Teknoloji

İngiliz mobil operatör EE, 5G’yi gelecek yıl Birleşik Krallık’a getiriyor

ee 5g

Birleşik Krallık’ın en büyük mobil operatörlerinden olan EE, ülkenin belirli bölgelerine yönelik 5G mobil servisi sunma planlarını açıkladı. Plana göre 2019’da 16 şehir için 5G servisinin faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

5G açılımının ilk fazı Birleşik Krallık genelindeki önde gelen şehirlerle başlayacak. Bunların arasında Belfast, Cardiff, Edinburgh ve Londra yer alıyor. Birmingham ve Manchester gibi iki İngiliz şehri de ilk aşamada yer alıyor. Tüm bu şehirlerde 5G, gelecek yıl içinde faaliyete geçmiş olacak.

EE, çalışmalarında ilk altı şehirdeki yüksek kullanıcı hacimli noktalara yoğunlaşıyor. Bunların arasında Londra’daki Hyde Park, Manchester ve Belfast havalimanları, Edinburgh’un Waverley tren istasyonu, Galler Ulusal Meclisi ve Birmingham’daki Bullring alışveriş merkezi yer alıyor. EE’den önce Vodafone ve Three gibi Avrupalı mobil operatörler de 2019’da mobil 5G servislerine başlama planlarını açıklamışlardı.

Başlangıç aşamasının ardından EE, 5G’yi Birleşik Krallık’ın 10 şehrine daha getirmeyi planlıyor. Bunların arasında Glasgow, Newcastle, Liverpool, Leeds, Hull, Sheffield, Nottingham, Leicester, Coventry ve Bristol da bulunuyor. EE’nin ilk fazında yükseltmeyi hedeflediği 1500 bölge, hücresel trafiğin yüzde 25’ine karşılık geliyor.

5G planlarının kapsamında EE, 5G geniş bant ev servisi de sunacak. Özel bir ağ yönlendiricisi ve harici antenle Birleşik Krallık’taki evlere daha yüksek hızlar ulaştırılacak.

Tabii ki, akıllı telefonunuzda 5G destekli modem bulunmadıktan sonra, mobil 5G’nin sizin için pek bir işlevi bulunmuyor. Şu anda var olan amiral gemisi telefonların hiçbiri 5G’yi desteklemiyor. Ancak bir kısım telefon üreticisi ve bileşen üreticisi birlikte çalışarak 1-2 yıl içinde 5G destekli modelleri kullanıma sunmayı hedefliyor. Apple, Intel, Samsung ve Qualcomm gibi şirketlerin donanımlarını 2019 itibarıyla hazır etmeyi planladıklarını duyuyoruz. Birleşmiş Milletler’in bir kuruluşu olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) standartları açıklamasıyla birlikte, mobil operatörler de şebeke planlamalarına ve gerekli olan alt yapı güncellemelerini belirlemeye başladı.

İLGİLİ HABERLER