Teknoloji

Huawei, Pura X tasarımını katlanmayan telefonlara taşıyor

huawei pura x

Geçtiğimiz yıl tanıtılan Huawei Pura X, mobil dünyada uzun süredir alışılmış olan ekran formatlarının dışına çıkarak dikkat çekmişti. Katlanabilir form faktörüne sahip olan cihaz, açıldığında 16:10 en-boy oranı sunarak hem multimedya tüketimi hem de üretkenlik tarafında farklı bir deneyim ortaya koymuştu. Bu yaklaşım, sektörde yaygın biçimde kullanılan 20:9 ve benzeri daha uzun ekran oranlarından belirgin şekilde ayrılıyordu. Her ne kadar ilk etapta niş bir tercih gibi görünse de, cihazın özellikle Çin pazarında beklenenin üzerinde ilgi gördüğü ifade ediliyor. Şimdi ise Huawei’nin benzer ekran oranını bu kez katlanmayan bir modelde kullanmaya hazırlandığı konuşuluyor.

Çin merkezli güvenilir sızıntı kaynağı Digital Chat Station’ın Weibo üzerinden paylaştığı bilgilere göre şirket, klasik “candybar” tasarıma sahip, yani katlanma mekanizması bulunmayan yeni bir akıllı telefon geliştiriyor. Bu modelin 16:9 ya da 16:10 en-boy oranına sahip bir ekranla geleceği öne sürülüyor. Günümüzde akıllı telefonların büyük çoğunluğunun daha dar ve uzun paneller kullandığı düşünüldüğünde, bu tercih oldukça farklı bir konumlanmaya işaret ediyor. Buna rağmen Huawei’nin Pura X’in performansını referans alarak benzer bir kullanıcı kitlesine hitap etmeyi hedeflediği belirtiliyor.

Huawei Çin pazarında yüksek başarı hedefliyor

Geniş en-boy oranları, özellikle video izleme, belge düzenleme ve çoklu pencere kullanımında bazı avantajlar sunuyor. 16:10 formatı, 16:9’a kıyasla dikey alanda biraz daha fazla görüntü sağlayarak üretkenlik odaklı uygulamalarda daha ferah bir deneyim vadediyor. Bunun yanında tablet ve dizüstü bilgisayarlarda yaygın olarak tercih edilen bu oran, mobil cihazlarda uzun süredir geri planda kalmıştı. Öte yandan Huawei’nin bu yaklaşımı, mobil cihaz ile tablet arasındaki sınırı yazılım ve ekran deneyimi üzerinden yeniden yorumlama çabası şeklinde değerlendiriliyor.

Sızıntıya göre söz konusu cihazın ekran paneli halihazırda geliştirme aşamasında bulunuyor. Bununla birlikte telefonun yılın son çeyreğinde, yani Ekim ile Aralık ayları arasında tanıtılması planlanıyor. Her ne kadar teknik özelliklere dair detaylar henüz paylaşılmamış olsa da, Huawei’nin bu modeli Çin pazarında yüksek satış beklentisiyle konumlandırdığı aktarılıyor. Buna rağmen küresel pazara sunulup sunulmayacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor.

Huawei son yıllarda ABD yaptırımlarına rağmen özellikle Çin iç pazarında güçlü bir ivme yakalamış durumda. Şirketin kendi geliştirdiği HarmonyOS ekosistemi ve Kirin yonga setleri, yerel pazarda bağımsız bir teknoloji altyapısı oluşturma hedefini destekliyor. Bunun yanında farklı form faktörleri ve alışılmadık tasarım tercihleriyle rekabette ayrışmaya çalıştığı görülüyor. Katlanmayan ancak geniş ekran oranına sahip yeni modelin, bu çeşitlilik yaklaşımını daha geniş kullanıcı kitlelerine taşıması bekleniyor.

Teknoblog, teknoloji gündemini farklı platformlarda düzenli biçimde paylaşıyor. WhatsApp kanalında öne çıkan haberleri anlık olarak aktarıyor, Google Haberler üzerinden güncel içerikleri sunuyor, Instagram ve X hesaplarında dikkat çeken başlıkları özetliyor, YouTube kanalında ise ürün incelemeleri ve detaylı anlatımlarla içeriği tamamlıyor.