Ulaşım

İnsan taşıyan drone Nevada’da test uçuşu gerçekleştirmek için onay aldı

insan tasiyan drone ehang 184Çin merkezli Ehang, CES 2016’da tanıttığı pilot olmadan insan taşıyabildiğini iddia ettiği drone prototipiyle adından söz ettirmeyi başarmıştı. Henüz kanıtlanmamış bu tarz iddialara karşı biraz temkinli yaklaşmak gerekse de, Ehang bu iddiasını gerçeğe dönüştürmek adına önemli adımlar atıyor. Şirket, ABD’nin Nevada eyaletinin valiliğiyle Ehang 184 adını taşıyan insan taşıyan drone prototipi için işbirliği anlaşmasına vardı. Söz konusu anlaşmaya göre, Ehang 184, eyalette bulunan ve ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) tarafından onaylanan insansız hava aracı test merkezinde geliştirilecek.

Ancak bu onaya biraz daha temkinli yaklaşmak gerekiyor. Ehang 184’ün testi için henüz FAA tarafından onay verilmiş değil. Buna ek olarak, şirketin henüz tam anlamıyla çalışan bir prototipi görücüye çıkaramadığını hatırlatmakta fayda var.

Nevada Valiliği Ekonomik Gelişim Ofisi (GOED) tarafından yapılan açıklamada, Ehang ile yapılan anlaşmanın tarihi bir işbirliğini yansıttığı ve test uçuşu, eğitim ve geliştirme konularında birlikte çalışmak adına temel teşkil edeceği belirtildi. Ancak bunun FAA onayıyla aynı şey olmadığını unutmamak gerekiyor.

GOED tarafından Tom Wilczek imzasıyla yapılan basın açıklamasında, Ehang’a FAA onay sürecinde de destek sağlanacağı dile getirildi. Ehang kurucusu ve CEO’su Huazhi Hu, GOED ile yapılan anlaşmanın Ehang 184’e FAA onayı alma konusunda büyük fırsat sağlayacağını ifade etti. Ehang, Nevada’daki merkezde gerçekleştireceği testlere 2016 içinde başlamayı planlıyor.

Ehang’ın insan taşıyan drone konsepti, ulaşım anlamında ciddi bir kolaylık sağlayacak olsa da, şirketin önünde çok sayıda engel bulunuyor. Enerji nakil hatları gibi küçük engelleri tespit edebilecek otonom navigasyon sistemi oluşturmak, söz konusu engeller arasında yer alıyor. Hava yolculuğu için kullanılan rotaları belirlemek, pil ömrü ve sağlam güvenlik sistemi oluşturmak da diğer zorluklar olarak değerlendiriliyor. Ehang’ın fikirleri heyecan verici olsa da, Ehang 184’ün makul bir ulaşım seçeneğine dönüşmesi zaman alacak gibi gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER