Teknoloji

İngiliz Hükümeti BlackBerry 10’u yeteri kadar güvenli bulmadı (güncellendi)

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Britanya Hükümeti BlackBerry’nin yeni cihazlarının hassas işler amaçlı kullanım için yeteri kadar güvenli olmadığına kanaat getirdi. Her ne kadar Blackberry’nin en fazla önem verdiği unsurlardan bir tanesi kurumsal güvenlik olsa da, BlackBerry Z10 ve Q10 akıllı telefonları Britanya Elektronik İletişim Güvenlik Grubundan (CESG) geçer not alamadı.

blackberry-10-logo-171212

Her ne kadar BlackBerry, aralarında iş dokümanlarını cihazın geri kalan diğer kısımlarından erişime ayıran Balance’ın da yer aldığı güvenlik unsurlarını eklemiş olsa da, CESG bu çalışmalardan dolayı pek ikna olmamışa benziyor. Yine de, BlackBerry CESG ile, cihazların onay alması amacıyla birlikte çalışmaya devam edecek. Ne var ki, güvenlik endişelerini ortadan kaldıracak yazılım güncellemelerinin ne zaman geleceği henüz bilinmiyor.

BlackBerry, yeni işletim sistemini devlet ve özel kurumlar için güvenli bir mobil iletişim çözümün olarak konumlandırmaya çalışıyor. BlackbErry OS 7.1 işletim sistemi hem ABD hem de İngiliz hükümetlerinden, gizli bilgileri koruma noktasında onay almıştı. Haberin İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanmasının ardından BlackBerry’den konuyla ilgili bir açıklama geldi. Şirket BlackBerry 10’un CESG standartlarını karşılama noktasında başarısız olmasının onay sürecindeki değişiklikten kaynaklandığını kaydetti. Ne var ki, yeni işletim sisteminin onayı ne zaman alacağı noktasında net bir bilgi verilmedi. CESG ve BlackBerry’nin konuyla ilgili açıklamaları aşağıda yer alıyor:

CESG Resmi Açıklaması

BlackBerry10 platformunun hükümet seviyesinde kullanımına dair BlackBerry ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Platformun güvenilirliğine dair henüz herhangi bir değerlendirme gerçekleştirilmemiştir. Bununla birlikte, yaza doğru Platform Rehberi’nin (Platform Guidance)yayınlanması beklenmektedir. Bu rehber, BlackBerry 10 (Balance teknolojisini de kapsamaktadır) da dahil olmak üzere uygun bulunan tüm platformları içerecektir.

CESG ve BlackBerry arasında,  güvenlik odaklı uzun süreli bir işbirliğimiz bulunmaktadır ve bu bağlamda BlackBerry10 platformunun İngiliz Hükümeti’nin kullanımı için uygun bir mobil çözüm teşkil edeceğine inancımız tamdır.

BlackBerry Resmi Açıklaması

BlackBerry 10 platformunun İngiliz Hükümeti tarafından kullanıma uygun bulunmadığına dair basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. BlackBerry’nin CESG ile uzun süreli bir işbirliği vardır ve BlackBerry, “Gizli” olarak adledilen hükümet seviyesindeki iletişime dair CESG (İngiltere Elektronik İletişim Güvenlik Grubu) standartlarını karşılayarak onay alan tek mobil çözümdür. CESG onay süreci oldukça sıkı yönetilmektedir ve hükümet seviyesinde yürütülen iletişimin gizlilik doğası itibari ile zorunludur. CESG’nin ticari ürünlere dair onay ve güvenlik garantisi sürecinde yapılan değişiklikler sebebiyle BlackBerry10’un onay süreci uzamıştır. BlackBerry 10 platformunun Amerikan Hükümeti tarafından FIPS 140-2 güvenlik sertifikası alması ve Almanya Tedarik Ofisi ve Almanya Federal Bilgi Güvenliği Ofisi (BSI) tarafından tercih edilmesi, BlackBerry’nin hükümet seviyesindeki iletişime yönelik güvenlik standardını belirlediğini ortaya koymaktadır. BlackBerry olarak, CESG ile BlackBerry10 platformunun onay süreci için yakın çalışmalarımız devam etmektedir. BlackBerry10’un İngiliz Hükümeti’nin tercih ettiği mobil çözüm olarak konumumuzu güçlendireceğine inanmaktayız.

İlgili >> The Guardian, The Verge

İLGİLİ HABERLER