Teknoloji

IKEA akıllı aydınlatma ürünleriyle HomeKit, Google Home ve Alexa’yı destekleyecek

ikea akıllı aydınlatma

IKEA akıllı ev arenasına yönelik hücumlarını sürdürüyor, bu sefer de TRÅDFRI akıllı aydınlatma serisiyle Philips Hue’ya rakip bir çözüm sunmaya hazırlanıyor. Bu yeni lambalar ilkbaharda ABD’de satışa sunulmaya başlanacak. Ayrıca bu ürünler Türkiye’de de IKEA’nın web sitesi üzerinden satışa sunuluyor.

Rekabetçi fiyatları, tüketicilerin kendi başlarına monte edebilecekleri ürünleriyle bilinen ev gereçleri ve mobilya şirketi, ağa bağlı lamba serisi için fiyat bilgilerini açıkladı.Ayrıca bu TRÅDFRI serisiyle ilgili bazı bilgileri de paylaştı. Buna göre IKEA’nın akıllı lambaları Apple HomeKit, Google Home ve Amazon Alexa desteklerine doğrudan sahip olacak.

Aslında IKEA, bu yılın başlarında TRÅDFRI’yi makul fiyatlı, dekorasyon amaçlı bir aydınlatma çözümü olarak duyurmuştu. Birkaç yıl önce kısıtlı sayıda ampül ile işe başlayan ve daha sonra çeşitli aksesuarlarla kademeli olarak büyüyen Philips Hue’nun aksine, IKEA pazara epey kapsamlı şekilde giriyor. TRÅDFRI serisinin içinde ampüller, düğmeler, ayarlı kısıcılar ve sensörler bulunuyor.

Bu serinin merkezinde TRÅDFRI LED ışık ayarı kısılabilir ampül bulunuyor. Bunun 950 lümen, E27 formu 79,99 TL; 400 lümen, E14 formu 79,99 TL fiyat etiketleriyle sunulacak. Her ikisi de beyaz spektrumda ışık veriyor. 400 lümen şiddetinde, GU10 versiyonu da 79,99 TL’lik satış fiyatına sahip olacak.

IKEA çeşitli aksesuarlar setleri de sunuyor. En temel aksesuar seti tek bir TRÅDFRI ampül ve buz hokeyi diskine benzeyen, güç ve ışık ayarını kontrol etmeyi sağlayan, duvara mıknatıs yardımıyla tutturulabilen veya etrafta taşınabilen uzaktan kumandadan oluşuyor. Bunun fiyatı 139 TL olarak belirlendi. Bu kumanda soğuktan sıcağa üç farklı adımda renk sıcaklığını kontrol etme ve aynı zamanda ışık şiddetini ayarlama imkanı sağlıyor.

TRÅDFRI ampüller herhangi bir merkezi ünite olmadan çalışabiliyor, ancak IKEA bu üniteleri de sunuyor. TRÅDFRI ağ geçidi seti, 349 TL’lik fiyattan sunuluyor; bunun içinde iki adet ampül, uzaktan kumanda ve ağ geçidi bulunuyor. Bu set iOS ve Android uygulamalarıyla da çalışacak, varsayılan oda ayarları üzerinde özelleştirilmiş kontroller uygulama fırsatı sağlayacak. Ayrıca zamanlayıcı gibi çeşitli kolaylaştırıcı özellikler de bulunacak. İlginçtir ki, ampülleri doğrudan geçide bağlamak mümkün olmuyor, bunun yerine uzaktan kumanda üzerinden çalışma sağlanıyor.

Apple HomeKit, Google Home ve Alexa destekleriyle ilgili olarak fazla bir bilgi verilmiyor. IKEA konuyla ilgili olarak yayınladığı basın bülteninde bu desteklerden bahsetmekle yetiniyor. Ancak bu akıllı ev platformlarına bağlanmak için bir geçit ünitesine ihtiyaç olacak gibi görünüyor. IKEA önümüzdeki aylarda çıkaracağı güncellemeyle bu destekleri kullanılabilir hâle getireceğini belirtiyor.

99 TL’lik hareket sensörü paketi de bir ampül ve küçük bir hareket algılama aygıtını içeriyor. Bunun sayesinde hareket tespit edildiğinde ışıklar açılıyor; bir, beş veya on dakikalık hareketsizlikten sonra tekrar kapanıyor. Uzaktan kumanda da ayrı olarak, 59,99 TL’ye satılıyor. Bununla aynı anda on adet ampülü kontrol etmek mümkün olacak; üstelik arada bir geçit ünitesi olmasa bile. Bunun yanı sıra pakette yer alan pilin de, IKEA’nın belirttiğine göre iki yıla kadar çalışması mümkün olacak.

Tüm bunlara ek olarak, IKEA’nın FLOALT, SURTE, JORMLIEN LED ışık panelleri de bulunacak. Bunlar da duvarlara monte edilebilecek veya çeşitli IKEA dolaplarında kapıların yerine kullanılabilecek, aynı zamanda uzaktan kontrol etmek veya ışık şiddetini kısmak mümkün olacak. Bu yeni aydınlatma ürünlerinin önümüzdeki yaz sonundan itibaren yurt dışında piyasaya sunulması bekleniyor.

IKEA’nın Philips Hue sistemine karşı önemli bir fiyat avantajı bulunuyor. ancak Philips’in sistemi renkli aydınlatma isteyenler için hâlâ birinci seçenek olmayı sürdürüyor. Çünkü TRÅDFRI ampüllerinin hiçbirisi beyaz ışıktan farklı renkte ışık vermiyor. Ancak evinde makul fiyatlı bir akıllı aydınlatma sistemi kurmak isteyen, farklı renkte ışıklarla işi olmayanlar için IKEA’nın çözümleri bir hayli ilgi çekici olacaktır. Umarız kısa zaman içinde Türkiye’de görmek de mümkün olur.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER