Teknoloji

İngiltere’den Huawei’nin 5G ekipmanlarıyla ilgili yeni karar

huawei starlink
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İngiltere, telekomünikasyon operatörlerinin 5G altyapılarında Huawei markalı ürünleri kullanması konusunda yeni bir karar aldı. Dijital, Kültür, Medya ve Spor Dairesi’nin yeni kararına göre; 2021’in eylül ayından itibaren 5G altyapılarına Huawei markalı ekipman kurulumu yapılamayacak. İngiliz hükümeti, 2027 itibarıyla telekom altyapısından Huawei markalı ürünleri çıkarmayı hedefliyor.

İngiltere Dijital Sekreteri Oliver Dowden, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bugün yüksek riskli tedarikçilerin 5G şebekemizden tamamen çıkarılması için yeni bir yol açıklıyorum. Bu doğrultuda ulusal güvenliğimizi tehdit edebilecek ekipmanların tespiti için yeni ve emsalsiz güçler oluşturacağız.”

İngiltere, bir süre öncesine kadar 5G altyapısında Huawei ürünlerini kullanma konusunda istekli görünüyordu. Ancak geçtiğimiz yaz aylarında 5G altyapısına Huawei cihazlarının eklenmesinin engellenmesine ve uzun vadede mevcut ekipmanların çıkarılmasına karar verildiği açıklanmıştı. Bu karar, ABD’nin Amerikan teknolojilerinin Huawei ürünlerinde kullanımını yasaklamasının ardından alınmıştı.

Huawei, geçtiğimiz ay İngiltere’den bu kararı değiştirmesini istemiş ve bunun Amerikan algılarıyla alınan bir karar olduğunu iddia etmişti. Şirket, bu karar nedeniyle maliyetlerin artacağını ve ülkedeki dijital uçurumun büyüyeceğini de öne sürmüştü.

İngiltere, 5G altyapısından Huawei ekipmanlarının çıkarılması kararını açıklarken yeni bir stratejinin duyurusunu da yaptı. “5G Tedarik Zinciri Çeşitlendirme Stratejisi” ile ülkenin 5G altyapısına yeni tedarikçilerin eklenmesi hedefleniyor. Bu plan doğrultusunda 250 milyon pound yatırımla Ulusal Telekom Laboratuvarı kurulacak.

İLGİLİ HABERLER