Teknoloji

İngiltere dijital para için çalışma ekibi oluşturdu

kripto para ingiltere dijital

İngiltere diğer ülkeler dijital para çıkarmayı değerlendirirken onları bir kenarda izlemek istemiyor. İngiltere Merkez Bankası ve Hazinesi tarafından yapılan açıklamada, iki kuruluşun kamu ve özel sektör için yeni bir sanal para formu için keşif çalışması yürüteceği açıklandı. Bu çalışmada yeni bir dijital para birimi çıkarmanın faydaları ve riskleri değerlendirilecek.

İngiltere Merkez Bankası ve Hazinesi, bu süreçte bankalar, fintech kuruluşları, ödeme altyapısı sağlayıcıları ve teknoloji şirketleri gibi paydaşlarla fikir alışverişinde bulunacak. Şimdilik sadece araştırma yapacak olan İngiltere, somut bir eyleme geçme konusunda taahhüt vermiyor.

Dijital para birimlerinin gerçek para için bir tür tamamlayıcı niteliği taşıdığı belirtilse de, bu paralara olan yoğun ilgi ve başlatılan girişimler finans sistemini ciddi ölçüde etkileme potansiyeli taşıyor. Bazı uzmanlar, sanal paranın transferleri hızlandıracağına ve daha düşük maliyetlerle daha çok kişinin ekonomik sisteme bağlanacağına inanıyor. Ancak bu dönüşümün finansal istikrar için önemli olan bankaların ve merkez bankasının etkisini azaltabileceğine de dikkat çekiliyor.

İngiltere bu yeni girişim çerçevesinde uluslararası dijital para ekosistemindeki gelişmeleri de mercek altına alacak. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre, dünyadaki merkez bankalarının yaklaşık yüzde 86’sı sanal paraların artılarını ve eksilerini hassas biçimde inceliyor. Bu konudaki çalışmalarda başı Çin çekerken, Japonya ve İsviçre de hâlihazırda kendi testlerini sürdürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER