Manşetler

Huawei Mate X’in piyasaya çıkışını erteledi

huawei mate x ön inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei merakla beklenen katlanabilir telefonu Matex X’in çıkışını haziran ayından eylül ayına erteledi.

Çinli teknoloji devi, CNBC ve Wall Street Journal‘a yaptığı açıklamalarda cihazın tüketiciler için hazır olduğundan emin olmak için daha kapsamlı testler yürüttüğünü kaydetti. Şirket, Samsung’un katlanabilir cihazı Galaxy Fold’un pek de iyi olmayan başlangıcının ardından ihtiyatlı yaklaşımı tercih ediyor.

Samsung Galaxy Fold, nisan ayının sonlarında doğru ön siparişe sunulmuştu. Ancak özellikle ABD’de, cihazın gönderildiği teknoloji yazarlarından art arda gelen şikayetler nedeniyle cihazın piyasaya çıkışı ertelenmişti.

Huawei temsilcisi, CNBC’de yaptığı açıklamada “İtibarımızı mahvedecek bir ürünü çıkarmak istemeyiz.” ifadesini kullandı.

Aslında Huawei için daha büyük problem nispeten daha az test edilmiş katlanabilir ekran teknolojisinin güvenilirliği değil. ABD ticaret yasağının sürmekte olan etkileri şirket için şu anda daha büyük önem arz ediyor.

Huawei “kara liste”ye alındığı için, Amerikan şirketleri herhangi bir teknolojiyi Çinli şirkete satamıyor ya da lisansını veremiyor. Bu da Huawei için her açıdan problem demek. En dikkat çekici olanı ve çok konuşulanı, Google’ın Android işletim sisteminin eksiksiz versiyonunun lisansının askıya alınması olmuştu.

Huawei Mate X, eylül ayında satışa çıktığında Android ile mi gelecek, bu da henüz belli değil. CNBC, Mate X’in Android ile dağıtılacağını, çünkü telefonun Huawei kara listeye girmeden önce tanıtıldığını öne sürüyor. Ancak WSJ ise bu durumun hâlâ tartışıldığını söylüyor.

Bir alternatif olarak, telefon Huawei’nin yıllardır geliştirme çalışmalarını sürdürdüğü kendi mobil işletim sistemiyle çıkabilir. Bir şirket temsilcisi CNBC’ye, Google’ın yazılımıyla devam etmeyi tercih edeceklerini söyledi, ancak şunları da ekledi: “Bunu kendimiz yapmak zorunda kalırsak, hazırız. Önümüzdeki altı ila dokuz ayda yapabiliriz.”

Mate X geçtiğimiz şubat ayında MWC 2019 sırasında duyurulmuştu. Yeni yeni görmeye başladığımız katlanabilir cihazlar içinde en fazla gelecek vadeden cihaz olarak nitelendirilmişti. 8 inçlik tek bir OLED panel, katlanarak iki farklı ekran gibi kullanılabiliyor. 8 GB RAM, üç adet kamera ve 5G desteği de diğer özellikler arasında bulunuyor. 2299 avroluk fiyatı ise bu yeni teknolojinin epey pahalıya geleceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER