Teknoloji

Çinli üreticiler Avrupa akıllı telefon pazarını ele geçiriyor

huawei

Araştırma şirketi Canalys tarafından paylaşılan rakamlar, 2018’de pek çok kişinin gözüne çarpan “Avrupa akıllı telefon pazarındaki Çin istilası” durumunun gerçekliğini kanıtlıyor. Huawei ve Oppo gibi Çinli üreticiler geçtiğimiz yıl Paris’te büyük etkinlikler düzenlemiş, Xiaomi ise Avrupa’da çok daha fazla ülkede satış yapmaya başlamıştı. Bir diğer Çinli OnePlus’ın eski kıtadaki bilinirliği de 2018’de hatırı sayılır ölçüde yükselmişti.

Canalys’in verilerine göre, 2018’de Avrupa’da satılan akıllı telefonların yüzde 32’si Çinliler tarafından üretildi. Çinliler arasında pastanın en büyük dilimini kapan ise Huawei oldu. 2018’e P20 serisiyle başlayıp Mate 20 ile veda eden şirket, Avrupa pazarındaki payını bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla neredeyse yüzde 10 artırarak yüzde 23.6’ya çıkarmayı başardı.

Amerikan istihbarat kurumlarının hedefinde olan Huawei, bu nedenle ABD gibi önemli bir pazarda boy gösteremiyor. Ancak bu durum, Avrupalı tüketicilerin lehine işlemişe benziyor. Canalys analisti Ben Stanton, durumu şu sözlerle ifade ediyor: “Çinli şirketler ve Amerikan hükümeti arasındaki gerilim Avrupalı tüketicilere yarıyor. Amerikan yönetiminin tutumu Çinli şirketlerin ABD yerine Avrupa’ya yatırım yapmasına neden oluyor. Avrupa akıllı telefon pazarı doymuş durumda. Buna ek olarak, telefon değiştirme süreleri de uzadı. Yine de, Çinli markaların elinde pazardaki mevcut şirketleri yerlerinden etme fırsatı var. Huawei’nin ve Xiaomi’nin Avrupa’ya fiyat rekabeti getirdiğini ve küçük rakiplerine karşı güçlerini kullandığını söyleyebiliriz.”

Avrupa akıllı telefon pazarında Çinliler yükselirken, Samsung ve Apple için işler çok da iyi gitmiyor. Samsung’un 2018’deki sevkiyatları bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında azalırken, Apple tarafında yüzde 6’lık bir kayıp yaşandı. Canalys’in verilerine göre, Apple geçtiğimiz yıl Avrupa’da 42.8 milyon akıllı telefon sattı. Huawei ise eski kıtada 42.3 milyon satış rakamına ulaştı. Bu veriler ışığında Huawei’nin en azından yeni iPhone’lar tanıtılana kadar Avrupa’da Apple’ı geride bırakması muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER