Teknoloji

HP ikiye ayrılmasının ardından 30 bin çalışanıyla yollarını ayıracak

hp-logo-041011

Yeniden yapılanma kararı alarak iki ayrı şirkete bölüneceğini açıklayan Hewlett-Packard, analistlerle gerçekleştirdiği toplantıda yaklaşık 30 bin çalışanıyla yollarını ayıracağını açıkladı.

HP Enterprise CFO’su Tim Stonisfer, şirketin kurumsal biriminin ayrılmasını merkeze alan yeniden yapılanmanın 1 Kasımdan itibaren gerçekleştirileceğini ifade etti. Stonisfer, yeniden yapılanmanın 2.7 milyar dolarlık ekstra bir yük getireceğini belirtti. Açıklamanın ardından HP’nin hisseleri yaklaşık yüzde 1.3 oranında değer kaybetti.

30 bin kişinin işten çıkarılmasıyla birlikte HP, toplam iş gücünden yaklaşık yüzde 10’luk bir kesinti yapmış olacak. Bu kesintinin şirkete operasyonel maliyetlerde yaklaşık 2.7 milyar dolar tasarruf imkanı sağlaması öngörülüyor. Yeni işten çıkarmalarla birlikte, HP’nin Meg Whitman’ın CEO’luğu döneminde yollarını ayırdığı çalışan sayısı 85 bine ulaşacak.

İşten çıkarmalar sadece HP Enterprise sınırlı kalmayacak. PC ve baskı çözümlerini bünyesinde barındıracak HP Inc.’in CFO’luğunu üstlenecek olan Cathie Lesjak, biriminin de 3 bin 300 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıkladı.

Yeniden yapılanmanın etkilendiği esas birim olan HP Enterprise, kesintileri “yüksek maliyetli” olarak tanımlanan ülkelerde gerçekleştirmeyi, işe alımları ise “düşük maliyetli” ülkelere kaydırmayı planlıyor. Birimin başındaki Mike Nefkens, 2016 mali yılının sonu itibarıyla HP Enterprise’ın iş gücünün yüzde 40’ının yüksek maliyetli ülkelerde konumlanmasını amaçladıklarını belirtti. Operasyonlarını daha düşük maliyetli ülkelere kaydırmayı planlayan şirket, böylelikle yılda 2 milyar dolar tasarruf etmeyi hedefliyor.

HP, yıllık geliri 50 milyar dolar olan halka açık iki şirkete bölünme kararını geçtiğimiz yıl açıklamıştı. Yeniden yapılanmanın ardından PC ve baskı çözümlerinin sorumluluğu HP Inc.’te, kurumsal yazılım ve servislerin sorumluluğu ise HP Enterprise’da olacak.

İLGİLİ HABERLER