Teknoloji

HP PC pazarında Lenovo’yu geçerek zirveye yerleşti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

hp pcGartner tarafından açıklanan son rakamlar, PC pazarı için pek de umut vermiyor. Küresel PC sevkiyatları geride kalan çeyrekte son 10 yıldaki en düşük seviyeyi gördü. Apple ana vatanı ABD’de kayıp yaşarken, HP PC pazarının küresel liderliğini Lenovo’nun elinden aldı.

2017’nin ikinci çeyreğinde tüm dünyada 61.1 milyon PC sevkiyatı gerçekleştirildi. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.3 oranında bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor. Sevkiyat rakamları 2007’den bu yana en düşük seviyeye indi. PC pazarı, üst üste 11. çeyreği düşüşle kapatmış oldu.

Lenovo’nun sevkiyatları, 2016’nın ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 8.4 oranında azaldı. Bu da Çinli şirketin PC pazarının zirvesindeki yerini HP’ye kaptırmasına neden oldu. HP sevkiyatlarını bir önceki yıla göre yüzde 3.3 oranında yukarıya çekti.

Apple’ın küresel PC pazarındaki yıllık kaybı sadece yüzde 0.4 seviyesinde oldu. Ancak şirketin ABD’deki sevkiyat rakamları yıllık bazda yüzde 9.6 oranında azaldı.

Gartner’a göre, PC pazarındaki küçülmede bilgisayar bileşenlerinin tedariğinde yaşanan sıkıntı önemli bir rol oynadı. Şirketin analistlerinden Mikako Kitagawa; DRAM, SSD ve LCD paneli gibi bileşenlerin tedariğinde yaşanan sıkıntıların PC fiyatlarını yukarıya çektiğini ve bu durumun pazarın küçülmesine neden olduğunu belirtti.

Yüksek bileşen fiyatlarına her üreticinin farklı bir reaksiyon gösterdiğini söyleyen Kitagawa, bazılarının artışı müşteriye yansıttığını bazılarının ise yansıtmamayı seçtiğini ifade etti.

HP PC pazarının zirvesinde olsa da beklediğini bulamayabilir

HP PC pazarının zirvesine çıksa da, bu durum şirket adına parlak bir gelecek vadetmiyor olabilir. Pazarın küçülmesi, HP adına da bir sorun niteliği taşıyor. Gartner’ın araştırmasında Chromebook’lar PC olarak değerlendirilmiyor. Eğer Chromebook’lar PC kategorisinde değerlendirilseydi, farklı bir tablo da çıkabilirdi.

İLGİLİ HABERLER