Teknoloji

Huawei MateBook X Pro 2024, ABD’de tartışmaların odağında

huawei matebook x pro 2024

Çinli teknoloji devi Huawei’nin yeni amiral gemisi MateBook X Pro 2024, ABD’de tartışmalara yol açtı. Sadece 980 gram ağırlığında olmasına rağmen güçlü donanımıyla ön plana çıkan bu dizüstü bilgisayar, ABD yönetiminin koyduğu ambargolara rağmen Intel’in yapay zeka özelliğine sahip Core Ultra 9 işlemcilerini kullanması büyük eleştirilere neden oldu.

Her açıdan üs seviyede bir kullanıcı deneyimi vadeden Huawei MateBook X Pro 2024, sahip olduğu 14,2 inçlik 3120×2080 piksel çözünürlüğünde OLED ekranıyla, 120 Hz yenileme hızı, 3:2 en-boy oranı ve 1000 nit parlaklığı ile benzersiz bir görsel şölen sunmayı vaat ediyor. İş, eğlence ve eğitim alanında kullanımlar için ideal olduğu belirtilen bu model, Windows 11 işletim sistemiyle piyasaya sürüldü.

Huawei MateBook X Pro 2024’ün parlayan özellikleri

Huawei’nin yeni dizüstü modeli; oyun oynamak yerine iş, eğlence ve eğitim gibi alanlarda yüksek performans sunmak için tasarlandı. Bu model, 16 GB ve 32 GB RAM seçenekleriyle, 1 TB ve 2 TB’lık SSD depolama seçenekleriyle kullanıcılarına esneklik tanıyor. Bağlantı konusunda ise Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3 gibi en ileri standartları destekleyen MateBook X Pro, iki adet Thunderbolt 4 ve USB-C portuna sahiptir. Bununla birlikte, 13,5mm kalınlığında zarif bir yapıda tasarlanmış olup, 70 Wh bataryası ve 140W hızlı şarj desteğiyle kullanıcılarına uzun saatler güvenilir bir kullanım süresi sunmayı hedefliyor.

Ayrıca 1080P çözünürlükte bir kamerası bulunan bu dizüstü bilgisayar, havacılık sınıfı magnezyum alaşım gövdesiyle dayanıklılık konusunda da iddialı. Ses konusunda da altı hoparlör sistemine sahip olup, kullanıcılara yüksek ses performansı vaat ediyor.

Ancak tüm bu ileri özellikler, bir yandan da Huawei’nin ABD’de devam eden ambargo sorunlarını yeniden alevlendirdi. Huawei’ye yönelik ABD ambargosu bir yandan sürerken, özellikle yapay zeka özelliklerine sahip Intel işlemcilerin Huawei cihazlarında kullanılması büyük bir çelişki oluşturdu. Bu duruma ilişkin olarak Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Michael Gallagher, ABD Ticaret Bakanlığının teknoloji transferine izin verme politikasına dair endişelerini dile getirdi ve bunun Washington DC’nin en büyük gizemlerinden biri olduğunu belirtti. Ticaret Bakanlığı ve Intel konuya dair herhangi bir yorum yapmayı reddedince, teknoloji ve ticaret dünyaları arasında tartışmalar daha da alevlendi.

Huawei ise henüz bu eleştirilere ve yorum taleplerine bir yanıt vermemiş durumda. Dünyanın başkaca yerlerinde yüksek ilgi gören Huawei MateBook X Pro 2024’ün, ABD’deki bu hukuki ve ticari konular karşısında nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu. Özellikle de ABD pazarının teknoloji dünyasında sahip olduğu büyük önem göz önüne alındığında, bu tartışmanın gidişatı Huawei’nin global arenadaki konumunu doğrudan etkileyecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER