece veya daha altına düştüğü zaman, daha fazla gücün mevcut olduğu varsayımıyla saat frekansı artırılıyor.

Ayrıca yeni yongalar DDR4-2933’e kadar bellek desteğine ve 2.5 gigabite kadar Ethernet desteğine de sahip. 10. nesil üyelerin geri kalan tüm mensupları gibi Wi-Fi 6 da entegre edilmiş. Intel, yeni seride soket konfigürasyonunu değiştirdiği için, yeni Comet lake yongaları Coffee Lake anakartlarıyla uyumlu değil. Güncelleme düşünenlerin bu noktaya dikkat etmeleri gerekiyor. Tüm Core serisinde, entegre grafik işlemci birimi sunmayan F-serisi dışında entegre UHD Graphics 630 GPU da bulunuyor.

125W TDP değeri ile daha yüksek güç sunan işlemcilerin yanı sıra Intel, 65W’lık normal TDP değerlerine sahip 10. nesil işlemcileri de i9, i7, i5 ve i3 serilerinde sunuyor. Ayrıca 35W’lık T serisi yongalar da aynı çekirdek ve yürütme birimi sayılarıyla, ancak daha düşük saat hızlarıyla geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER