Manşetler

HTC 10 Ön İnceleme

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

htc 10 on inceleme

Geçtiğimiz şubat ayında Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde yeni amiral gemisi telefonunu tanıtmayı tercih etmeyen HTC, beklenen duyuruyu bugün itibarıyla resmen yaptı ve bir süredir hakkında çeşitli ipuçlarını verdiği yeni amiral gemisi telefonu HTC 10’u görücüye çıkardı.

Tayvanlı üreticinin bugüne kadarki telefonlarının tasarımlarından çeşitli izler barındıran yeni amiral gemisi cihaz, kendisini ayrı bir yerde konumlandıracak dokunuşları ön plana çıkarmayı başarıyor. 145.9 x 71.9 x 9.0 mm.’lik boyutlara sahip akıllı telefon, tartıda 161 gram çekiyor. İlk etapta ele rahatlıkla oturan ve hafif bir hissiyat veren HTC 10, tek elle kontrolünde fazla zorluk yaşanmayacak bir cihaz gibi gözüküyor. Rahat kontrolün sağlanmasında hafif kavisli arka yüzey ve inceltilmiş kenarlar önemli rol oynuyor.

htc 10 on inceleme

Akıllı telefonun ekranı doğrudan ışık altında olduğunda bile oldukça net biçimde görülebiliyor. 2560 x 1440 piksel çözünürlüğündeki ekran, kendisinden beklendiği üzere oldukça canlı renkler sunuyor. Farklı açılardan ekrana bakıldığında da bu deneyim muhafaza ediliyor.

Akıllı telefonun ön yüzünün yüzde 71’lik kısmını kaplayan 5.2 inç ekranın üst kısmında ahize hoparlörü ve 5 megapiksel çözünürlükü ön kamera bulunuyor. Ekranın alt kısmında ise parmak izi tarayıcı özelliğine sahip Home tuşu ile kapasitif Android çoklu görev ve geri butonları yer alıyor. Kapasitif butonlar, akıllı telefonun resmen duyurulmasından önceki sızıntıların en çok konuşulan unsurları arasındaydı. HTC 10 ile kısa süreli olarak nitelenebilecek ilk temasımızda bu tuşların kullanımının pek de problemli olmadığı izlenimini edindik.

htc 10 on inceleme

Akıllı telefonun arka panelinin orta kısmında HTC logosu yer alıyor. Logonun biraz üstünde ise 12 megapiksel UltraPixel 2 kamera ve çift renkli LED flaş bulunuyor. Arka kapak yerinden çıkarılamıyor.

htc 10 on inceleme

Güç butonu, HTC 10’un sağ kenarının tam ortasına yerleştirilmiş. Bu butonun üstünde ise ses kontrol tuşları bulunuyor. Nano SIM kart ve micro SD kart girişleri ise akıllı telefonun kenarlarının üst kısımlarına karşılıklı biçimde yerleştirilmiş. Cihazın üst kenarında kulaklık jakı ve tiz seslerin daha iyi çıkışını sağlayan küçük hoparlör bulunuyor. Alt kenara ise USB Type-C girişi, alçak titreşimli ses hoparlörü ve mikrofon yerleştirilmiş. HTC’nin yeni amiral gemisi telefonunda önemli bir konuma yerleştirdiği yüksek kaliteli ses deneyimi için üst ve alt kenara yerleştirilen unsurların her biri büyük önem taşıyor. HTC 10’un kutusundan çıkacak kulaklıkla gerçekleştirdiğimiz kısa testte son derece doyurucu bir ses deneyimi yaşadık. Buna ek olarak, USB Type-C kulaklıkların piyasaya çıkışıyla birlikte HTC 10’un söz konusu kulaklıkları da destekleyeceğini ve daha üstün bir ses deneyiminin kapılarını açacağını belirtmekte fayda var.

htc 10 on inceleme

HTC 10’a yazılımsal açıdan yaklaşıldığında ise göze ilk olarak ön yüklü olarak sunulan uygulamaların sayısının mümkün olduğunca az tutulması çarpıyor. Yeni amiral gemisi telefonu için Google ile oldukça yakın çalışan HTC, Google’ın Android’de ön yüklü olarak sunduğu uygulamaların muadili olarak kabul edilebilecek bazı uygulamalara cihazda yer vermemeyi tercih etmiş. HTC 10’da Chrome dışında tarayıcı bulunmaması, müziğin Google Play Müzik üzerinden dinlenmesi ve fotoğraflara Google Fotoğraflar üzerinden bakılabilmesi bu yaklaşımın en somut örnekleri olarak değerlendirilebilir.

htc 10 on inceleme

Google uygulamalarına ek olarak; Facebook, Facebook Messenger ve Instagram uygulamaları da ön yüklü olarak geliyor. Cihazda sunulan uygulamaların düzenli biçimde gruplandırılmış olması da göze çarpıyor. Düzenli gruplama ve gereksiz uygulama sayısının azlığı, arayüzün keyifle ve kafa karışıklığı olmadan dolaşılmasını sağlıyor. HTC’nin haber servisi olarak nitelenebilecek BlinkFeed, HTC 10’da da yerini alıyor.

htc 10 on inceleme

HTC 10’un tanıtımında akıllı telefonun kamera özellikleri üzerinde de fazlasıyla duruldu. Kameraların yeteneklerini ilk etapta fazla test etme fırsatımız olmadı ancak en azından temel arayüzün sade ve kullanışlı olduğu söylenebilir. Kameranın fotoğraf çekim hızının da gayet iyi olduğunu belirtmekte fayda var.

HTC 10, yılın merakla beklenen Android telefonlarından birisiydi. Yüksek görüntü kalitesi, gelişmiş kameraları ve yazılım alanında sağlanan sadelik ile ilk etapta olumlu bir izlenim bırakmayı başaran HTC 10, mayıs ayında 2999 TL’lik fiyat etiketiyle satışa sunulacak. Akıllı telefona dair daha detaylı bilgi ve yorumları ise gerçekleştirmeyi umduğumuz detaylı incelemede sizlere aktaracağız.

İLGİLİ HABERLER