Manşetler

Huawei Mate 20 Pro ve Mate 20 resmen gözler önüne çıktı

Huawei Mate 20 Pro ve Mate 20 ile ilgili sızıntılar uzun süredir etrafta dolaşıyordu. İki akıllı telefon sonunda Londra’da düzenlenen etkinlikte gözler önüne çıktı. Etkinlikle birlikte telefonlara dair köşede kalan detaylar da aydınlığa kavuşmuş oldu.

Huawei hem Mate 20’de hem de Mate 20 Pro’da artık iyiden iyiye benimsediği değişken renk seçeneklerine yer veriyor. Ancak şirket burada yeni bir dokunuş da yapıyor. “Hiperoptik desen” adını verdiği bir tasarım anlayışını benimseyen şirket, cihazlarının elde pürüzsüz cama kıyasla daha iyi tutunmasını sağlıyor. Bu dokunuş sadece telefonların Gece Yarısı Mavisi, Zümrüt Yeşili ve Alacakaranlık renk seçeneklerinde bulunuyor. Siyah ve Pembe Altın renk seçeneklerinde ise “hiperoptik desen” tercih edilmemiş.

Mate 20 Pro’nun kavisli OLED ekranı, tıpkı Samsung’un amiral gemisi telefonları gibi, kenarlara doğru kavisleniyor. Mate 20 Pro’nun ekranının üst kısmında ise Apple’ın iPhone’da tercih ettiğine benzer bir çentik bulunuyor. Söz konusu çentik, şirketin Apple’ın TrueDepth kamerasına cevabına da ev sahipliği yapıyor. Üç boyutlu algılama ve alan tanımlama yeteneklerini taşıyan kamera ile hem gelişmiş bir yüz tanıma sistemi sağlanıyor hem de hareketli emojiler oluşturmak mümkün oluyor. Huawei’nin yüz tanıma sistemi, yapılan ödemeleri doğrulamak için de kullanılabiliyor.

Huawei Mate 20 Pro, ekrana entegre bir parmak izi tarayıcısı barındırmasıyla da dikkat çekiyor. Böylelikle kullanıcılara yüz tanımaya ek olarak bir biyometrik doğrulama çözümü daha sunulmuş oluyor. Mate 20 ise Mate 20 Pro’ya kıyasla daha küçük bir çentik taşıyor. Sadece ön kameranın yer aldığı bu çentik, Huawei tarafından “çiğ damlası” olarak tanımlanıyor. Bu çentiğin varlığı sayesinde Mate 20 rakiplerine kıyasla daha büyük bir ekran alanına sahip oluyor.

Huawei Mate 20 Pro, 6.3 inç büyüklüğünde OLED ekran taşıyor. 19.5:9 görüntü oranına sahip bu ekran, 1440p çözünürlük sağlıyor. Mate 20 ise FHD+ çözünürlüğe sahip 6.53 inçlik bir LCD panelle geliyor. Bu panelin görüntü oranı ise 18.7:9. Çiğ damlası olarak tanımlanan çentik ve iyice inceltilen alt çerçeve, Mate 20’nin bu görüntü oranına ulaşmasını mümkün kılıyor.

Her iki akıllı telefonun da kalbinde Huawei’nin daha önce duyurduğu Kirin 980 yonga seti bulunuyor. Mate 20 ve Mate 20 Pro ile birlikte Android telefonlar için de 7nm mimarisi dönemi başlamış oluyor.

Mate 20 Pro’da Kirin 980’e eşlik edecek bellek kapasitesi konusunda kullanıcılara 6 ve 8 GB olmak üzere iki seçenek sunuluyor. 128 GB olan dahili depolama alanına ise Huawei’nin tescilli nano SD teknolojisi sayesinde ekstra olarak 256 GB daha eklenebiliyor.

Mate 20’de ise RAM seçenekleri 4 ve 6 GB olarak sıralanırken, 128 GB dahili depolama alanı değişmiyor. Huawei’nin nano SD teknolojisiyle bu telefonun da depolama alanı artırılabiliyor.

Huawei geçtiğimiz mart ayında 40, 20 ve 8 megapiksel çözünürlüklü üç arka kamerayı taşıyan P20 Pro’yu tanıtmıştı. Şirket Mate 20 Pro için de söz konusu kamera modülünü geliştirmeyi seçmiş. Akıllı telefonda 40 megapiksel geniş açılı, 20 megapiksel ultra geniş açılı ve 8 megapiksel telefoto lens bulunuyor. Mate 20 Pro’nun arka kamera modülüyle 5x optik zoom yapılabiliyor.

Mate 20’nin arkasında da yine üç lensli bir kamera modülü yer alıyor. 16 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı ve 12 megapiksel çözünürlüklü geniş açılı lensi, 8 megapiksel çözünürlüklü telefoto lens tamamlıyor. Her iki telefonun önünde de 24 megapiksellik kameralar bulunuyor.

Huawei Mate 20 Pro enerjisini 4200 mAh kapasiteli pilinden alıyor. Mate 20 de 4000 mAh kapasiteli bir pil taşıyor. Mate 20 Pro için ultra hızlı 40W şarj adaptörünü sunan Huawei, Mate 20’de ise standart 22W şarjı tercih etmiş.

40W şarj adaptörüyle Mate 20 Pro’nun pili 30 dakika içinde yüzde 70 doluluk oranına erişebiliyor. Telefonun tamamen şarj olmasının da 1 saatten daha az sürmesi muhtemel görünüyor. Bu sefer 15W kablosuz şarj desteği de sunan Huawei, Qi kablosuz şarj standardını destekleyen telefonların Mate 20 Pro ile kablosuz şarj edilmesini de mümkün kılıyor. Huawei düzenlediği etkinlikte bunu anlatmak için Mate 20 Pro’nun iPhone’ları kablosuz olarak şarj edebildiğini belirtti.

Her iki telefon da kutularından Android 9 Pie yüklü olarak çıkacak. Android 9 Pie’a Huawei’nin EMUI 9.0 kullanıcı arayüzü eşlik edecek.

Huawei Mate 20 Pro, Avrupa’da 899 avrodan başlayan fiyatlarla satılacak. Bu miktarı ödeyenler, telefonun 6 GB RAM taşıyan versiyonuna sahip olacak. Mate 20’nin ise 4 GB RAM’e sahip versiyonu için 799 avro, 6 GB RAM taşıyan versiyonu içinse 849 avro ödemek gerekecek. Hem Mate 20 Pro hem de Mate 20, bugün itibarıyla satışa sunuluyor.

İLGİLİ HABERLER